Autor Wątek: 1.8 T [AWT] - przelewanie wody w nagrzewnicy  (Przeczytany 1499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Patryq

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.8T
  • Kod: AWT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SZ
1.8 T [AWT] - przelewanie wody w nagrzewnicy
« dnia: 10 - Marca - 2021 - 11:47:49 »
Witam.
Passat B5 1.8T 150 KM [AWT].
Problem polega na przelewaniu się wody w nagrzewnicy.
Zacznę moze od tego co juz zrobiłem i próbowałem zrobić lecz nie dało żadnego efektu.

Wiec tak:
Na samym początku wymienione płyn chlodniczy plus termostat. Problem występuje dalej.
Wymieniony kruciec przykrecany z tyłu  silnika do glowicy. Problem pozostał.
 Została wymieniona chlodnica i jeszcze raz płyn . Problem dalej pozostał.
Wiec postanowiłem zrobić uszczelke pod głowica.
Została splanowana, test szczelnosci i wymienione uszczelniacze zaworowe. Glowica sprawna. Nowa uszczelka
Auto poskładane  na nowych oringach wtryskow. Uszczelki obu kolektorów. Zalany nowym płynem. Problem pozostał.
Korek wymieniony  problem niestety pozostał

Ręce mi juz opadają. Problem  jest nie tylko z przelewaniem się wody ale tez wywalaniem płynu lecz nie korkiem a wężami przy turbinie i wężu ktory idzie od turbiny i łączy się z wężem idącym do chlodnicy.

Odpowietrzanie ukladu, robiłem na 2 sposoby"
1. Właśnie plynu do max oznaczone na zbiorniku, odczekałem kilka minut uzupełniłem znowu do max wtedy odpaliłem auto. Ubyło jeszcze troszkę plynu uzupełnione zakręcony korek. Na drugi dzień po ostygnieciu auta dolalem moze 2 setki. Niestety problem pozostał.
2. Odpowietrzanie samej nagrzewnicy sciagniecie rurki z otworem do momentu pokazania się otworu , korek odkręcony. Dodanie gazu do 1500 2000 obrotow płyn nie leci. Albo wywala zbiorniczkiem. Zakręcony korek płyn leci lecz tylko przez parę sekund później znowu zanika .

Proszę pomóżcie cos bo juz nie mam pomysłu.
Dodam ze ubytki plynu nie są mega wielkie leci dosłownie po kropelce.
Auto ma moc. Nie przegrzewa się. 90 stopni ani mu myśleć o tym zeby isc dalej.
Ogrzewanie w aucie jest myślę że nawet lepsze jak przed wymiana termostatu. Ale samo przelewanie się wody i skraplanie się plynu wężami jest problemem.
Co dziwne nie słychać tego podczas dłuższej jazdy.
Tylko po odpaleniu pierwszym i każdym następnym po dłuższym postoju.

Dodano:  10 - Marca - 2021  -  11:59:26
Zapomnialem dopisać
Rozrzad pompa wody tez wymienione niestety bezskutecznie

Offline Ychu00X

• VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Rej: GWE
Odp: 1.8 T [AWT] - przelewanie wody w nagrzewnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Marca - 2021 - 21:53:30 »
Co masz na myśli mówiąc o przelewaniu wody w nagrzewnicy? Dźwięk takiego bulgotania? Jeśli tak to też tak mam i nie ma się czym przejmować bo to robi klima z tego co się orientowałem. Miałem tak w obu przypadkach - przed i po wymianie silnika i to jest normalne jak klima nabije ciśnienie bo po zgaszeniu się wyrównuje.

Offline Patryq

« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Marca - 2021 - 19:57:24 »
Tak dokladnie bulgotanie.
Tylko problem w tym że  klima jest ale nie nabita.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Marca - 2021 - 22:55:52 »
Jak pamiętam z forum Superba 1 (tego na przedłużonej płycie B5), po pewnym czasie w tych modelach może przepuszczać nagrzewnica (po ~200 000 km). Nie wiem czy powoduje to bulgotanie (w pierwszej fazie rozszczelnienia). W swoim, swego czasu, Superbie tego nie doświadczyłem. (przy ew. diagnostyce nagrzewnicy może pomoże (:)) ten link do w/w forum https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=42&t=11328&p=389552&hilit=nagrzewnica+1.8#p389552).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Ychu00X

• VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Rej: GWE
« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Marca - 2021 - 13:55:33 »
Spróbuj zdjąć pasek z klimy to będzie wiadomo czy to ona robi czy nie. Na moje 100% klima , przynajmniej u mnie. Ostatnio sobie włączyłem z ciekawości czy mrozi po zimie i dźwięk się pojawia , a na wyłączonej tego nie ma. Postaram się to nagrać kiedyś jak będę pamiętał. Też się kiedyś nad tym głowiłem co to bo kiedyś tego nie słyszałem , ale ustaliłem że to klima i nie ma się czym przejmować.

Offline Patryq

« Odpowiedź #5 dnia: 30 - Marca - 2021 - 21:59:17 »
Dziekuje za odpowiedzi. Przyczyną zdjagnozowana i usunięta. Niestety trzeba było wytargać deskę na zewnątrz. Pomimo czyszczenia i plukania nagrzewnicy niestety został jakis syf w środku.  Wymieniłem  ja tak naprawdę na ślepo. Ponieważ woda podawana w nagrzewnice wężem  ogrodowym leciała jednym ciągiem. Po wymianie nagrzewnicy problem ustąpił, nareszcie..

Dziekuje wam  za rady i pomoc :)

Temat zamknięty.

Tagi wątku: