Autor Wątek: 2.5 TDI [BPC] - powolna reakcja na gaz  (Przeczytany 1019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wtct

• :: StartLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Kod: BPC
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SCI
2.5 TDI [BPC] - powolna reakcja na gaz
« dnia: 27 - Lutego - 2021 - 18:12:35 »
Witam.
Mam wrażenie, że moja T5 2.5 TDI BPC zbyt wolno reaguje przy każdym dodaniu gazu w zakresie poniżej 2 tyś. obrotów.
Podczas spowolnionej reakcji na gaz słychać charakterystyczny szum powietrza, ale wykluczyłem już problemy z EGR zaślepiając go blaszką. Turbina jest nowa oryginał!

Aktualnie nie mam też żadnej nieszczelności w dolocie i pomiędzy turbiną a kolektorem ssącym, więc ten szum to na pewno nie nieszczelność. Owszem były nieszczelności, które wykończyły poprzednią turbinę, ale zostały wyeliminowane.

Udało mi się w końcu zrobić logi dynamiczne dla bloków 003, 008, 010 i 011.

Jedyne co widać to obcinanie momentu obrotowego przez przepływomierz w początkowej fazie przyśpieszania a ciśnienie turbiny w tym czasie nie osiąga wartości oczekiwanej. Przeczytałem wiele wątków w internecie na temat diagnozy TDI, ale nikt nie zwrócił uwagi na wartości w 011.4 czyli wysterowanie zaworka N75. Wg informacji znalezionych w internecie niskie wskazania przepływomierza i obcinanie momentu obrotowego może być spowodowane niewkręcaniem się turbiny i tym samym problemami z turbiną.

Jednakże czy do analizy nie powinno się właśnie wziąć pod uwagę wysterowanie zaworka N75, które u mnie w trakcie wolnego przyśpieszania jest na poziomie 75%, wiec to powoduje słabe ciśnienie w turbinie. Sądzę, że ten szum jest spowodowany takim wysterowaniem kierownic w turbinie i tak jakby hamowaniem turbiny. Zatem wydaje mi się, że jest we winie przepływka albo ewentualnie odprowadzenie spalin.

Wydaje mi się, że to drugie wykluczyłem sprawdzając ciśnienie przed DPF - blok 067.3, które w trakcie postoju wynosi 0, przy efekcie wolnego przyśpieszania wynosi 5-15, maksymalnie dochodzi do 150, więc jest zgodnie ze specyfikacją. W bloku 068.2 widzę 84g, więc jeszcze w normie.

Proszę o sugestie lub inne pomysły.

Tagi wątku: