Autor Wątek: 2.0 TDi - nierówna praca na wolnych obrotach  (Przeczytany 1846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciek2535

• :: TrendLine
  • VW: Crafter II
  • Silnik: 2.0 TDi
  • Kod: DAUA
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SB
2.0 TDi - nierówna praca na wolnych obrotach
« dnia: 10 - Maja - 2024 - 21:58:58 »
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z Crafter II 2.0 TDI 140 KM [DAUA] z 2017roku, przebieg 90 000 km.
Samochód zapala bardzo dobrze natomiast po kilku minutach zaczyna nierówno pracować na wolnych obrotach. Brak jakichkolwiek błędów. Jedzie dobrze, mocy nie brakuje. Problem występuje tylko na wolnych obrotach.
Dzieje się tak w zakresie temperatur 40 - 80 stopni potem się normuje. Ze względu iż wartości odchylenia czasu wtrysku sięgały na 3 cylindrze -70 mikrosekund wymieniłem w samochodzie wtryskiwacze na całkiem nowe. Niestety, jest lepiej ale nadal nie idealnie, natomiast wartości już tak mocno nie  odbiegają. W zakresie temperatur 40 - 80 stopni jakby silnik pracował głośniej po czym problem nagle znika po osiągnięciu 80 stopni. Tak jakby coś nagle przestało obciążać silnik. Robiłem test klap w kolektorze ssącym i wydaje mi się, że gdy klapy są przestawiane to właśnie raz jest dobrze a raz występuje ten problem. Sprawdzałem także EGR i podczas testu nigdy nie osiąga wartości  0% - 100% tylko jest 2% - 69%. Tak jakby się nie dokońca zamykał i otwierał. Nie wiem czy tak ma być. Test EGR w VCDS przechodzi prawidłowo.
Sprawdziłem kompresje.
Mam na 1 i 3 cylindrze 23 bar a na 2 i 4 cylindrze 25 bar.
Sprawdzałem na zimnym silniku. Nie mam pomysłu już na to auto. Może ktoś z Was coś doradzi albo miał podobny problem? Może ten typ tak ma?? Czy wyciągać kolektor albo EGR do czyszczenia lub wymiany… Myślałem także czy nie pojechać do ASO  na aktualizacje sterownika komputera jeśli takowe istnieją. Aha i po nagrzaniu silnika do pełnej temperatury słychać takie równomierne cykanie od strony skrzyni biegów na dole. Występuje co 1 sekunde znika przy 1000 obrotów.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: 2.0 TDi - nierówna praca na wolnych obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Maja - 2024 - 22:19:17 »
Tam jest kolektor zintegrowany z chłodnicą spalin?  Bo jeśli jest nieszczelny to może się tak objawiać.   Ale żeby to stwierdzić to trzeba go wymontować i będzie na żeberkach ślad.  Albo zaślepić z jednej strony, zanurzyć w wodzie i podać powietrze pod ciśnieniem. 

Dodano:  14 - Maja - 2024  -  22:25:45
Jeszcze możesz sprawdzić jakie jest ciśnienie paliwa , czy są wachniecia w dół przy dawaniu gazu .

Dodano:  14 - Maja - 2024  -  22:51:48
Mam na 1 i 3 cylindrze 23 bar a na 2 i 4
cylindrze 25 bar.
Przy temperaturze co najmniej 80 ° C
Ciśnienie normalne 25.0 - 31.0 (bar)
Ciśnienie minimalne  19.0 (bar) 
A dopuszczalna różnica ciśnień wynosi 4 ( bar)
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline maciek2535

« Odpowiedź #2 dnia: 15 - Maja - 2024 - 07:06:33 »
Dzięki za odpowiedź. U mnie jest zawór EGR zintegrowany z chłodnicą spalin. Z tego co się kiedyś orientowałem to chłodniczki są problematyczne w tych modelach i często powodują utratę płynu przez wewnętrze nieszczelności co daje objawy uszkodzonej UPG. U mnie nie ma praktycznie żadnej utraty płynu w układzie chłodzenia ale zauważyłem ostatnio, że u mnie ktoś już grzebał przy EGR bo opaska na wężu nie była oryginalna. Ale to był poprzedni właściciel i trudno dojść do tego co tak naprawdę było robione. Najprawdopodobniej jak będę miał trochę czasu to wyciągnę całego EGR-a wraz z chłodniczką i sprawdzę czy nie ma tam nadmiernego syfu. To samo zrobie z kolektorem ssącym. Zastanawia mnie tylko dlaczego sterowanie zaworem EGR działa tylko w zakresie 2,0% - 65,9%, takie są wartości mierzone podczas testu EGR-a w VCDS. Co do cisnienia paliwa to bardzo stabilne.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Maja - 2024 - 11:44:49 »
Wykonaj nastawy podstawowe samego EGR , czyli silniczka . A zintegrowana jest sama chłodnica z kolektorem chyba . A silniczek jest osobno. Ale mogę się mylić.  Napisz nr VIN to zweryfikuje wersję. 

Offline maciek2535

« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Maja - 2024 - 17:16:01 »
U mnie jest taki EGR o numerze części: 04L131512CG

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Maja - 2024 - 19:29:36 »
Nie to chciałem zobaczyć, no ale jak nie chcesz podać nr VIN to trudno.

Tagi wątku: