Autor Wątek: CAR AUDIO - wybór/zakup, pytania/opinie  (Przeczytany 57563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zyguss

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAVA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: FWD
  • Rej: SZ
Odp: CAR AUDIO - wybór/zakup, pytania/opinie
« Odpowiedź #175 dnia: 26 - Stycznia - 2023 - 20:28:23 »
to przez AUXa muzyki słuchasz?
Znalazłem jeszcze taki adapter
https://allegro.pl/oferta/adapter-modul-bluetooth-aux-do-audi-vw-seat-skoda-12867391084

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #176 dnia: 26 - Stycznia - 2023 - 20:38:08 »
przez AUXa muzyki słuchasz?
Nie przez AUXa a z Mp3 nagranych na płyty CD - jakość dźwięku, jak na moje i mojej żony ucho - rewelacja  :rock:

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: EL
« Odpowiedź #177 dnia: 26 - Stycznia - 2023 - 23:35:57 »
RNS 510 aktualnie, okazało się że nie mam modułu bluetooth i się tak zastanawiam właśnie.
W cenie radia z Androidem dorwiesz bez problemu moduł 3C8 035 730 D i wiązkę 9W7 (jeśli jej brakuje) a będzie to grało o wiele lepiej niż chińczyk i będzie to spójne wyglądem. Chyba, że chcesz wydać +-2500 na Discovery Media co według mnie kosztowo jest przerostem formy nad treścią. Owszem, fajnie jest mieć CarPlay i BT zintegrowane w jednostce ale nie za takie pieniądze. Jak chcesz taniej Bluetooth to możesz się też rozejrzeć za RNS315, to będzie koszt 600-800 złotych. Jednostki po bodaj 2012 roku mają polskie menu. Musisz tylko zwrócić uwagę czy adres MAC nie składa się z samych zer (00:00:00:00:00:00), wtedy Bluetooth na pewno nie ma. Czasem BT może wymagać aktywacji przez VCDS. Jak koniecznie chcesz się pozbyć RNS510 to daj znać jaką masz wersję, może szybko znajdziesz kupca xd

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #178 dnia: 27 - Stycznia - 2023 - 16:15:53 »
to przez AUXa muzyki słuchasz?
Znalazłem jeszcze taki adapter
https://allegro.pl/oferta/adapter-modul-bluetooth-aux-do-audi-vw-seat-skoda-12867391084
Wyszukanie "bluetooth aux" daje mnóstwo tańszych alternatyw. Np. metalowy Baseus za jakieś 40 zł jest dość dobry (nawet w domu na sprzęcie audio znacznie lepszym od tych jakie montują w autach) i ma jeszcze wbudowany mikrofon (szału nie ma z tym mikrofonem, choć to mocno zależy od tego gdzie w aucie jest port USB). Mam jeszcze drugi: sama płytka drukowana za kilkanaście złotych i też nieźle działa... Cena z kosmosu, tylko tyle, że ukryte.

Offline shvmp00

• Clubowicz
« Odpowiedź #179 dnia: 08 - Czerwca - 2023 - 10:48:47 »
Ktoś z was miał może styczność z zestawami Focala o oznaczeniu IS VW? Stosunkowo niewiele opinii w internecie, z jednej strony P&P, bo mają nawet gniazda pod fabryczne wtyczki, z drugiej strony cena - uDimension ElComp6 jest dwa razy tańszy a ma podobne parametry. Zdaję sobie sprawę z tego, że Focal jest naprawdę dobrą marką ale nie jestem pewien czy zestaw tego typu to odzwierciedla.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #180 dnia: 08 - Czerwca - 2023 - 18:12:57 »
Słuchałem Focala w testowym Peugeot 5008 GT i nie zachwycił mnie, daleko mu do B&O czy Harman Kardon

Podziękował: shvmp00

Offline xvs

• clubmen
  • VW: Tiguan II FL
  • Wersja: Elegance
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: DPL
« Odpowiedź #181 dnia: 15 - Sierpnia - 2023 - 22:14:47 »
Kumpel kupił moduł, który miał umożliwić połączenie przez Bluetooth smartfona z RCD200, poprzez wpięcie go w gniazdo zmieniarki.
Niestety radio tego nie widzi, mimo zakodowania zmieniarki.
Błąd : brak sygnału/brak komunikacji.
Mimo iż moduł ma podpięte zasilanie, nie widza go również smartfony.
Doszliśmy do wniosku, że to jakiś szrot. No, ale nie w tym rzecz.

Kolega postanowił nie kombinować z RCD 200 i modułami, tylko kupić coś takiego jak:
https://blow.pl/produkty/radio-blow-avh-9810-4x50w-2din-7-mp5-bluetooth-pilot-usb-d-1165Radioodtwarzacz akcesoryjny Blow AVH-9810 2-DIN

Czy to zadziała, po wpięciu fabrycznych kości i będzie działało na zasadzie plug&play ?
Radio ma być zamontowane w VW Fox 2007 rocznik

Offline shvmp00

• Clubowicz
« Odpowiedź #182 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 00:36:28 »
Moim zdaniem nie warto, za każdym razem jak ktoś bierze radio inne niż fabryczne do VW to prędko wraca do fabryki. Jak chce żeby dobrze grało i miało BT to niech poszuka RNS315 (musi mieć MAC adres inny niż z samych zer, choć i to nie bywa regułą). Jeśli chce coś pod Apple CarPlay albo Android Auto to polecam się rozejrzeć za RCD330. Oba rozwiązania są PnP. Fox jest z rocznika 2007, możliwe, że będzie GW do zmiany, bo będzie wciągać baterię. Najlepiej podpiąć VCDS lub się pogimnastykować i sprawdzić nr GW.

Offline xvs

• clubmen
« Odpowiedź #183 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 01:12:11 »
Jak chce żeby dobrze grało i miało BT to niech poszuka RNS315
za droga impreza,  ponad 1000 zeta . To  ma tylko łączyć się z telefonem i czasami posłuchać radia. RCD330 znalazłem w jeszcze wyższej cenie, bo pk. 3600 PLN, tak, że wiesz, raczej nie tego szuka. Ale dzięki za sugestie.

Offline shvmp00

• Clubowicz
« Odpowiedź #184 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 01:45:26 »
za droga impreza,  ponad 1000 zeta .

Mi się udało znaleźć bez problemu parę sztuk na Olx za 600-800 złotych, dosłownie 5 minut szukania.

RCD330 znalazłem w jeszcze wyższej cenie, bo pk. 3600 PLN, tak, że wiesz, raczej nie tego.

Na AliExpress są między 1000 a 1200, nie wiem gdzie szukałeś… 3600 to kosztuje komplet zmian pod Discover Media a nie RCD330. No ale to już kwestia wyboru kolegi, według mnie prędko będzie chciał wracać do OE.

Offline xvs

• clubmen
« Odpowiedź #185 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 11:01:45 »
https://allegro.pl/oferta/radio-vw-rcd330-360-androidauto-carplay-mirrorlink-9731689847   i  https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-rns315-vw-passat-cc-b7-3c0035279g-13285612983  pierwsze w brzegu. Może sprzedających poniosło.  Kumpel nie chce wydać więcej jak 300 zł. To radio do samochodu "leśnego". Najważniejsza funkcja jaka ma mieć, to łączenie się z telefonem. jakość dźwięku jest drugorzędna, zwłaszcza dla kogoś, kto ma chorobowe zmiany słuchowe i nosi aparat słuchowy. Pytanie w sumie nie dotyczy radia, jako radia i jego jakość, a czy VW z 2007 roku przyjmie plug&play, bez kombinacji alpejskich radio akcesoryjne, na zasadzie podpinam wtyczkę i działa. Na OLX nie patrzyłem, tym bardziej na Aliexpress, bo chce mieć możliwość zwrotu. Ale faktycznie RNS315 jest do kupienia za ok 500 zł. Informację taką przesłałem zainteresowanemu

Offline shvmp00

• Clubowicz
« Odpowiedź #186 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 11:30:02 »
czy VW z 2007 roku przyjmie plug&play, bez kombinacji alpejskich radio akcesoryjne, na zasadzie podpinam wtyczkę i działa.

To na pewno nie, ja mam 1-DIN Sony w Pluszaku i oprócz kupienia przejściówki z ISO na FAKRA były kombinacje z przekładaniem pinów w kostce i szukania odpowiedniego podłączenia, żeby grało tylko po zapłonie. W końcu się wściekłem i oddałem do speca od car audio ale to było 7 lat temu.

Dodano:  16 - Sierpnia - 2023  -  11:32:32
Może sprzedających poniosło.

To na pewno, jeśli chodzi o te sprzęty to Allegro to czysta januszerka, najlepiej jest szukać po grupkach na FB.

Offline xvs

• clubmen
« Odpowiedź #187 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 11:34:04 »
No widzisz, a chwalą się : Dzięki gotowej dołączonej do zestawu przejściówce (zarobionej kostce ISO) nie będziesz musiał poświęcać swojego czasu na przygotowywanie przewodów do podłączenia radia. Podłącz i poczuj nowoczesność w swoim aucie!

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #188 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 11:44:20 »
Z jednej strony niewiele ryzykujesz, bo po pierwsze cena  :D po drugie możliwość zwrotu w ciągu 14 dni

Offline xvs

• clubmen
« Odpowiedź #189 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 12:22:21 »
Na 99% będzie zamawiał.Wysłałem mu link do radia RNS315, ale z Fabii. 500 zł i na dodatek 20 km ode mnie, więc żaden problem podjechać, ale ramka na pewno nie podejdzie. Tam sa jeszcze jakieś uszy do przykręcania radia, u niego jest mocowanie na zatrzaski.  Zaproponowałem mu, żeby nie zdejmował żadnych folii, tylko wpiął przejściówkę w radio i do niej zasilanie fabryczną wiązkę i zobaczył czy gra i czy łączy się z telefonem. Jak się łączy, to mamy sukces i zadowolenie. W końcu ja miałem tylko się zapytać na forum. Tak się zastanawiam, czy ten moduł co ma, nie jest jakimś szajsem i inny po prostu by zadziałał.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #190 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 12:45:46 »
Najważniejsza funkcja jaka ma mieć, to łączenie się z telefonem. jakość dźwięku jest drugorzędna
To nie można było pójść w takim kierunku?

Offline xvs

• clubmen
« Odpowiedź #191 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 13:00:03 »
No właśnie się od tego zaczęło,( post #10) że to co kupił, a kupił w Polsce, przepłacając,nie działa. Radio ma zakodowane tak,  że ma obsługiwać zmieniarkę, a to cudo ma teoretycznie się odpalić w radiu po włączeniu zmieniarki, ale nie dość, że radio tego nie widzi, to ani mój telefon, a ni jego tego tez nie widzi. tak się zastanawiam, czy magik, który to podłączył, w ogóle sprawdził, czy podał napięcie jak należy. Połączone to jest poprzez szybkozłączki. Kable są cieniutkie, więc może ta szybkozłączka nie przecięła izolacji i to w ogóle nie jest zasilane. Nie ma żadnej diody informującej, że jest zasilanie. Kumpel podjechał do mnie, bo mu powiedziano, że trzeba radio przekodować i na tym się skupiłem, zamiast sprawdzić od podstaw. Kodowanie zostało przyjęte, ale VCDS wywala błąd, brak komunikacji. Niestety kolega prawdopodobnie sam nie sprawdzi, bo, jak to sam stwierdza, ma narzędzia, ale nie potrafi się nimi posługiwać :)  Zaproponowałem mu jakiś mądrzejszy zestaw, ale cenowo dużo droższy, ale niewiele tańszy od tego radia BLOW, więc wpadł na pomysł, że kupi takie radio. Już mu dałem znać, że trzeba się upewnić na 100%, czy jest zasilanie na przewodach tego modułu.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #192 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 13:14:36 »
tak się zastanawiam, czy magik, który to podłączył, w ogóle sprawdził, czy podał napięcie jak należy.
O to samo miałem zapytać

Offline xvs

• clubmen
« Odpowiedź #193 dnia: 16 - Sierpnia - 2023 - 20:10:38 »
Siła sugestii i święta. Umówiliśmy się na świąteczny wypad na obiad, potem do nas na kawę i lody i mowa była o zakodowaniu pod zmieniarkę. Nie pomyślałęm, żeby sprawdzić zasilanie, zwłaszcza, że co chwila "jednostka centralna" wysyłała komunikat : długo jeszcze ? mam już włączać ekspres. "Praca" pod presją.

Offline Qer12

• :: TrendLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DL
« Odpowiedź #194 dnia: 02 - Grudnia - 2024 - 20:36:54 »
witam

posiada ktoś z was może takie radio https://marsdev.pl/radia-android-do-seat/950-9-qled-radio-2din-android-12-vw-seat-skoda-6128gb-dsp-carplay-lte-5903815262920.html
zastanawiam się nad zmianą, aktualnie jest Mfd2 Golf V 2007  , duży wyświetlacz przy zegarach,
czy będzie działać z przyciskami na kierownicy ?

Tagi wątku: