Autor Wątek: CAR AUDIO - wybór/zakup, pytania/opinie  (Przeczytany 57578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
CAR AUDIO - wybór/zakup, pytania/opinie
« dnia: 02 - Marca - 2015 - 11:02:10 »
Temat ogólny na wszystkie zapytania, dotyczące wyboru i zakupu NIE-fabrycznego audio do VW:
- Car Audio
- Car Audio + Navi
- Car Audio z Androidem

Noszę się z zamiarem wymiany radia w swoim sharanie na stację multimedialną. Myślę o połączeniu radia, odtwarzacza audio (video nie potrzebuję ale i tak będzie) zestawu głośnomówiącego, nawigacji, kamery rejestrującej i kamery cofania oraz nie wiem czego jeszcze  :evilmrgrin:
Myślę o systemie android - mimo pewnych niedoskonałości ma też zalety.
Androida znam, posiadam kilka urządzeń z tym systemem i uważam że jest ok do samochodu.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia, mógłby coś polecić konkretnego, na co zwrócić uwagę żeby być w pełni zadowolonym?

Offline GrzesiekTDI

• clubmen
  • VW: Touran I
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: CAR AUDIO - wybór/zakup, pytania/opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Września - 2015 - 23:13:49 »
Panowie.
Do tourana wsadzilem radio takie jak na fotce. Z Passata podobno w bdb stanie i jeszcze z folia na wyswietlaczu. Dziala wszystko oprocz NAVI.
Antena podlaczona i puszczona po slupku do gornego rogu szyby przedniej. Pierwsza fotka przedstawia menu glowne. Tam klikam GPS i przenosi mnie do menu z drugiej forki, gdzie kompletnie nic nie da sie zrobic. Ekran dotykowy nie dziala ten zegar caly czas swieci. Moge wybrac 2 tryby PIP i to wszystko. Karta Micro SD ma tylko jeden plik z jakias trasa, nie wiem, czy mam mapy (chyba nie). W kazdym badz razie ekran z drugiej fotki zamiera i nie da sie nic zrobic. Dla jasnosci, radio sie nie zawiesza, bo moge wrocic do poprzedniego menu sluchac muzyki nawigowac panelu z opcjami itp.

Jest ktos, kto moze mi pomoc?

Offline Stefano

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: RST
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Września - 2015 - 12:20:59 »
Przypuszczam, że nie masz mapy na karcie SD. Sciągnij np. Automapę Pl i wgraj na kartę. Po uruchomieniu GPS skonfiguruj ustawienia wchodząc w SETUP, tak aby po włączeniu radia, automatycznie sprzęt wchodził w GPS, wykrywał mapę z karty i działął w tle razem z radiem.

Jak nazywa sie ta nawigacja? Odszukaj w menu lub instrukcji jaki ma system. Bo to jest ci potrzebne do skonfigurowania mapy na karcie SD.
Mam podobne radyjko z 7' ekranem i u mnie tak to elegancko działa.
SERWIS-NAPRAWA: dogrzewacze i ogrzewania postojowe, Webasto i Eberspacher.
Potrzebujesz pomocy - zadzwoń!

Offline GrzesiekTDI

• clubmen
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Września - 2015 - 15:46:34 »
Dzieki wielkie za odpowiedz.

Niestety nie mam instrukcji z radiem.
Myslalem, ze to Android, mam nawet mapy na ten system ale nie jest tak jak mi sie wydawalo.
Nie mam pojecia co to za system.
Jeddyne Info jakie udalo mi sie z radia wydobyc to:
MCU: 42G_DZ130822
HMI: v57GMHMZ1+1-11.06

Okazalo sie ze karta, ktora dostalem z radiem ma jakies mapy.
Ale tej tez nie czyta.

Pozdro
Grzesiek

Offline Stefano

• clubmen
« Odpowiedź #4 dnia: 16 - Września - 2015 - 00:37:54 »
Powinien być system Winows CE 5, lub 6 albo Windows Mobile 5.
Masz tam widzę Excela wiec powinno być tak jak piszę. Nacisnij Setup i poszukaj okienko "informacje o systemie".

Offline GrzesiekTDI

• clubmen
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Września - 2015 - 12:58:41 »
Wstępem wielkie dzięki Stefano za zaangażowanie w problem :thumbup:
Udalo się uruchomić radio,narazie śmiga.
Odlaczenie aku na minutę pomogło.

Dla potomnosci podzielę się danymi radia:
Producent Erisin ES1268V system Windows CE 6.0
Radio ma możliwość update do androida ale jak to jeszcze nie wiem.  Będę miał instrukcje od producenta o ile się odezwie to się też podzielę.
Pozdrawiam

Offline Stefano

• clubmen
« Odpowiedź #6 dnia: 18 - Września - 2015 - 23:28:08 »
Moja rada, nie ruszaj systemu bo uwalisz radyjko. Jesli ma Win CE 6, to piekna sprawa, śmigają na tym prawie wszyskie mapy i oczywiście AutoMapa.
Mam podobne radyjko z takim systemem, ma chyba wszytko co powinno być; radio, navi, telefon BT, TV cyfr. DVB-T, MP4, kamerę cofania itd...menu oczywiscie PL. Jestem z niego bardzo zadowolony, chociaz to chińczyk.

Offline janusz07

• VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 06 - Grudnia - 2015 - 12:20:52 »
Cześć panowie.
Nie mam w aucie żadnego radia, bo poprzedni właściciel sprzedał mi auto z pustą dziurą po radiu.
Chciałbym kupić nowe, dobrze grające bez nadmiernej kolorystyki na wyświetlaczu. Nie znam się na tym prawie wcale ale chciałbym takie co ma bluetooth, abym mógł połączyć radio ze starym telefonem Nokia. Chcę mieć w nim zestaw głośnomówiący i w miarę dobrą jakość muzyki, bo w pasacie mam 8 oryginalnych głośników, w tej chwili wcale nie wykorzystanych.
Priorytetem jest dobra jakość wzmacniacza radiowego, tak abym nie musiał szukać co chwilę stacji radiowej.

Offline bolotelewidz

• :: TrendLine
  • VW: Vento
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: AFT
  • Rej: WP
« Odpowiedź #8 dnia: 12 - Grudnia - 2015 - 11:46:01 »
Tutaj masz link do radyjek z bt w zakresie cenowym 35-500 zł na skąpcu: http://www.skapiec.pl/cat/35/4.35-500,5.1.2,6.0.4
Ale nie używam żadnego więc nic specjalnego nie polecę.
Najlepiej wybierz sobie z tej listy model radia który ci pasuje cenowo i wizualnie a później poszukaj opinii o tym radiu.
Jak zamieścisz w temacie model, to można wtedy wspólnymi silami coś ustalić  ;)   

Offline pietryk

• VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
« Odpowiedź #9 dnia: 05 - Września - 2016 - 13:06:05 »
Witam, czy można wymienić radio RCD310 w Jetta VI z 2011 na inny model ?

Na przykład na ten model i będzie wszystko śmigać?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #10 dnia: 07 - Września - 2016 - 17:57:02 »
Powinno bez problemów pasować.
Z tego co widzę to z większym ekranem jest bez nawigacji więc nawet odpada dokładanie anteny GPS.

Offline pietryk

• VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
« Odpowiedź #11 dnia: 07 - Września - 2016 - 18:50:34 »
No ale jest dotykowe i kolorowy wyświetlacz i to kusi :P

Dodano:  09 - Września - 2016  -  10:32:02
Może ktoś zamieniał w taki sposób?

Offline johny

• :: StartLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Moc: 131 KM
« Odpowiedź #12 dnia: 27 - Listopada - 2016 - 11:11:40 »
Witam wszystkich :)
Mam T5 Multivana 2.5 TDI 175 KM 2004 r. Zamontowane jest w nim fabryczne radio z navi RNS2 DX.
Proszę o odpowiedź na pytanie czy istnieje możliwość zastąpienia tego radia nowszym modelem z czytnikiem DVD żeby mieć wszystkie mapy na jednej płycie (DVD) a nie wachlować płytami CD ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Janusz W.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #13 dnia: 27 - Listopada - 2016 - 12:00:43 »
Pewnym rozwiązaniem Twojego problemu zarowno z radiem jak i z telefonem o ktorym piszesz w innym wątku jest wymiana tego radia na stację multimedialną.  Tego typu urządzenia mają wszystko - radio, nawigację, odtwarzacz DVD, zestaw głośnomówiący więc będziesz miał wszystko co chcesz i wiele wiecej.

red@tapatalk

Podziękował: johny

Offline johny

• :: StartLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Moc: 131 KM
« Odpowiedź #14 dnia: 27 - Listopada - 2016 - 12:21:44 »
Dzięki RED za szybką reakcję wole jednak pozostać przy starym radiu bo wiesz jak jest i jak kusi zestaw multimedialny :) Tak na marginesie :w Peugeocie Boxerze miałem założoną stacje multimedialną Pioneera(żeby kierowcom sie nie nudziło)i w sobote przed wyjazdem wybili szybke trójkątną ale jest super blokada i nie weszli,wstawiłem szybke to w niedziele powtórzyli tylko przez dużą boczną szybę i wleźli do środka wyrywając radio z flakami .Samo życie niestety.Dlatego zapytowywuje bo może jest opcja wymiany samego radia(bebechów) a zostawienie tylko panelu przedniego ze starego bo ten nowszy model ma chyba zaokrąglone narożniki.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
« Odpowiedź #15 dnia: 30 - Grudnia - 2016 - 00:58:05 »
Witam, przymierzam się do wymiany radia w moim Sharanie.
To które mam gra wyśmienicie i ma prawie wszystko czego mi potrzeba, ale jest małe ale...brak w nim BT i wejścia na USB.
Moje dotychczasowe audio, to: Panasonic CQ-C8301N a nowe chciałby co najmniej tej samej klasy wykonania i jakości dźwięku.

Miałem ostatnio okazję przetestować nowe radio Pioneer MVH-560BT i dość mocno się rozczarowałem.

Jakość wykonania i użytych materiałów mocno odbiega od standardu mojego Panasonica, wygląd i podświetlenie to też raczej nie moja bajka.
Więc szukam czegoś innego, może właśnie ze stajni Panasonica. Możecie doradzić jakieś fajne ale nie koniecznie bardzo drogie radyjko?

Moje preferencje: nierzucający się w oczy wygląd, prosty i czytelny wyświetlacz, dobre wykonanie ogólne, dobrze grające, wejście na USB i obowiązkowy BT.

Takim wzorcem i wyznacznikiem skromnego designu a przy tym wspaniałego dźwięku, jest dla mnie Pioneer DEH-P88 RS2, niestety model ten nie posiada BT i wejścia na USB. 

Offline dj_zuczek

• Kod: AUY
  • Rej: WWE
« Odpowiedź #16 dnia: 03 - Marca - 2017 - 09:10:44 »
Witam, poszukuję jakiejś dobrej i oczywiście nie drogiej stacji multimedialnej do mojego sharana tak aby pasowała w otwór po MCD lub jakąś ramkę do tego też, dobrze jakby była na androidzie, miała USB i karty pamięci, płyty nie muszą być koniecznie, fajnie jakby można było podłączyć antenę od GPS tą co mam w Sharanie pod nią i uruchomić np Automape lub z Google maps korzystać i to chyba wszystko co najważniejsze.

Dodano: 05 - Marzec - 2017 - 17:44:31
Sory że post pod postem ale

powiedzcie mi jakie mniej więcej są różnice bo są wersje z androidem 4.4 i z 6.0 i jeszcze z windows ce i nie wiem na co się zdecydować ? i jaką ramkę lub co dokupić żeby ładnie siedziało w miejscu gdzie miałem wcześniej MCD posiadam VW Sharan mk I
Sharan I FL 1.9 TDI 115 KM [AUY] + Sharan II 2.0 TDI

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #17 dnia: 05 - Marca - 2017 - 19:19:52 »
Wybacz że odeślę Ciebie ale najtaniej to na Aliexpress dostaniesz sprzęt. Przy każdym Radio masz opis i możesz sobie porównać co który model posiada i który najbardziej Tobie odpowiada. :D

Co do Androida to 4 jest starszą wersją a 6 nowszą. Jeśli szukasz żeby działała nawigacja to już to nie będzie najtańsza opcja. ;)

Offline keppel123

• VW: Polo III
  • Silnik: 1.6
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #18 dnia: 05 - Marca - 2017 - 20:33:43 »
Witam, mam problem z zamontowaniem jakiegoś fajnego radia do mojego polo z 95r.
Prawdopodobnie ten model nie posiada kostki iso do wpięcia tylko miał oryginalne radio które ktoś wymienił i poucinał kabelki poprostu i poskręcał je. I pytanie czy mając tylko 2 głośniki z przodu  (oryginalne) jakieś nowsze radio będzie mi normalnie w nim działało?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #19 dnia: 06 - Marca - 2017 - 06:07:59 »
Każde radio będzie działać na 2 głośnikach, nie uda się tylko uzyskać dobrego nagłośnienia.
Jeśli chodzi o kostki ISO to polecam kupić takowe i wlutować oczywiście wszystko dobrze zaizolować.
Jak radio które kupisz nie będzie miało takiego podłączenia i jak nie będzie w zestawie przejściówki (większość ma) to warto ją dokupić i podłączyć radio przez przejściówkę.

red@tapatalk

Offline red

• S7
« Odpowiedź #20 dnia: 06 - Marca - 2017 - 06:18:42 »
Też się nad zakupem tego typu sprzetu zastanawiam.
Jeśli chodzi o wersję andrioda to w tej chwili 6 to minimum. Warto też sprawdzić ile pamięci RAM posiada taka stacja - moje doświadczenie podpowiada że poniżej 1GB nie warto nic z androidem kupować.
Rozwiązanie jest genialne bo mapy online (internet mobilny się przyda), radio internetowe, jakieś aplikacje typu yanosik itp.
Jak masz telefon lub tablet z androidem to znasz trochę ten system.
Urządzenia z windowsem są na pewno stabilniejsze i nie potrzebują tyle pamięci RAM ale ich funkcjonalność jest w moim mniemaniu nieco ograniczona.

red@tapatalk

Offline dj_zuczek

« Odpowiedź #21 dnia: 06 - Marca - 2017 - 08:47:58 »
Zastanawiam się nad tym

https://pl.aliexpress.com/item/Universal-2-din-Android-4-2-Car-DVD-player-GPS-Wifi-Bluetooth-Radio-1-2GB-CPU/32437354442.html
chciałbym móc neta przeglądać, dobrą nawigację ale też żeby muzyka nie brzmiała jak z typowego chinola

Offline red

• S7
« Odpowiedź #22 dnia: 06 - Marca - 2017 - 09:16:41 »
Całkiem fajna i cena też zachęca.
Jeśli chodzi o dźwięk to może jakiegoś cudu nie będzie ale można go cyfrowo wyregulować.
Jak nie kupisz Ty albo ktoś znajomy to się nie dowiesz co to jest warte.
W razie jakbyś kupił to oczywiście napiszesz recenzję bo więcej osób jest chętnych na tego typu sprzęt ale mają wątpliwości co do jakości i ogólnie całokształtu.

red@tapatalk

Offline dj_zuczek

« Odpowiedź #23 dnia: 06 - Marca - 2017 - 11:05:13 »
Narazie czekam na kasę bo muszą mi się pewne sprawy wyjaśnić

zastanawiam się czy antenę od Sharana tą od GPS idzie pod to podłączyć

PLUS pewnie jakąś ramkę będę musiał ogarnąć tylko skąd aby to dobrze siedziało

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
« Odpowiedź #24 dnia: 06 - Marca - 2017 - 13:25:19 »
Cena: 188.35$ US (764,701 zł) z przesyłką jest w miarę atrakcyjna, ale nie kupiłbym tego bez uprzedniego upewnienia się, że jest to co najmniej tyle warte.

Kombajn medialny nieznanej nikomu marki Bosion, z racji swojej bardzo niskiej ceny i stosunkowo dużych medialnych możliwości, jest bardzo ciekawy i sam byłbym nim zainteresowany, jeżeli okaże się że wydobywający się z niego dźwięk jest w miarę przyzwoity. Nie liczyłbym tu na jakiś High-end ale sprzęt na średnim poziomie wystarcza większości społeczeństwa, a to co drogie nie zawsze spełnia nasze oczekiwania.

Bosion ma swoją antenę GPS na długim kabelku, którą bez problemy umieścisz na podszybiu. Nie ma raczej potrzeby podłączania anteny z Sharana która może działać w starszym systemie i widzieć np. tylko 10-satelit a nie 16-18 czy nawet 20. Jak sprowadzisz sprzęt, to możesz zrobić test obydwóch anten i sam zdecydować na której jeździć.

Cytuj (zaznaczone)
Droższe moduły GPS, różnią się od tańszych czasem startu i ilością widzianych przez nie satelitów na raz oraz jakością połączenia. Chodzi o to, że taki tańszy, z gorszym chipsetem i np 10 kanałowy(max 10 satelitów na raz) będzie ustalał pozycje, połączeniu, nawet kilka minut. W czasie złej pogody, albo gdy będziesz jechał pod koronami drzew może stracić sygnał.
Natomiast odbiornik z chipsetem Sirf III i 20-toma kanałami będzie Ci łapał fixa (ustalał pozycje) w 30-sec, w gorszą pogodę 50-sec. no będzie miał możliwość "widzenia" aż 20 satelitów-dokładniejsza pozycja.

Proponuję poszukać w necie wszelkich możliwych informacji na temat tego sprzętu i wrzucić tutaj do tematu.
Będzie z pożytkiem dla innych ;)

Na filmie prezentacja identycznego chińskiego sprzętu:

Tagi wątku: