Autor Wątek: 1.9 TDI [AHF] - kąt wtrysku i brak dalszej regulacji.  (Przeczytany 1143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wextase

• :: StartLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Napęd: FWD
  • Rej: LWL
1.9 TDI [AHF] - kąt wtrysku i brak dalszej regulacji.
« dnia: 06 - Lutego - 2021 - 10:50:02 »
Dzień dobry,

Mam mały problem z ustawieniem statycznego kąta wtrysku w Golf IV 1.9 TDI [AHF] 2000 r.

I tak, do rozrządu kupiłem blokadę na wałek i pompę oraz ściągacz do koła wałka rozrządu i dodatkowo klucz MANTRA do napinacza. Wszystko poprawnie zostało złożone, jazda próbna to potwierdziła. Wcześniej ktoś złożył to na kropki..... więc nie było dokładnie ale nic się nie działo. Auto ma moc, nic nie przerywa i postanowiłem wyregulować statyczny kąt wtrysku już na koniec. Więc obudowa do góry, auto odpalone, VCDS wpięty i wartość w kanale 000 przy przełączeniu na nastawy wynosi 090. Więc auto zgasiłem, odkręciłem 3 śruby i trochę się przestraszyłem że regulacja jest maksymalnie do dołu na kole pompy wtryskowej ( inaczej mówiąc, maksymalnie pompa jest ustawiona w kierunku zderzaka). Ale postanowiłem dać sobie jakiś punkt zaczepienia, wyśrodkowałem pompę (czyli obrót pompy w stronę szyby), czyli śruby znalazły się na środku, i niestety auto nie odpaliło, więc powrót do wcześniejszych ustawień pomógł. I teraz moje pytanie, skoro regulacja się skończyła, nie mogę przesunąć pompy w stronę zderzaka, a koło nie jest na klinie, tylko mocowane na 3 śruby, to czy luzując je, zapinając piąty bieg, pchając auto do tyłu lub do przodu, oś pompy będzie w miejscu a koło pompy przesunie się odpowiednio dając ponowną regulację?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 1.9 TDI [AHF] - kąt wtrysku i brak dalszej regulacji.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Lutego - 2021 - 17:11:20 »
pchając auto do tyłu lub do przodu, oś pompy będzie w miejscu a koło pompy przesunie się odpowiednio dając ponowną regulację?
Raczej nie. Wszystko zależy od ustawienia rozrządu a dokładniej ustawienia względem GMP. Najprawdopodobniej poluzowanie 3 śrub koła pompy wtryskowej spowoduje że ośka pompy samoczynnie będzie chciała się przestawić. Jeśli poluzujesz śruby z ustawieniem rozrządu przed GMP to ośka pompy ucieknie w lewo, jeśli poluzowania dokonasz z rozrządem po GMP to ośka pompy ucieknie w prawo.

Offline Wextase

• :: StartLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Rej: LWL
Odp: 1.9 TDI [AHF] - kąt wtrysku i brak dalszej regulacji.
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Lutego - 2021 - 10:37:59 »
A więc tak, udało się ustawić na 51, także wszystko w porządku. Mam jeszcze pytanie do posiadaczy AHF lub ASV. Czy wasze auta długo grzeją? Mam na myśli że auto po nagrzaniu do 90, włączeniu ogrzewania na 3 i maks ciepło, spada z 90 na 60. Po przejechaniu 25 km, wskazówka wchodzi na 80, przy temperaturach -10. Zdecydowałem zmienić termostat na oryginalny VW, i dziś sprawdzę różnice.

Tagi wątku: