Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - zmiana 5-biegów na 6-biegów  (Przeczytany 5967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pyrz123

• :: StartLine
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFSF
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - zmiana 5-biegów na 6-biegów
« dnia: 04 - Lutego - 2021 - 12:01:24 »
Witam.
Posiadam VW Caddy IV 2.0 TDI 75 KM [DFSF], 2018 rok, przebieg 42k, skrzynią TLD 5-biegów.
Czy jest możliwość wymiany na skrzynie 6 biegów (jeśli tak to na jaką i jaki kod)
Nr VIN WV1ZZZ2KZKX029494
VW posiadało 75 KM teraz jest 185 KM i samochód jest używany głownie na trasie wiec "szóstka" by się przydała
Pozdrawiam.

Offline kier.tartaku

•  -baned-
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: BLS
  • Rej: SKL
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - zmiana 5-biegów na 6-biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Lutego - 2021 - 22:55:41 »
Mam Caddy 1.9TDI z silnikiem BLS i skrzynią 5 biegów JCS - wolna skrzynia biegów.
Przy obrotach silnika - 2tyś. było około 92 km/h. Też myślałem aby wrzucić skrzynię 6-tkę. Mam też Tourana z Silnikiem BXE i skrzynią JYK - 6 biegów i przy obrotach 2tyś było około 105 km/h. Chciałem wrzucić skrzynię 6-tkę JYK ale czytając na różnych forach - wychodziło za dużo przeróbek typu Większe sprzęgło 240mm - w 5 -ce jest 228mm, wybierak co zmieniasz biegi, półośki itp.
Wracając do meritum.
Wyczytałem że w moim przypadku najlepsza skrzynia aby było plug&play była KBL lub GGU. Kupiłem używaną KBL za 800 zeta i teraz przy 2tyś obr/min jest około 115 km/h. Czyli ogromny przeskok.
Acha. W tym momencie aktualny bieg 4-ka to jest tak jakby 5-ka z wolnej skrzyni JCS. Czyli aktualnie bieg 5-ty jest jak gdyby Nad biegiem  ::)
Pozdrawiam, Mariusz

Offline pyrz123

• VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFSF
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Lutego - 2021 - 21:38:55 »
To może ktoś ma taką opcję sprawdzić jaką skrzynie szukać?
Przeglądałem alledrogo ale jest tam kilka typów a nie chciałbym kupować w ciemno.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Marca - 2021 - 08:59:14 »
Trezba by spojrzeć w tabele przełożeń ale najczesciej 4ka jest bezpośrednia, 5tka nadbieg i 6tka tez nadbieg.

Proszę aby nie cytować całych wypowiedzi przedmówcy. Na forum dostępne jest cytowanie selektywne i należy z tego korzystać lub odnosząc się do całości wypowiedzi zastosować system "wzmianek" -> @pyrz123
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline kuba_clm

• Rej: PN
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Marca - 2021 - 23:38:59 »
Witam.
Podłączę się pod temat. Mam Caddy III 1.9 tdi 75 KM z 2006 roku. Silnik 12 lat temu został podkręcony do 130 KM i tak bezawaryjnie przejeździł już 200 tys. km. Rzadko jeżdżę w trasę, ale przy sporo mocniejszym silniku fajnie byłoby mieć dłuższą skrzynię. Niestety ta w wersji 75 KM jest bardzo krótka. Może ktoś jest w stanie doradzić jaką skrzynię zamontować? (najlepiej 6-biegową albo długą 5-kę). Najchętniej przywiózłbym auto do jakiegoś warsztatu, który zająłby się tym kompleksowo. Możecie jakiś polecić? :-)

Offline KrzysiekSJZ

• Kod: BSU
  • Rej: SJZ
« Odpowiedź #5 dnia: 26 - Września - 2022 - 19:58:12 »
Mam Caddy III 1.9 TDI 75 KM [BSU], skrzynia krótka JCY. Dopóki jeździłem wokół komina to krótka skrzynia mi nie przeszkadzała.
Jednak zacząłem jeździć na długie trasy ponad 500 km. Przy prędkości 100 km na godz mam obroty około 2500. Auto jest głośne i z musu zwalniam by być bardziej ekonomiczny. Otóż chciałbym by ktoś poradził jaką skrzynie włożyć by była długa i np. przy obrotach 2200 można było jechać 110. Chciałbym skrzynie plug&play by nie musieć nic zmieniać konstrukcynie.
Dodam, że zrobiłem mu program na około 110 KM.
Proszę o symbol skrzyni jaka by pasowała do mojego caddy.

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: EL
« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Września - 2022 - 23:46:03 »
Nie wiem jak z JCY ale swap z JCX na KBL (skrzynia z BlueMotion, sporo dłuższa) ludzie opisywali jako plug & play. W najgorszym wypadku bebechy do przełożenia.

Offline Jacoob92

• VW: Caddy II
  • Silnik: 2.0 SDI
  • Moc: ?? KM
  • Rej: LZ
« Odpowiedź #7 dnia: 06 - Listopada - 2022 - 17:25:37 »
Witam
Mam takie pytanko do was przymierzam sie do swapu skrzyni do caddy, skrzynia obecna ma bardzo krótkie biegi. i teraz pytanko mam skrzynie od golfa 5 6b i jest od flanszy do flanszy dłuższa o 5cm od obecnej czy pół ośki musowo zmieniać ? czy jakoś inaczej to da się rozwiązać ? Może ktoś przerabiał takie coś ?

Tagi wątku: