Autor Wątek: SERWIS: parę pytań po zakupie używanego Caddy III/IV  (Przeczytany 1831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline past3rz

• :: TrendLine
  • VW: Caddy IV
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: IRL
SERWIS: parę pytań po zakupie używanego Caddy III/IV
« dnia: 01 - Lutego - 2021 - 11:23:09 »
Dzień dobry,
Właśnie stałem się nowym właścicielem VW Caddy z 2019 roku, a cała akcja odbywa się w Irlandii.
Moje wcześniejsze auto z 2007 roku posiadało książkę serwisową. Drugi samochód, który mamy - 2016 AUDI A1, nadal ją posiada.
Z tego co dowiedziałem się od dealera, dla Caddy z tego rocznika producent nie przewidział fizycznej książeczki serwisowej, wszystkie informacje są on-line dostępne w autoryzowanym serwisie.

Moje poprzednie samochody nie były dieslami a ja nie jestem ekspertem. Nie wiem czemu, ale jestem też osobą, która  trudno nabiera zaufania do innych, dlatego też od początku mojej przygody z motoryzacją trzymam się grupy VW, a od dobrych kilku lat mam jednego mechanika, który  troszczy się o moje auta.
Nie omieszkam spytać go o harmonogram prac, lubię jednak weryfikować  informacje, które uznaję za prawdziwe, dlatego też proszę
Was o udzielenie mi informacji jak często należy wymieniać:

1. Olej i jaki?
2. Filtr oleju,
3. Filtr paliwa,
4. Płyn hamulcowy,
5. Filtr powietrza,
6. Filtr kabinowy,
7. Świece,
8. Pasek rozrządu.

Co jeszcze powinienem wymieniać w dieslach?
Czy są jakieś specyfiki, które powinienem dodawać do paliwa w celach prewencyjnych?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Szymon

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
Odp: Harmonogram wymian w Caddy
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Lutego - 2021 - 19:25:15 »
A jaki to silnik? 2.0 ... TDI, ile kW, jakie oznaczenie silnika. Dla 2.0 TDI można się posiłkować moim postem z tabelą w dziale T6.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline past3rz

« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Lutego - 2021 - 19:57:56 »
2.0 TDI, 75KW, bodajże 102PS, mam tylko numer silnika DFS236646, 124CO2, taka emisja spalin. Nie mam pojęcia jak znaleźć oznaczenie silnika, znaczy się, co przez to rozumiesz.
Mógłbyś podesłać linka, jakbym nie był  w stanie odnaleźć tego konkretnego wątku? - nie trzeba, trudno nie znaleźć przypiętego posta :p
Pozdrawiam,
Szymon

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Lutego - 2021 - 22:10:07 »
Tutaj mamy tabelę z silnikami Caddy III/IV: https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,caddy3.html . Ten nowszy nie ma w niej jeszcze oznaczenia, poprzednie były typu CUUD / DFSD (patrząc na Twój numer DFS2 ... to chyba ten). W każdym razie wygląda, że w większości jest to co w moim T6 (także 75 kW / 102 KM) - jeżeli chodzi o interwały. Jedyna różnica to "normalna" ilość oleju - 3,8 litra w Twoim. Pewnie też zbiornik na AdBlue i spryskiwacz może mieć inne pojemności.

ad.
1. Olej, i jaki? 3,8 litra; Castrol 5W30 LL lub inny zgodny z normą VW 507.00
2. Filtr oleju; jedyny element identyczny z T6 - link pod listą
3. Filtr paliwa; link referencyjny pod listą
4. Płyn hamulcowy; na korku na zbiorniku wyrównawczym jak jest DOT4 => DOT4; interwał jak w tabeli T6
5. Filtr powietrza; link referencyjny pod listą
6. Filtr kabinowy; link referencyjny pod listą
7. Świece; Świec zwykłych nie masz. Żarowe wymienia się jak się uszkodzą ;).
8. Pasek rozrządu; tak jak w T6 - wymiana

Link do referencyjnych oznaczeń i wymiarów z wyszukiwarki Filtrona - póki co się nie zawiodłem. Oczywiście chodzi o oznaczenie, można po nim kupić dowolną inną markę.

Link do T6 dla łatwości przywołania - https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,9278.0.html .

Co jeszcze powinienem wymieniać w dieslach?
Czy są jakieś specyfiki, które powinienem dodawać do paliwa w celach prewencyjnych?
Co do pierwszego z powyższych, myślę że nic poza tym. Reszta jak zacznie się coś dziać.
Myślę, że w Irlandii, podobnie jak w Polsce, tankując na dobrych (sprawdzonych) stacjach nie jest potrzebne dodawanie niczego do paliwa (co prawda te konkretne wtryskiwacze są najbardziej skomplikowane i podatne na zanieczyszczenia paliwa -> piezoelektryczne, ale dobre paliwo, wymiana filtra paliwa, itp są wystarczające; niektórzy zalecają co jakiś czas tankować paliwo o wyższej liczbie cetanowej - tzw super/extra/ultimate/etc., ale z moich doświadczeń te silniki 75 kW nie za bardzo to lubią <- w końcu to silniki "do roboty"). Temperatury macie raczej na plusie, więc nie powinno być problemu z zamarzaniem/wytrącaniem parafiny w ON czy zamarzaniu AdBlue. Jeżeli temperatura spada poniżej 7 stopni zalecam nie schodzić z 1/4 baku i nie jeździć na rezerwie AdBlue. Jeżeli chodzi o paliwo - nie załączy się dogrzewacz (-> długie dogrzewanie silnika i kabiny ergo zużycie silnika i ... paliwa) oraz nie będzie wypalał DPF. Jeżeli chodzi o AdBlue - to w zimowym okresie lepiej jest go mieć więcej -> chociaż "u was" to chyba temperatura nie spadnie poniżej -11 st.C (zamarzanie AdBlue i załącza się grzałka do niego).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline past3rz

« Odpowiedź #4 dnia: 05 - Lutego - 2021 - 20:22:38 »
Super, bardzo dziękuję za pomoc :D teraz tylko skompletować potrzebne części i do mechanika :D Systematycznie dbając o naszego cukierka mam nadzieję, że posłuży nam ładnych parę latek :)

Tagi wątku: