Autor Wątek: 2.0 TDI - szarpnięcia przy zmianie biegów - sprzęgło ?  (Przeczytany 2637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mj9111

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI-CR
  • Napęd: FWD
  • Rej: WWA
2.0 TDI - szarpnięcia przy zmianie biegów - sprzęgło ?
« dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 10:00:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Watek wydzielony z tematu: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,10442.0.html

Od kiedy kupiłem samochód mam problem z płynnością jazdy i biegami.
Mianowicie występuje szarpnięcie między zmiana biegów w momencie gdy naciskam sprzęgło. Zostały wymienione poduszki silnika, komplet sprzegla, jedna z osi miała wyrobiony wieloklin wszystko zrobione. Jest lepiej jednak nadal nie tak jak powinno. Zaczynam podejrzewać walnięty czujnik sprzegla. Jest on odpowiedzialny za to aby przy zmianie biegów gdy wciśnie się sprzęgło sterownik dostał informacje i nie zmniejszał drastycznie obrotów silnika aby nie robić różnic obrotowych podczasznany biegów. Dobrze kombinuje? :)

Dodano:  24 - Stycznia - 2021  -  12:27:56

Czujnik sprawdzony, sprawny. Dziwne zachowanie silnika nadal występuje.
Co może być powodem krótkiego skoku działania sprzęgła? Działa praktycznie zerojedynkowo puszczam powoli nic nic, a nagle zasprzęgla jakbym "strzelil" że sprzęgła. Już nie mam pomysłów

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Odp: T5 FL - Najprostsza droga do bloków pomiarowych
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 15:55:32 »
Z opisu problemu można bardziej wywnioskować problem mechaniczny.Sugerowałbym szukać przyczyny w prowadnicy łożyska oporowego ( utrudniony przesuw ma spory wpływ na tego typu objaw), jeśli na przewodzie konstruktor błysnął formą i zamontował dodatkowy akumulator ciśnienia sugerowałbym go odłączyć i przetestować bez niego.Objaw pasuje też do mocno zużytej sprężyny sprzęgła (potocznie zwane słoneczkiem).Jeśli tarcza sprzęgła ma problemy z luźną pracą na wałku sprzęgłowym też może występować podobny objaw.
Jakby nie kombinować nie licząc akumulatora ciśnienia płynu do weryfikacji problemu wypada wyjąć skrzynię biegów (lub odsunąć od silnika).
Czujnika sprzęgła bym się nie czepiał najczęściej wykorzystywany jest on do blokady przed uruchomieniem ( ma zapobiec kręcenie rozrusznika przy zapiętym biegu bez wciśniętego sprzęgła ).Nie spotkałem się jeszcze by miał wpływ na obroty silnika podczas zmiany biegów.   

Offline Mj9111

« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 16:40:48 »
Skrzynia była dopiero co zdjęta, mechanicy nie znaleźli nic podejrzanego. Wymienione całe.sprzeglo o dwumas.

Gdzie znajdę ten akumulator, jak go odłączyć?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 17:58:55 »
Wszystko zależy od mechanika. Jeśli miał wymienić kompletne sprzęgło to mógł z klapkami na oczach wymienić nie drążąc tematu związanego z niewłaściwą pracą starego sprzęgła. Czy po wymianie na nowy komplet według jego oceny sprzęgło działa poprawnie? Czy przed montażem skrzyni sprawdził prawidłowość pracy łożyska oporowego ? Czy przed złożeniem sprawdził pasowanie wielowypustu jak i prawidłowy luz przesuwu tarczy na wałku sprzęgłowym? Czy sprawdził płaszczyznę "słoneczka" względem łożyska oporowego? Czy zostało sprawdzone prowadzenie łożyska oporowego ( pod względem prostopadłości,oporów przesuwu do docisku) ? Jak wyglądał stary komplet sprzęgła (ślady zużycia,uszkodzenia)?
Akumulator ciśnienia płynu znajduje się najczęściej na przewodzie pomiędzy pompą sprzęgła a siłownikiem/wysprzęglikiem.

Dość często występuje również jako element wykonany z plastiku w podobnym kształcie.
Jego zapowietrzenie lub uszkodzenie daje również wspomniane objawy.

Offline Mj9111

Odp: 2.0 TDI - szarpnięcia przy zmianie biegów - sprzęgło ?
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 18:55:18 »
Stary komplet sprzegla według oceny mechanika był jeszcze ok, oceniał na 50%. Prosiłem aby sprawdzić po zdjęciu skrzyni wszystko dookoła i tak też podobno zrobiono. Z tego wyszedł tez uszkodzony wieloklin. Po wymianie sprzegla na nowe czyli sprzeglo dwumas łożysko docisk praktycznie nie ma różnicy, jest trochę mniej wyczuwalne ale to za sprawą wymiany poduszek silnika.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie mamy 1 bieg, rozpędzam się i chce zmienić bieg zazwyczaj tam powyżej 3000obrotow, naciskam sprzeglo i obroty spadają tak szybko że jest nieprzyjemne szarpnięcie, ten objaw przeszkadza najbardziej. Auto przeleciało już przez wielu mechaników jednak większość rozkładała ręce. Dla świętego spokoju wymieniłem poduchy i komplet sprzegla i nadal bez zmian. Mam inne auta vw z podobnymi jednostkami ale w żadnym nie ma takich objawów. Jest to mega irytujące, dodatkowo dochodzi ten dziwny skok sprzegla że praktycznie muszę je puszczać z chirurgiczna precyzja aby z niego nie "strzelic". Zauważyłem również taka zależność że np gdy auto jest pod lekka górkę tak aby nie mogło się toczyć samo do przodu to sprzeglo działa lepiej, można ruszyć w wyczuwalnym poślizgu sprzegla, jednak np gdy auto się lekko toczy wcisnę srzeglo i chce znowu je puścić to praktycznie nie da się płynnie, wtedy działa zerojedynkowo z wyczuwalnym uderzeniem. Nie wiem jak już mam opisać te objawy aby ktoś mógł pomóc:(

Dodano:  24 - Stycznia - 2021  -  18:58:07
I tak dla poszerzenia wiedzy, ten akumulator płynu na jakiej zasadzie działa, czemu ma on służyć?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 20:07:07 »
Czym dokładniejszy opis tym więcej możliwych opcji  wspomnianego problemu.
Podrzucam kolejny do ewentualnego przemyślenia.
Wystarczy by łożysko oporowe wału było zmęczone życiem a wciskając sprzęgło cały wał zaczyna się przesuwać. Zanim pokona się siłę sprężyny docisku wał przesuwa się na tyle że zaczyna ciężej się wszystko obracać tym samym obroty spadają. Gdy sprzęgło mamy wciśnięte (przejdzie przez punkt największej potrzebnej siły do rozsprzęglenia)wał minimalnie ma możliwość powrotu i zaczyna kręcić się lżej (obroty wracają do normy). W efekcie stojąc z wciśniętym sprzęgłem wszystko wydaje się ok.Nawet przy bardzo delikatnym popuszczaniu sprzęgła sprężyna przechodzi z mniejszej siły docisku w zdecydowanie większą i w tym momencie zaczyna mocniej napierać na wał który odskakuje od skrzyni. Powstaje efekt jakbyśmy chcieli ruszyć z piskiem opon.
Warto na zgaszonym silniku sprawdzić luz wzdłużny wału. Najwygodniej jest to zrobić od strony rozrządu. Ręcznie spróbować wepchnąć wał w stronę skrzyni a następnie przy pomocy łychy zapierając się pomiędzy obudową a kołem pasowym spróbować wysunąć wał ( naturalnie w rozsądnych wartościach by nie uszkodzić koła czy obudowy). Jeśli będzie wyczuwalny luz to przyczyna znaleziona.
Zacząłbym jednak od demontażu wspomnianego akumulatora.
Jego brak daje większą precyzję podczas delikatnego ruszania (lepsze wyczucie sprzęgła).
Jak nie jesteś baletnicą to nie wyczujesz różnicy w twardości nacisku a po to jest to cudo.         

Offline Mj9111

« Odpowiedź #6 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 20:16:29 »
Rewelacja, to co piszesz z tą sprężyną i luzem na wale zaczyna mieć sens, wszyscy mechanicy tylko by wymieniali i wymieniali a pomyśleć i przebadać możliwe uszkodzenia to nikt...

Jak pozbyć się tego akumulatora? Jeszcze go nie znalazłem ale jutro spróbuję go odgrzebać. Druga sprawa nie dysponuje kanałem a sprawdzenie luzu na wale chyba by tego wymagało prawda?
Może uda mi się podjechać na kanał tylko potrzebowałbym więcej informacji tak jak dla zielonego co mam dokładnie sprawdzić i gdzie z tym luzem. Niestety nie mam wiele wspólnego z mechaniką ale techniczny łeb mam więc spróbuję we własnym zakresie sprawdzić co mogę.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 20:40:44 »
Można dokonać sprawdzenia luzu bez kanału. Na upartego da się to zrobić od góry bez zdejmowania upierdliwych osłon od spodu wozu.
Najlepiej do takiego sprawdzenia zaopatrzyć się w coś płaskiego słusznej długości ( łyżka do zmiany opon ,duży płaski śrubokręt, od biedy kawałek płaskownika). Zapierasz się o element karoserii (podłużnica) element zawieszenia czy tego co wyda się dość mocne robiąc dźwignię próbujesz przepchnąć wał w kierunku skrzyni a następnie dźwignią w przeciwnym kierunku.Wystarczy dwu/ trzy krotna próba a wyczujesz czy wał ma tendencję do przesuwania się wzdłużnie.
Usunięcie akumulatora jest dość prostą sprawą w miejsce jego wkręca się tulejkę ( dostępna w większości sklepów motoryzacyjnych stosowana jako redukcja do naprawy przewodów hamulcowych).Warto przed zakupem sprawdzić średnicę najczęściej jest to gwint M10X1 rzadziej ale też bywają z gwintem M 12X1.25. Brak akumulatora dodatkowo pozwoli wyczuć ewentualne problemy z dociskiem czy niewłaściwym wysuwem łożyska oporowego. Będą zdecydowanie bardziej wyczuwalne ewentualne drgania czy anomalia na pedale sprzęgła.

Czy po wymianie kompletu sprzęgła nie wystąpił objaw jakby głośniejszej pracy skrzyni? Szczególnie na luzie i wolnych obrotach.

Offline Mj9111

« Odpowiedź #8 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 20:45:56 »
Nie, wszystko pracuje tak jak poprzednio. Nie ma nowych lub głośniejszych dźwięków.

Co do wału to muszę zadać pytanie dla pewności, który to element? Nie jestem teraz przy samochodzie ale jakoś nie umiem sobie wyobrazić z pamieci co tak naprawdę sprawdzić mam. Wybacz może trywialne pytanie ale kto.pyta nie błądzi:)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 21:02:25 »
Jeśli nie ma niepokojących dźwięków które nasiliły się po wymianie to ok. Zaoszczędzi to niepotrzebnej bablaniny innej z możliwych przyczyn pasujących do wspomnianych objawów.
Wał silnika który wypadałoby sprawdzić pod kątem luzu wzdłużnego jest zaopatrzony w koło pasowe na swoim końcu. Łatwo znajdziesz bo jest ono największe opasane paskiem z wszystkich jakie znajdziesz pod maską.Pasek opasa je zdecydowanie w największej części obwodu.

W razie problemów zrób fotkę to podpowiem gdzie dokładnie przyłożyć i w jakim kierunku pociągnąć

Offline Mj9111

« Odpowiedź #10 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 21:11:58 »
Na nim jest pasek osprzętu, w sumie pasek rolki i napinacz również zostały zmienione ale wątpię aby majstry sprawdzały na nim luz. Już wiem które to jest dziekuje bardzo za pomoc, jutro będę działać i próbować. Jak duża siłę przy tym użyć aby sprawdzić czy ma luzy?
Jeżeli okaże się że faktycznie ma luzy to co wtedy mnie czeka?

Offline Mj9111

« Odpowiedź #11 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 08:37:37 »
Akumulatora cisnienia nie ma, wał.spraedzony, zero luzów.
Może jeszcze jakieś pomysły?
Myslalem jeszcze w temacie braku polsprzegla, skok sprzegla jest bardzo mały praktycznie zerojedynkowy, możliwe że wina leży po stronie pompy sprzegla? Ktoś kiedyś źle dopasował numery i jest z innego sprzegla które ma inny skok?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 09:43:53 »
---Sprawdzenie przewodu elastycznego pomiędzy pompą z siłownikiem. Jego uszkodzenie polegające na puchnięciu pod zwiększonym ciśnieniem może dać podobny objaw słabej kontroli sprzęgła i skokowej pracy.
---Luz jałowy na trzpieniu pompy sprzęgła.Zbyt mały/duży luz zakłóca prawidłową pracę pompy.
--- Niewłaściwie odpowietrzony/zapowietrzony układ.Powietrze w układzie spręża się i rozpręża powodując skokową pracę sprzęgła.
--- Niewłaściwie  dokręcona skrzynia biegów (brak wszystkich śrub na obwodzie dzwonu skrzyni lub skręcona z syfem pomiędzy płaszczyznami styku w jednym miejscu)może powodować przekrzywianie osiowe skrzyni względem silnika.To też potrafi doprowadzić do skokowej pracy sprzęgła.
--- Niewłaściwie dokręcony docisk (brak jednej ze śrub,syf ściśnięty pomiędzy płaszczyznami styku) powoduje nierównomierne napięcie sprężyny docisku a tym samym zakłóci prawidłową pracę sprzęgła.
--- Uszkodzone ,wytarte ,podcięte w jednym miejscu prowadzenie łożyska oporowego spowoduje skokową jego jak i pracę sprzęgła.
--- Przy wymianie dwu-masy pomiędzy wałem a kołem zamachowym niewielki pozostawiony syf może spowodować bicie całego koła/ sprzęgła i niewłaściwą pracę.
--- Podcięty ,wyrobiony wałek sprzęgłowy może spowodować problematyczny przesuw tarczy w momencie załączania /rozłączania przeniesienia napędu.
--- Uszkodzone łożysko wałka sprzęgłowego (nadmierny luz czy wręcz zacieranie) może spowodować brak osiowości przekładające się na szarpanie i problemy w pracy sprzęgła.
--- uszkodzony uszczelniacz powodujący zachlapanie tarczy olejem może powodować problemy z poprawną pracę sprzęgła( klejenie się / szarpanie / ślizganie).
By nie brnąć w dalszą listę ewentualnych przyczyn/usterek trochę więcej podpowiedzi co do wspomnianych objawów.
Czy na odpalonym silniku i delikatnym dotknięci /położeniu nagi na sprzęgło wyczuwalne są drgania?
Czy na zgaszonym pedał sprzęgła chodzi gładko ( brak wyczuwalnych przeskoków,zgrzytów)?
Na odpalonym na jakiej wysokości od pełnego wciśnięcia zaczyna zasprzęglać ?
Jaki jest luz jałowy na pedale sprzęgła ?
Czy podczas delikatnej próby zaczyna ruszać gładko czy z szarpnięciami?     

Offline Mj9111

« Odpowiedź #13 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 09:50:01 »
Czy na odpalonym silniku i delikatnym dotknięci /położeniu nagi na sprzęgło wyczuwalne są drgania? - nie ma żadnych drgań

Czy na zgaszonym pedał sprzęgła chodzi gładko ( brak wyczuwalnych przeskoków,zgrzytów)? - chodzi gładko

Na odpalonym na jakiej wysokości od pełnego wciśnięcia zaczyna zasprzęglać ?
Jaki jest luz jałowy na pedale sprzęgła ? - około 5/8 skoku zaczyna zasprzeglac

Czy podczas delikatnej próby zaczyna ruszać gładko czy z szarpnięciami?  - bardzo delikatne szarpnięcia ale raczej takie w normie

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 10:07:25 »
Z odpowiedzi wynika że koło/sprzęgło założone jest poprawnie.
Prowadzenie łożyska oporowego też ok.
Z odpowiedzi wynika że dziwnie wysoko zaczyna brać sprzęgło.Chyba że źle odebrałem odpowiedź.
Przekładając na cm.ile pedał sprzęgła musi być podniesiony od podłogi by było wyczuwalne zasprzęglanie (wyczuwalne że zaczyna ciągnąć).Oraz to czy w tym momencie odbywa się to gładko czy z szarpnięciami (łapie/ puszcza)szarpiąc delikatnie całym zespołem napędowym.

Dodano:  29 - Stycznia - 2021  -  10:37:42
Przydałaby się jeszcze podpowiedź jaką masz wersję sterowania sprzęgłem.

W zależności od zastosowanego typu mogą być dodatkowe opcje ewentualnej przyczyny problemu

Offline Mj9111

« Odpowiedź #15 dnia: 08 - Lutego - 2021 - 22:11:19 »
Wysprzeglik jest centralny w środku skrzyni.
Sprzeglo zaczyna brać mniej więcej w połowie pełnego skoku.
Zauważyłem jeszcze jedna rzecz, mianowicie opór na pedale nie jest taki sam na całym skoku. Gdy puszczą się sprzęgło to idzie z równa siła działająca na nogę a nagle przychodzi moment jakby sprężyna chciała z większą siła odbić nogę od podłogi, to również może pomagać w gwałtowniejszym puszczeniu sprzegla. Jeden mechanik podpowiedział że może problem leżeć również w wyrobionej osi pedału i coś przeskakuje w pewnymomencie. Niestety pogoda taka ze nie chętnie będę to teraz rozbierać i sprawdzać

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 09 - Lutego - 2021 - 00:20:25 »
Wysprzeglik jest centralny w środku skrzyni.
Czy przy wymianie sprzęgła był też wymieniany,sprawdzany,odkręcany?
Przy niewłaściwym przykręceniu/nie dokręceniu,niedokładnym wyczyszczeniu powierzchni przylgni pomiędzy wysprzęglik- skrzynia może występować nieprawidłowa praca (koszenie się/ukosowanie wysprzęglika).Może się to objawiać skokową pracą pedału sprzęgła.
Z opisu całego problemu nie pozostaje chyba nic innego jak zrobić desant skrzyni i sprawdzić co poszło nie tak .
Trop z wyrobioną ośką pedału sprzęgła jakoś do mnie nie przemawia ( problem występowałby sporadycznie/nieprzewidywalnie).Ośka po którymś wciśnięciu musiałaby się w końcu obrócić i sprzęgło musiałoby zadziałać poprawnie.No chyba że aż taki niefart?
Może warto podrzucić filmik z pracy sprzęgła.Da to możliwość wzrokowej oceny i ewentualnej podpowiedzi?

Offline Mj9111

« Odpowiedź #17 dnia: 09 - Lutego - 2021 - 06:05:41 »
Wysprzeglik był wymieniany na nowy. Myślę że poskładane zostało wszystko prawidłowo gdyż objawy były te same przed wymiana sprzegla które było jeszcze fabryczne. Co do pracy sprzegla to gdy wciskam prdal dłonią to czuć jakiś przeskok oraz różna siłę sprężyny zależnie od miejsca polizenia pedalu

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 09 - Lutego - 2021 - 10:00:49 »
gdy wciskam prdal dłonią to czuć jakiś przeskok oraz różna siłę sprężyny zależnie od miejsca polizenia pedalu
To raczej normalny objaw.Twardość jest uzależniona od ugięcia sprężyny sprzęgła a dodatkowo najczęściej na pedale sprzęgła montowane są sprężyny ( sprężyna) powodujące powrót samego pedału.
Przychodzi mi na myśl jeszcze grubość samej tarczy sprzęgła.Czy nowe sprzęgło kupowane było po numerze vin, czy po wzorze/numerze/oznaczeniu starego kompletu?Może w wozie był zamontowany niewłaściwy komplet i działało niepoprawnie i na takie samo zostało zmienione.Chodzi o wysokość docisku jak i grubość tarczy.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #19 dnia: 09 - Lutego - 2021 - 11:21:37 »
Co do pracy sprzegla to gdy wciskam prdal dłonią to czuć jakiś przeskok oraz różna siłę sprężyny zależnie od miejsca polizenia pedalu
Taka jest charakterystyka pracy sprężyny talerzowej docisku sprzęgła - siła narasta później się przełamuje i idzie lekko, po to abyś czuł ze masz wysprzęglone.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #20 dnia: 09 - Lutego - 2021 - 21:51:38 »
a nagle zasprzęgla jakbym "strzelil" że sprzęgła.
Kiedyś w firmie mieliśmy 5 sztuk Kia Sorento 2.5TDI. Ale tylko w jednym z egzemplarzu za pierwszym razem jak usiadłem za kierownicą po dłuższej przerwie, to zawsze piszczały koła przy ruszaniu. Dopiero po kilku minutach moja noga się przestawiała na inne puszczanie sprzęgła i nie było już problemu. Wniosek wadliwe sprzęgło chociaż całkiem sprawne.

Tagi wątku: