Autor Wątek: TDI - OLEJ - zalecenia i opinie  (Przeczytany 15107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
TDI - OLEJ - zalecenia i opinie
« dnia: 28 - Lutego - 2015 - 01:03:49 »
No właśnie, co zaleca producent do silników TDI a co używamy i co polecamy MY ?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
Odp: TDI - OLEJ - zalecenia i opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Lutego - 2015 - 07:18:06 »
Ja nie mam jakiejś stałej ulubionej marki. Kiedyś jak bylem dzieciakiem i może miałem z 8 lat i z ojcem żeśmy dłubali przy autkach to ojciec mi powiedział coś takiego: nie ważne co lejesz ważne jak często wymieniasz. Może i nie do końca się z tym zgadzam oczywiście ale to były czasy kiedy oleje nie były takim tematem mocnym, nie było neta itd. Z dobrych olejów, można było kupić jakiegoś tam Mobil'a, który kosztował krocie i tu nie było wyborów wielkich i szalu syntetyk, półsyntetyk i mineralny. Były oleje dostępne na stacjach CPN po uzdatnieniu. Co to było?? Ano stare oleje przepracowane można było sprzedać i zlewali to do beczek. Ten olej był poddawany oczyszczaniu i potem można było go kupić jako pełnowartościowy. Wyglądał jak nowy bo czysty jak syrop czy miód. Sporo aut na tym latało. Dzisiejsze autka oczywiście są bardziej wymagające i takie praktyki pewnie zabiłyby niejedna furę. Ta opowiastka z mojej strony ma nakłonić do refleksji bardziej takich ze olej za 150 zł nie jest wcale nic gorszy od oleju za 250 zł możecie mi wieżyc. Wymieniajcie oleje co 10 tys km a zapewniam was że silnik nie ulegnie uszkodzeniu nawet jak to będzie olej za 90 zł za 5 L.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Lutego - 2015 - 11:58:47 »
Od wielu już lat jeżdżę swoimi pojazdami, wyłącznie na olejach firmy Mobil. Nie dla tego że uważam tą firmę za najlepszą na świecie lub dużo lepszą od innych dostępnych na olejowym rynku. Powód jest bardziej prozaiczny. Jestem dość konserwatywny i w życiu już tak mam że jak coś mi się spodoba i dobrze mi służy a do tego ma dla mnie satysfakcjonującą mnie cenę, to nie zmieniam tego bez bardzo poważnego powodu.

Wracając do treści z tytułu tego tematu.
Kupując parę lat temu swoje pierwsze auto z silnikiem TDi, nie miałem specjalnie sprecyzowanych wytycznych co do zastosowania w nim oleju konkretnej marki czy lepkości. Miał spełniać warunki i założenia producenta co do mojego silnika 1.9 TDi AFN i w miarę moje upodobania. Zakupione przeze mnie auto z silnikiem TDi, nie miało żadnej zawieszki z informacjami jaki został wlany olej a jedynie pod maską było jednolitrowe opakowanie  półsyntetycznego Orlenowskiego Platinum. Nie mam nic przeciwko Orlenowskim olejom ale uważam że do silnika TDi z turbiną powinien być stosowany olej o lepszej specyfikacji niż ma olej półsyntetyczny. Dlatego też pierwsza planowa wymiana oleju w aucie i nastąpiła zmiana na pełen syntetyk Mobil Super™ 3000 X1 5W-40, z którego jestem jak na razie bardzo zadowolony.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Lutego - 2015 - 20:31:05 »
Leje Mobil 2000 10W-40 i póki co jestem zadowolony.
Na tym oleju chodzą dwa auta:
- Sharan 1.9 TDI
- Passat 1.8 benzyna

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Marca - 2015 - 07:16:58 »
Ja zawsze swoje auta zalewałem olejami Shell. Niestety syntetyczny shell dostępny w okolicy nie ma normy dla silników PD i będę zmuszony do zmiany. Jako że do  Castrola nie jestem w pełni przekonany postanowiłem zalać silnik Motulem - dostępny w całkiem przyzwoitej cenie i w opinii użytkowników całkiem dobry olej.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Marca - 2015 - 13:15:28 »
Od wielu lat słyszę opinie, że większość dostępnych olejów na rynku w danej specyfikacji np. 10W-40, jest ze sobą w pełni porównywalnych. Każdy z tych olei powinien spełniać normę danej klasyfikacji i jeżeli ją spełnia to powinien być dokładnie taki sam jak olej innego producenta w tej klasyfikacji.   

Cytuj (zaznaczone)
Aby umożliwić porównywanie między sobą różnych olejów silnikowych, zostały opracowane systemy ich klasyfikacji. Klasyfikacje ulegają ciągłym modyfikacjom, wraz z pojawianiem się nowych rozwiązań w budowie silników oraz nowych technologii.

Można wyróżnić następujące klasyfikacje:

Klasyfikacje lepkościowe dla olejów silnikowych
    Klasyfikacja SAE (Society of Automotive Engineers)

Klasyfikacje jakościowe dla olejów silnikowych
    klasyfikacja według ACEA – klasyfikacja europejska
    klasyfikacja według API – cywilna klasyfikacja amerykańska
    klasyfikacja według ILSAC – klasyfikacja Międzynarodowego Komitetu Standardów i Aprobat Środków Smarnych
    klasyfikacje według producentów silników, np. Mercedes-Benz (MB), Volkswagen (VW), Volvo, MAN, Ford, Japanese Automotive Standards Organization (JASO) itp.

Przyznanie dla danej firmy olejowej klasyfikacji producenta, w 100% wiąże się ze współpracą tychże firm a nie z wyższością jednego oleju nad drugim (jeżeli spełniają te same normy klasyfikacji).

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #6 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 01:14:52 »
I tu bym z tobą polonizował. Oleje z tą samą norma ale różnych producentów różnią się.
Prosty test. Bierzemy kilka butelek i zalewamy je olejami tej samej normy ale różnych firm. Po zmrożeniu w temp. -30 stopni sprawdzamy jak szybko olej spływa.
Ja poprzednie auto zalewałem Castrol EDGE turbo diesel 5 W40
Teraz 2.0 TDI zalewam Liquli Moly 5W30 Longlife III

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 07:47:07 »
mylisz pojecia Andrzej. Test robisz na plyniecie oleju w niskiej temperaturze. To nei ma nic wspolnego z klasa jakosciowa oleju Widzisz ze to co wkelil Artur to nie ma nic wspolnego z tym co wszyscy sie paluja na opakowaniu widzac 5W40. To jest lepkosc a niejakosc. Wbrew pozorom przywieranie oleju do scianek metalu w silniku ma duzo lepsza olej w pelni mineralny jakis 15W40 a nie olej super syntetyczny 0W40. Wierz mi albo nie a jak nie to zapytaj jakiegos fachowca w tej dziedzinie nie wiem z jakiejs uczleni albo jakiegos laboratorium.

Nie wiem czy pamietasz nasze rozmowy i co ci mowilem o tych silnikach 2.0 tdi w SGA. Mowilem ze sam sie napalilem na takiego sharana i tez w 2.0 i co? Szybko mi kolega ktory sie mocno w tej materi orietuje wybil z glowy. Mowil kazdy tylko nie ten. Czemu?? Tyle tego przewalkowal i pod płotem lezy takich slupkow ze szkoda o tym gadac. O ile moge zakupic ajkiegos passka B6 z silnikiem 2.0 ( tez nie kazdy) to tu neistety nie ma w czym wybierac. To ze taki 2.0 tdi w SGA zdechnie to wiecej niz pewne tylko kiedy to nie wiadomo.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 12:32:37 »
Oleje z tą samą norma ale różnych producentów różnią się.

Polemizować można ale czy to coś zmieni  ::)
Na mój chłopski rozum: jeżeli jest norma jakościowa i oleje spełniają warunki tej normy to parametry powinny mieć dokładnie takie same.
Czy tak jest naprawdę, to chyba tylko porządny i wiarygodny test porównawczy olejów mógłby na to odpowiedzieć.

Parę linków w temacie:
- Normy Jakościowe Olejów Silnikowych
- Rosyjski test olejów
- Ciekawe polskie komentarze do rosyjskiego testu olejów silnikowych

Dla mnie ten test nie jest wcale wiarygodny, zresztą wystarczy przeczytać komentarze  :evilwink:

Offline alfred

• :: StartLine
  • Silnik: 4.8 V8
  • Rej: GLE
« Odpowiedź #9 dnia: 16 - Kwietnia - 2018 - 08:19:32 »
Cześć Klubowicze!
Temat poruszany co jakiś czas - a że czasy i produkty się zmieniają (razem ze składem...), to chciałym poruszyć go raz jeszcze.
A więc właśnie - czego aktualnie używacie i co polecacie?

Ja do tej pory lałem Motulem, ale mam wrażenie, że ostatnio zmienili skład i dali więcej syntetyku :/
[CZYTAJ REGULAMIN]

Offline dxtr71

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Kod: CFHC
  • Rej: DW
« Odpowiedź #10 dnia: 07 - Czerwca - 2018 - 15:55:44 »
Do czego to ma być? Chyba nie Cayenne 4.8 V8 :).
Słuchaj, jak wymieniasz co maks 15 tys km to praktycznie nie ma znaczenia jaki olej zalejesz.
Najważniejsze, żebyś miał pewne źródło. Z allegro kupisz niewiadomo co. Motul i Castrol to najczęściej podrabiane oleje i takie to brałbym tylko z intercarsu czy tym podobnych hurtowni.
Dobre oleje dostaniesz z Texaco, LiquiMolly, Ravenol, Comma. Ale tak samo dobre i nie bijące po kieszeni bedą z Elfa czy Totala.
Patrz tylko żeby lepkość się zgadzała i miało normy. Do mnie np 504/507 VW.
Co do tego, że nowy motul ma za dużo syntetyka, to jest to chyba tak jak z cukrem w cukrze. Jak lejesz popularny obecnie 5W30 to jest to pełen syntetyk i ma 100% syntetyka.
10W40 to półsyntetyk i pewnie wszyscy by się cieszyli jakby było w nim więcej syntetyka niż mineralnego, ale wtedy cena by powędrowała w górę.
To tyle. Lać zgodnie z normą i zmieniać jak kiedyś a nie jak Long Life.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #11 dnia: 22 - Czerwca - 2020 - 11:11:29 »
Ja w moim T6 2.0 TDI EA288 z 2016 używam zalecanego przez producenta Castrol Edge 5W30 LL (norma VW 507.00, niskopopiołowy). Zmieniam go jednak nie co 30 tyś. a co 10 ;-).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #12 dnia: 22 - Czerwca - 2020 - 15:08:42 »
Stosując interwał standardowy z powodzeniem można lać 5W40 505.01 zamiast 5W30 507.00, ważne żeby olej posiadał ACEA C3 a każdy 505.01 posiada ACEA C3, nie występuje z A3/B4

Podziękował: tomkasz

Offline tomkasz

« Odpowiedź #13 dnia: 22 - Czerwca - 2020 - 16:29:14 »
@doggie
Rozumiem, że te 5W40 normy 505.01 również są niskopopiołowe?

PS Udało mi się kupić w Selgorsie Castrol Edge 5W30 LL 4 litry za 122,88 pln. To praktycznie tyle co najniżej można znaleźć Castrol Edge 5W40. Za to Castrol Edge TurboDiesel był w Selgrosie po 110,58.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 22 - Czerwca - 2020 - 16:38:02 »
Rozumiem, że te 5W40 normy 505.01 również są niskopopiołowe?
Tak, też są typu "low saps"

Co do olejów z marketów to są różne opinie, ja kupuję od sprzedawcy z certyfikatem danego producenta, z marketów nie kupuję

Offline tomkasz

« Odpowiedź #15 dnia: 22 - Czerwca - 2020 - 16:46:47 »
@doggie
Ja kupiłem 1szy raz, jeszcze nie wlewałem, wymianę mam za ~3000 km. Opakowanie jest oryginalne i taki duży dystrybutor (bo raczej nie market) raczej by nie kombinował. Wcześniej także kupowałem u sprawdzonych, lokalnych dostawców. Póki co z tego 5W30 LL jestem zadowolony ... choć wiem, że to pewnie bardziej zależy od silnika i stylu jazdy to od wymiany do wymiany ani tego oleju nie przybywa ani nie ubywa. Niestety (lub stety) pojemność mojego układu olejowego to prawie 8 litrów :exclaim:
A Ty jakiego oleju używasz?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 22 - Czerwca - 2020 - 16:50:17 »
Valvoline, Motul, Liqui Moly z reguły 5W40 ACEA C3 oczywiście ze względu na DPF choć ostatnio Motul 5W30 bo dostałem 5L w gratisie :)

A istotne jest to, aby olej wymieniać często a bynajmniej nie stosować interwału long life a sama marka nie ma znaczenia. Jak ktoś zmienia co 10kkm to i Lotos czy Orlen będą dobre.

Jest test Państwowego Instytutu Nafty i Gazu oryginalnego oleju VW, wykonany po 16 tys km który jednoznacznie pokazuje, że po takim przebiegu olej nie spełnia już żadnych norm i nie chroni silnika a co dopiero po 30 tys km a potem zdziwieni, że korby wychodzą bokiem bo panewki zatarte

Offline tomkasz

« Odpowiedź #17 dnia: 22 - Czerwca - 2020 - 16:58:20 »
@doggie
"U nas na południu ..." ;-) odnoszę wrażenie, że "królują tradycyjne marki" jak Elf, Castrol, Total, Mobil, ... . Co Cię przekonało (prócz tego jednego gratisu :)) do wymienionych przez Ciebie marek i dlaczego?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 22 - Czerwca - 2020 - 17:17:10 »
Charakterystyka jak wskaźnik Noack, TBN itp...

Poza tym nie jestem sztywno przywiązany do marek, był Millers, Penrite, Amsoil ale są drogie i tak jak pisałem wyzej ważniejsza jest częsta wymiana niż marka

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #19 dnia: 23 - Października - 2023 - 11:19:59 »
Czy stosował ktoś olej Liqui moly Longlife III?
zbliża się dużymi krokami kolejny serwis olejowy w Tigu i się zastanawiam nad tym czy tym razem nie zalać właśnie  tego. Dotychczas zalewałem Motul  8100 X-Clean+. Cenowo jest to samo.
Ktoś ma jakieś doświadczenie z tym olejem ?
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #20 dnia: 23 - Października - 2023 - 11:31:23 »
Jak kupiłem Tiguana, to miałem w planie przejść na ten olej ale okazało się, że u mnie na miejscu w zaprzyjaźnionym sklepie, będę musiał zapłacić aż 100 zł więcej w porównaniu do spełniającego te same normy: Motula i Mobila.
Z powodów czysto ekonomicznych i własnego doświadczenia, wybrałem olej Motul i na nim od 2 lat posówam tłokami w tigu 2.0 TDI, robiąc serwisy co10 tyś. km

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #21 dnia: 23 - Października - 2023 - 11:56:32 »
Cytat: pretor link=topic=1038.msg71018#msg71018 date=1698053483.....
będę musiał zapłacić aż 100 zł więcej w porównaniu do spełniającego te same normy: Motula..
Tu cenowo akurat wychodzi to tak samo . Bardziej mi chodzi Motul stosuje już długo,  ostatnio w busie przesiadłem się ma 100% syntetyk z AMS Oil  . Ale coś w tym temacie będę mógł powiedzieć jak zdejmę pokrywę przy wymianie odmy i podkładek pod wtryskami.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #22 dnia: 23 - Października - 2023 - 12:08:36 »
By obiektywnie porównać 2 oleje *spełniające normy* trzeba by chyba użytkować
1. w podobnych silnikach (w zasadzie najlepiej identycznych pod względem budowy i zużycia)
2. przez długi czas
3. w ten sam sposób
I ostatecznie jakoś obiektywnie porównać te silniki...
Trudne zadanie!!!
Osobiście nigdy nie dopatrzyłem się różnic w olejach spełniających odpowiednie normy. Przy czym raczej nie kupuję od producentów, o których nigdy nie słyszałem - tylko tyle...

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #23 dnia: 23 - Października - 2023 - 13:21:14 »
Trudne zadanie!!!
Powiedziałbym nawet że dla zwykłego użytkownika nierealne. Kiedyś przykładałem większą wagę do producentów oleju, sugerowałem się opiniami internautów tyle że te opinie w zasadzie nie były niczym poparte no może poza "fejkowym" Motulem, który kiedyś był popularny i dlatego podrabiany, w sieci była nawet instrukcja jak rozpoznać opakowanie oryginalne od podrabianego. Ważne aby olej miał normę dla danego silnika i aprobatę producenta a czy to jest Lotos, Castrol czy inny nie ma znaczenia, ważniejsza jest częsta i regularna wymiana. Ważne aby kupować od sprawdzonych sprzedawców posiadających certyfikat danego producenta.

Jeśli miałbym kombinować z olejami to poszedłbym w kierunku 5W40 zamiast 5W30 z racji lepkości w wyższych temperaturach, np. MOTUL SPECIFIC 505.00/505.01 5W40, który posiada wymaganą do DPF specyfikację ACEA C3

Podziękował: Frodo, shvmp00

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #24 dnia: 23 - Października - 2023 - 15:21:48 »
Myślę, że spełnianie 505.01 to zawsze dobry znak (o ile oczywiście olej poza tym spełnia wszystkie wymagane normy dla danego silnika), bo wskazuje, że olej radzi sobie w ekstremalnych warunkach (PD).  ;)

Podziękował: doggie

Tagi wątku: