Ten wbudowany w Windows (Defender) wypada dość dobrze
Potwierdzam

Jeżeli jest się świadomym użytkownikiem - wystarczy wbudowany w Windows 10 mechanizm ochrony przed wirusami i zagrożeniami oraz zapora i ochrona sieci (Defender).
Tak samo, potwierdzam

McAfee zalecam odinstalować całkowicie, zrestartować Windows 10 (koniecznie uruchom ponownie zamiast zamknij) i wtedy uruchomi się zestaw aplikacji wbudowanych.
Używałem przez 1-rok płatnej subskrypcji i nie widziałem żadnej różnicy w stosunku do używanego wcześniej i później: darmowego Avasta. Parę lat temu po zminie W7 na W10, świadomie zrezygnowałem z darmowej wersji Avasta z powodu pojawiającej się, coraz to większej ilości reklam i dobrze działającego Defendera w W10.
Jeżeli jest się świadomym użytkownikiem
Kluczowe stwierdzenie

Moim zdaniem najważniejsze zachować ostrożność w korzystaniu z komputera: nie uruchamiać dziwnych programów, załączników; zachować ostrożność z hasłami; na bieżąco aktualizować komputer itp.
Nie będę powtarzał tego samego
Niezależnie od tego, regularnie robię backup na zewnętrzny dysk
Po pierwszym skasowanym folderze z wszystkimi zdjęciami i filmami na laptopie (sam sobie to zrobiłem), posiadam zewnętrzny dysk WD Elemments 1T (WDBUZG0010BBK-0B), którego aktualizuję co roku i najczęściej w styczniu (i właśnie to robię).
@doggie , możesz swobodnie odpuścić sobie jakiekolwiek antywirusy i skorzystać z powyższych doświadczeń