Autor Wątek: 1.6+LPG - gaśnie w czasie jazdy  (Przeczytany 1555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BUGIMEN94

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.6+LPG
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ETM
1.6+LPG - gaśnie w czasie jazdy
« dnia: 09 - Stycznia - 2021 - 19:04:17 »
Witam, mam taki problem kupiłem Golfa IV 1.6 97 rok silnik ten sr jak dobrze kojarzę i mam taki dziwny problem latam od mechanika do mechanika i nikt nic nie wie, a dzieje się tak że auto odpala jadę sobie jakiś czas np. 45km prosta droga i nagle auto podczas jazdy sobie gaśnie i na gazie i na bezynie się to dzieje muszę że 4 razy to próbować odpalić i dopiero złapie po czasie.... No normalnie szlak mnie trafia bo wszystko w aucie jest sprawne... auto ogólnie posiada dużo elektroniki zamontowanej przez poprzedniego właściciela typu alarm, mobilazer, kamera cofania, ledy w drzwiach. Może to przez coś od stacjiki że to tak rozlacza. Nie wiem w skrócie jadę i nagle gaśnie i tak ciągle.
Jakieś pomysły lub co mogę zrobić?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Golf IV 1.6 gaśnie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Stycznia - 2021 - 09:14:55 »
Przyczyn opisywanego problemu może być sporo. Na początek warto byłoby sprawdzić kompresję, podpowie to czy warto drążyć dalsze szukanie ( auto posiada parę lat a LPG lubi zabijać gniazda/zawory). Następnie na uruchomionym silniku pracującym na LPG zakręcić zawór przy butli i dać mu wypalić cały gaz z instalacji. W ten sposób można wyeliminować problem gaśnięcia na skutek zasilania LPG i Pb jednocześnie poprzez" zalewanie" go ( przy bardzo bogatej mieszance Pb+LPG jak najbardziej będzie problem z gaśnięciem jak i ponownym odpaleniem).Gdy pomimo to zgaśnie i będzie problem z odpaleniem warto sprawdzić czy przy problemie z rozruchem jest iskra. Jej brak lub nie da podpowiedź czy szukać problemu z instalacją/ elementami związanymi z jej brakiem. Może być tak że iskra będzie a problemem będzie nieszczelność kolektora dolotowego/problem z przepustnicą. Jeśli zaobserwujesz brak iskry to warto zacząć od jej szukania w odwrotnym kierunku czyli świeca, cewka, okablowanie cewki, wtyczka sterownika silnika itd. idąc w kierunku stacyjki. Zaczynając od drugiej strony (stacyjki) można wymienić sporo części  zanim się trafi uszkodzony element ( jak się ma "niefarta").
Pytanie czy są chęci naprawy/szukania usterki we własnym zakresie? By ograniczyć wymianę niepotrzebnie części przydałby się miernik/próbówka czy jest taki "sprzęt" na stanie?
By się zbytnio nie rozpisywać na początek tyle.   

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WW
Odp: Golf IV 1.6 gaśnie
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Stycznia - 2021 - 09:20:32 »
Zawór EGR się zacina jak się nagrzeje ?

Tagi wątku: