Autor Wątek: WYMIANA: przycisku uruchamiania "Start Stop Engine" [Tiguan 07-16]  (Przeczytany 8898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
WYMIANA: przycisku uruchamiania "Start Stop Engine" [Tiguan 07-16]
« dnia: 08 - Stycznia - 2021 - 16:51:47 »
Powód wymiany - auto coraz częściej ma problem z odpaleniem,  naciskając przycisk start stop engine np. na sekundę 'chwyci" ale nie odpali, podobnie przy gaszeniu, potrafi na ułamek sekundy się wyłączyć i zaraz samoistnie uruchomić silnik ponownie.
Diagnoza - niesprawność przycisku uruchamiania i gaszenia silnika start stop engine

Potrzebne narzędzia - klucz i nasadka Torx T-20
Potrzebne części -  nowy włącznik start stop engine 5N0959839B, zakupiłem na aliexpress 5N0959839A który jest w pełni kompatybilny, różnica to trochę inna budowa, inaczej zamocowane blaszki mocujące ale pasuje i działa tak samo a kosztuje 52 zł wobec ceny oryginalnego 262 zł

Wyjmujemy mieszek drążka zmiany biegów, chwytamy jak na zdjęciu i ciągniemy do góry, nie ma różnicy czy posiadamy DSG czy skrzynię manualną

ukażą się nam dwie śrubki typu trex T-20

Po ich odkręceniu delikatnie wyciągamy w swoją stronę widoczną część tunelu wewnętrznego, nie ma tam już żadnych śrub ani zatrzasków

od spodu z przycisku start stop wypinamy kostkę wtyczki i przycisk wysuwamy na zewnątrz

Stary przycisk

Nowy przycisk

Stary przycisk po rozebraniu na części pierwsze, wyczyściłem styki i na razie odkładam na półkę, nie wiem czy czyszczenie go postawiło na nogi, może kiedyś przy okazji sprawdzę

Następnie wszystko składamy w kolejności odwrotnej.
Dziękuję za uwagę

Podziękował: pp2048, elo

Tagi wątku: start stop engine