Autor Wątek: ELEKTRYKA - kierunkowskaz w lusterku - zamiennik TYC  (Przeczytany 591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kub4

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
ELEKTRYKA - kierunkowskaz w lusterku - zamiennik TYC
« dnia: 04 - Stycznia - 2021 - 21:46:17 »
W końcu się zmobilizowałem i wymieniłem kierunkowskaz w lusterku.
Wcześniej kupiłem zamiennik - TYC 337-0248-3.

Rozebrałem lusterko i okazało się przy okazji, że spalona jest żaróweczka na spodzie lusterka. Założyłem nową (bodaj 5W 12V).

Podłączyłem nowy kierunkowskaz i nową żaróweczkę. Kierunkowskaz świeci bardzo fajnie, ale okazało się, że nie działa z nim ta żaróweczka od spodu. Z ciekawości podłączyłem na chwilę stary kierunkowskaz (ledwo świecący) i okazało się, że w takiej konfiguracji ta żaróweczka świeci jak należy.

Co może być przyczyną, że z zamiennikiem nie działa ta żaróweczka od spodu, a z oryginalnym świeci?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: [B7] Kierunkowskaz w lewym lusterku
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Stycznia - 2021 - 07:52:02 »
Wygląda na to że stary kierunkowskaz ma problem z masą którą ciągnie z masy żaróweczki ( dlatego "anemicznie" świeci) .Z tego co się orientuję kierunek i lampka ze spodu lusterka działa niezależnie. Dla pewności możesz sprawdzić w jakiej konfiguracji to działa na drugim lusterku.
Jeśli nowa nie działa/świeci sprawdź masę dochodzącą do lusterka i upewnij się że podczas sprawdzania nie minął czas w którym powinna działać ( włączanie i wyłączanie lampki od spodu lusterka jest czasowe) 

Offline kub4

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Rej: DW
Odp: [B7] Kierunkowskaz w lewym lusterku
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Stycznia - 2021 - 09:19:33 »
W oryginalnym kierunkowskazie świecą tylko bodaj 2 diody i to słabo (był też pęknięty, więc może przez wodę) - i w przypadku gdy jest on podłączony żaróweczka od spodu świeci bardzo mocno i dobrze (wtedy, kiedy ma się włączyć).
Gdy tylko wepnę nowy kierunkowskaz (zamiennik) - bez ruszania czegokolwiek przy lampce na spodzie lusterka - żaróweczka przestaje świecić.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: ELEKTRYKA - kierunkowskaz w lusterku - zamiennik TYC
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Stycznia - 2021 - 16:03:32 »
O ile dobrze rozumiem opis usterki to najbardziej podejrzaną według mojej oceny jest masa. Od tego bym zaczął. Dla pewności/sprawdzenia pociągnąłbym dodatkową z pewnego (-) miejsca kawałkiem kabelka. 

Tagi wątku: