Autor Wątek: EPC - brak mocy  (Przeczytany 255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wodzu99

•  -baned-
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.6 SPI
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
EPC - brak mocy
« dnia: 22 - Września - 2018 - 12:03:44 »
Witam.

Pacjent to Bora 1.6 16V
Od dwóch tygodni codziennie rano gdy samochód jest zimny po ujechaniu max 100 metrow zapala mi sie kontrolka EPC i samochod traci moc, jedzie jak żółw. Dzieje sie tak codziennie z rana a gdy po stoi na sloncu i obeschnie to juz do konca dnia sie nie zapali i moc jest jaka powinna być. Co może byc tego powodem ? Bylem u elektromechanika i podlaczyl kompa, po czym stwierdzil ze wyskoczyl mu blad od immo i usunął go a kontrolka nie zniknęła, i powiedział mi żebym kupil nowy sterownik, on mi go zakoduje i że na nowym kompie powinien juz blad wyskoczyć. I sam nwm co mam zrobić bo sterownik 300-400zl plus kodowanie 200 to juz nie male pieniądze jak dla mnie. A wydaje mi sie że gdyby byla to wina sterownika to kontrolka by palila sie caly czas a nie tylko.rano.
Jak dla mnie to moze gdzies sie dostaje wilgoć a potem jak obeschnie to jest okej. Zaś znajomy mowil mi ze mogą to być zimne luty.
Ma ktoś pomysł na to ?

Na forum piszemy w języku polski z wszelkimi jego zasadami. Takiej pisowni nie tolerujemy, więc proszę aby to poprawić i na przyszłość dbać o swój styl.  Dziękuję.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
Odp: EPC - brak mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Września - 2018 - 12:44:24 »
Przyczyn może być sporo, od niedziałających świateł STOP'u przez okablowanie i wtyczki aż do komputera.

Offline wodzu99

•  -baned-
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Września - 2018 - 19:49:04 »
Stop jest ok, wymienilem zarowki choć stare byly ok ale w razie w wolalem wymienić. Że powodow moze byc wiele to ja wiem tylko meczy mnie to dlaczego zapala się tylko rano.
Jeśli stoi na słońcu to nie.

Ponowne ostrzeżenie co do stylu w pisowni!

Dodano:  06 - Listopada - 2025  -  15:39:55
No mi sie tez tak wydaje chyba sie wezme i postaram sie dostac do kompa i przeczyscic tam wszystko. Bo ten elektromechanik co u niego bylem to nawet mu sie nie chciało sprawdzić tylko odrazu mówił zeby nowego kompa kupić

Ponowne ostrzeżenie: jeśli dalej będzie brak reakcji, to zakończysz swoją przygodę z forum!

Offline Vosha

• :: StartLine
  • Rej: TSK
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Października - 2018 - 17:56:36 »
Czy już wiadomo co to była za awaria?
Mam identyczną sytuację VW Bora 1.6 16V z 2001 roku - zapala się EPC podczas jazdy i to samo jak postoi na słońcu to problemu nie ma.
Jeśli rozwiązał Pan ten problem błagam o podpowiedź.
Elektryk wymienił nam czujnik zasysanego powietrza, przepustnica wyczyszczona, lambda w porządku a elektryk nie ma już pomysłu.

Offline wodzu99

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Października - 2018 - 18:58:40 »
U mnie okazało się że do wymiany jest pedal gazu, wymieniłem go i teraz jest wszystko dobrze. Proponuję Ci wymienić, ponieważ są to groszowe sprawy mnie uzywany pedal kosztowal 30 zł.
Czy zdarza się, że chcesz przyspieszyć na 4-biegu a samochod nie reaguje, tylko musisz puścić gaz i jeszcze raz go wcisnac?

Offline Vosha

• :: StartLine
  • Rej: TSK
« Odpowiedź #5 dnia: 25 - Października - 2018 - 19:06:53 »
Dokładnie tak i to samo z temperaturą rano, jak jest zimny to zapala się EPC i brak mocy, postoi na słońcu wszystko ok.
Dziękuję bardzo za odpowiedź w takim razie wymienię pedał gazu mam nadzieję, że i mi pomoże bo już załamywałam ręce po tym jak elektryk powiedział że z autem wszystko w porządku i on już nie ma pomysłu od czego tak się dzieje.

Offline wodzu99

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 25 - Października - 2018 - 19:10:15 »
To mój elektryk mówił to samo ale zeby sie dowiedziec ze to wlasnie pedal gazu musialem wymienic caly sterownik silnika bo stary nie czytał bledu, i nowy zakodowac musialem co uczynilo mnie 420 zl zeby sie dowiedziec ze do wymiany jest część za 30 zl. Ale jak mówisz ze masz tak samo to na 100% bedzie pedal gazu.
Daj znać jak wymienisz czy pomogło.

W związku z brakiem reakcji na uwagi moderatora i "olewanie" naszych zasad - twoja przygoda z forum została zakończona!

Tagi wątku: