Autor Wątek: 2.5 TDI 131 KM - świeci się Check Engine i DPF  (Przeczytany 1289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eryk93

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: DZA
2.5 TDI 131 KM - świeci się Check Engine i DPF
« dnia: 03 - Stycznia - 2021 - 18:20:54 »
Witam, zakupiłem przed nowym rokiem T5 2.5 TDI 131KM, silnik ładnie pracuje, dojechałem 400km do domu.
W domu natomiast zaświeciły mi się 2 kontrolki "Check Engine" i "DPF", świecą na żółto.
Ponadto, po ściągnięciu dolnych osłon podczas wymiany oleju nie dało się nie zauważyć, że pod spodem silnik jest zalany olejem, mniej więcej w tylnej części bliżej skrzyni. To zalanie nie jest świeże, to po prostu widać.

Na jutro jestem umówiony na czyszczenie DPF-a, natomiast co do wycieku oleju, nie widzę skąd wycieka.
Auto na zimno musi chwile pokręcić nim odpali.

Jakie mogą być przyczyny?
Chciałbym mniej więcej się rozeznać nim zaprowadzę auto do mechanika, jeśli chodzi o VW, to jestem zielony.

Pozdrawiam ;)

Dodano:  04 - Stycznia - 2021  -  14:40:50
A więc tak, problem zasadniczo rozwiązany, choć jeszcze nie do końca, ale już wyjaśniam, może komuś się przyda ;)

Problemem był DPF, kontrolki od trybu awaryjnego i dpf świeciły i zaczęła migać kontrolka od grzania świec, mechanik stwierdził, że przyczyną jest sam dpf i po czyszczeniu problem zniknął. Auto dostało teraz porządnego kopa, wyraźnie czuć przyrost mocy i obroty wbijają się powyżej 3000, gdzie przedtem było to niemożliwe.

Co do wycieku oleju, to wycieka gdzieś z pompy, mają się za to jeszcze zabrać, dam znać, co i jak ;)

Podziękował: pretor

Offline eryk93

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: DZA
Odp: 2.5 TDI 131 KM - świeci się Check Engine i DPF
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Stycznia - 2021 - 09:51:25 »
Ok, a więc tak, wyciek oleju był spowodowany źle założoną uszczelką, koniec końców trzeba było ją wymienić na nową, jak to ujął mechanik "Ktoś spaproł robote". W trakcie okazało się, że sączy paliwo, okazało się, że konieczna była do tego regeneracja pompy podciśnienia.

Auto już w garażu, może komuś to pomoże, pozdrawiam ;)

Podziękował: pretor

Tagi wątku: