Autor Wątek: EGR - zaślepienie zaworu  (Przeczytany 47278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
EGR - zaślepienie zaworu
« dnia: 26 - Lutego - 2015 - 22:11:41 »
Wprawdzie zawór EGR miałem zaślepiony już dawno przy pomocy samego zaworu (zdjęty i zaślepiony wężyk o EGRa) ale postanowiłem w końcu zaślepić go szczelnie i na stałe - blaszką.
Do tego zabiegu potrzebne będą:
Klucz nasadowy 10mm, klucz imbusowy 6mm, nożyce do blachy i kawałek blachy np. z puszki po napoju lub konserwie (ja z racji wykonywanej pracy użyłem kawałka blachy ocynkowanej 0,5mm), wiertarka, wiertło 9mm (ja z braku 9 użyłem 10mm i jest ok), pilnik, marker. Czas wykonania to w zależności od wprawy, chęci i warunków ok. 20 minut.

1. Podnosimy maskę i naszym oczom powinien ukazać się taki oto widok  :D:

2. Zdejmujemy górną osłonę silnika, zawór EGR znajduje się dokładnie za wlewem oleju

3. Odkręcamy "parapet" czyli przegrodę w górnej części komory silnika - mocowana ona jest na 3 śruby 10mm jedna na środku i dwie po bokach z góry - będzie trochę więcej miejsca:

4. Jako że z natury jestem leniwy a dostęp do EGRa jest w sharanie trochę utrudniony postanowiłem zaślepić go zaraz za odmą:

5. Odkręcamy dolną śrubę pod klucz imbus 6mm - górną odkręcamy ostrożnie żeby blaszana uszczelka nam nie spadła. Wygląda ona tak:

6. Odrysowujemy markerem na blaszce kształt uszczelki - dużego otworu nie zaznaczamy bo jego właśnie zaślepiamy  :D

7. Nożycami wycinamy kształt blaszki, wiercimy otwory i pilnikiem wyrównujemy nierówności powstałe przy wierceniu. Blaszka powinna być równej grubości bez ubytków ani naddatków, łączeń. Blaszka powinna wyglądąć mniej więcej tak:

8. Gotową blaszkę montujemy w miejsce uszczelki, dociskamy śruby, odpalamy silnik i sprawdzamy czy spaliny nie wydostają się przez naszą blaszkę, montujemy "parapet" i osłonę silnika, zamykamy maskę.

9. Cieszymy się własnoręcznie wykonaną modyfikacją  :vwclubpolska:
Operacja zaślepienia zaworu EGR ma sens jak zawór ten nie działa należycie, w przypadku sprawnego zaworu w moim przekonaniu nie ma co grzebać.
Samo zaślepienie powoduje że spaliny nie dostają się do kolektora ssącego i dzięki temu jest tam czyściej, na pewno ma to pozytywny wpływ na żywotność silnika.
Po tym zabiegu silnik może nieco dłużej się nagrzewać bo na rurce powrotu spalin jest wymiennik ciepła - nawet gdybym go zaślepił tylko zdjęciem wężyka to i tak z braku przepływu spalin raczej nie dogrzewałby on płynu należycie.

Offline __ArroW__

• :: TrendLine
  • VW: Passat B4
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: CTR
Odp: [VW Sharan I FL TDI] Zaślepienie zaworu EGR fotoporada
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Marca - 2015 - 09:26:00 »
W moi sharanie zastosowałem tego typu zaślepki robione na wzór oryginalnego egra

Gdyby ktoś zechciał by takie zakupić to zapraszam :-)

[gmod]Proszę uzupełnić fotki, w przeciwnym razie post będzie usunięty.[/gmod]

Offline red

• S7
Odp: [Sharan I FL] 1.9 TDI - Zaślepienie zaworu EGR
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Czerwca - 2017 - 20:33:17 »
Dzisiaj pora na drugą część zabawy. Zaślepiony EGR w przypadku silnika AUY nie powodował żadnych problemów -w przypadku BVK z którego mam obecnie sterownik co jakiś czas zapala się check i wywala na FISie komunikat EMISSION WORKSHOP.
Jako że jak wiadomo posiadam VAGa postanowiłem sprawdzić jaki błąd sie wyświetla - diagnoza prosta - przepływka. MAF zadany to ok. 250 a rzeczywisty 680. Włożyłem drugą przepływkę i to samo.
Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem sposób aby zwiększyć żądaną ilość powietrza co skutkuje tym że ilość rzeczywista jest dużo blizsza zadanej. Pośrednio znacząco zmniejsza się aktywność EGR a ale go to nie całkiem nie wyłącza.
Podłączamy VAGa, włączamy zaplon ale nie odpalamy silnika i wchodzimy w 01 engine a następnie klikamy w okienko login 11 i logujemy się kodem 12233 po czym wchodzimy w 10 adaptacja i w kanale 003 zmieniamy standardową wartość 32768 na 33638. Teraz odpalamy silnik i wchodzimy w 08 bloki pomiarowe i w grupie 003 mamy w drugim okienku żądaną wartość - po zmianie jest ok. 380 a więc dużo bliżej wartości rzeczywistej w trzecim okienku.
Po kilkuset kilometrach check się nie zapalił. 

red@tapatalk

Offline peters

• VW: Sharan I 1FL
  • Kod: ASZ
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WZ
Odp: 1.9 TDI PD - zaślepienie zaworu EGR
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Października - 2017 - 00:15:37 »
Zapytam bo jeszcze nie do końca poznałem to auto, że tak można i nic się nie dzieje ?
W innych autach mam po zaślepiane EGR, też blacha ale to silniki na VP.
To moje pierwsze doświadczenia z PD wiec trochę mam obawy, co by potem nie pluć sobie w brodę.
Życie jest ciężkie. Szczególnie jak się auta psują.
I brak czasu na wszystko.

Offline kalamb

• Wersja: Family
  • Kod: AUY
  • Moc: ?? KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Października - 2017 - 10:00:44 »
Nie rozumiem tego trendu. Korzyści takie sobie więcej w tym mitologii. Tankować na sprawdzonych stacjach, wymieniać oleje zgodne ze specyfikacją producenta a nie u pana Kazka 10w40 bo od zawsze lał taki i było dobrze :-). Osobiście się wycofałem.
Dodatkowo przy obecnych problemach z czystością powietrza w dużych aglomeracjach kontrole służb coraz częściej dotyczą również EGR, DPF, katalizatorów itp. Uwierz w Krakowie warsztaty zasypane są zleceniami na przywrócenie EGR, DPF itd. po mandatach i zaborach dowodów rej ;-)
Zapytaj diagnostów, co przewidziała fabryka ma byc i działać. Do tej pory przymykano na to oko ale teraz to sie zmienia.

@red o ile dobrze pamiętam w BVK, to raczej półśrodek i aby całkowicie odciąć EGR, należy zrobić modyfikację tuningową przez speców od komputerów.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Października - 2017 - 19:32:51 »
Nie rozumiem tego trendu. Korzyści takie sobie wiecej w tym mitologii.
Postaram się dość obrazowo rozjaśnić .Jak będziesz oddychał tym co wydalasz to po kilkukrotnym przefiltrowaniu przez swój organizm to co wydalisz będzie czyściutkie pachnące fiołkami ?Czy konstruktor zadawał sobie tyle trudu montując na dolocie filtr powietrza by było czyściutkie po czym cały układ dolotowy skonstruował tak by powietrze zostało jeszcze dodatkowo schłodzone w IC  a na końcu wrzucił brudne gorące spaliny .To to co łyka silnik ma być czyste czy brudne zimne czy gorące .A filtr wyłapujące najdrobniejsze pyłki spełnia swoją rolę w tym temacie jako bajer, ozdóbka skoro do silnika trafia brudna sadza z układu wydechowego .Chyba troszkę przekombinowali z tym EGR jak ktoś się tak nad tym trochę zastanowi .Nikt nikogo nie zmusza do zaślepiania jak chce być taki ekologiczny .Ale na zdrowie silnikowi nie wychodzi łykanie własnych spalin . 

Offline kalamb

« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Października - 2017 - 21:19:29 »
Wszyscy swiatowi producenci przekombinowali z egr no prosze ;-) jak to sie caly świat myli ;-)
Silniki z egr (chocby mój ;-) z przelotem powyzej 350 tys jakoś funkcjonują maja sie całkiem dobrze i zapowiada sie ze jeszcze sporo pohasają ;-) nie wykazujac kaszlu, suchot ni rozedmy ;-)
Wedlug Twojej teorii nie prościej bedzie wywalic filtry zamiast zaślepiać egr? ;-)
No chyba ze jezdzi sie na dziwnego pochodzenia paliwie i leje olej rzepakowy to juz inna sprawa ;-)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 10 - Października - 2017 - 21:38:29 »
Idąc tym tropem to może lepiej spaliny puścić w zupełnie zamkniętym obiegu niech silnik chodzi tylko na tym co wypluje wydechem skoro nie ma to wpływu na jego żywotność .
Wystarczy byś odkręcił kolektor dolotowy i zobaczył na własne oczy jak wygląda w środku w tym( świetnie czującym się silniku) a zdanie o słuszności zaślepiania lub nie szybko by się zmieniło .
Światowi producenci się nie mylą tylko wiedzą dokładnie co zrobić by zarobić . 

Offline kalamb

« Odpowiedź #8 dnia: 10 - Października - 2017 - 21:51:55 »
Idac tym tropem trzebaby wywalic wszystko z auta i wejsc w ere Flinstonów...obecne (czytaj nowe) silniki nawet bez egr i innych ”zabojczych bajerow” nie wytrzymaja nawet 300 tys wiec nie do konca tu jest problem

Offline peters

« Odpowiedź #9 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:06:17 »
Koledzy z ekologia jak jest dobrze wiemy. Polowa jest na ciagne aby biznes sie krecil. Naprawa np. W ciezarowkach systemu adblue pociaga takie koszta ze szybciej I taniej to pominac. Oczywiscie organy sciania maja co robic. Osobiscie mam pozaslepiene egr. Skoro silnik ma pracowac dlugo I bez awaryjnie to niech mi ktos wytlumaczy co robil nagar 2cm w kolektorze ssacym ? Skutek uboczny?  ( az cisnie sie na usta film dokumentalny na temat lekow I szczepionek : Skutek uboczny -Smierc.)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:08:15 »
Idac tym tropem trzebaby wywalic wszystko z auta i wejsc w ere Flinstonów.
Jak na razie wszystko idzie w przeciwnym kierunku .By odpalić wóz potrzeba niemal kodów startowych z NASA i otrzymać zgodę z wierzy na drogę kołowania ,a fury przypominają ilością elektroniki wahadłowce a bynajmniej samoloty odrzutowe .A wszystko po to by niedzielny pan w kapeluszu mógł podjechać po bułki do sklepu .Taki delikatny przyrost formy nad treścią .I po to jest między innymi EGR .

Offline kalamb

« Odpowiedź #11 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:21:14 »
Owszem ja staram sie uciekac od tego poki jeszcze sie da bo obecne auta „projektuja” ksiegowi. Zreszta nie tylko auta.
Kolego peters problem jest zlozony bo zawiera kilka elementow. Gadalem kiedyś (calkiem niedawno) z szefem Agromexu ( oddzial w Sędziejowicach przy trasie S8 mają flote 130 jednostek. I co. Ano to ze maja swoje cysterny ktore woza paliwo z niemiec bo na polskim nie byli w stanie nadazyc z serwisowaniem. Stacja jest na tereenie bazy ogolnodostepna. Proponuje przy okazji skorzystać i przekonac sie ze nie tylko w samym egr sprawa.
Gulasz pomyśl co robi przecietny Kowalski? Kupuje auto i co robi? Szuka taniego paliwa i zamiennika oleju. I co dalej? Zaslepia egr w przeswiadczeniu ze jest to panaceum na stosowania kiepskich zamiennikow. Czy brak owego magicznego przedmiotu uchroni jego silnik przed dewastacją? Na pewno?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #12 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:22:35 »
@Gulasz dość trafnie opisał działanie zaworu EGR. Nalezy dodać jedynie że zawór EGR w silnikach TDI PD otwiera się tylko na wolnych obrotach i dzięki niemu obniża się nieco temperatura spalin przez co do atmosfery wylatuje mniej szkodliwych tlenków azotu.
W moim mniemaniu zaślepienie go ma sens jak przestaje należycie działać i na przykład nie domyka się całkowicie - jak działa to nie ma sensu dłubania przy nim.
W silniku BVK EGR da się normalnie zaślepić.
Jeżeli kogoś nurtuje że ma zaślepiony EGR i w ten sposob stał się trucicielem środowiska to dla uspokojenia własnego sumienia niech zacznie np. sortować śmieci - na pewno w ten sposób środowisko więcej zyska.
Odnośnie paliwa to temat na zupełnie inną dyskusję.

red@tapatalk

Podziękował: sycylyjczyk

Offline kalamb

« Odpowiedź #13 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:33:36 »
I tutaj @red nie do końca trafiłeś ;-) sortowanie śmieci na poziome użytkownika jest ściemą służącą wyłudzaniu kasy bo tak naprawdę w punktach sumarycznego składowania i tak wszystko idzie do jednego wora. 

Offline peters

« Odpowiedź #14 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:39:11 »
Koledzy trzymajmy sie tematu. Jest wiele literatury na necie na temat dzialania EGR (AGR) i sami wyciągnijcie wnioski czy zależy wam na żywotności silnika czy na dorabianiu koncernów samochodowych . Teraz wszyscy mówią o Ekologii ale tak naprawdę stoi za tym ogromny biznes. A płaci oczywiście ten ostatni. Czyli My.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #15 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:39:20 »
I tutaj red nie do konca trafiles ;-) sortowanie smieci na poziome uzytkonika jest sciemą sluzaca wyludzaniu kasy bo tak naprawde w punktach sumarycznego skladowania i tak wszystko idzie do jednego wora.
Dokładnie jak posiadanie sprawnego zaworu EGR w samochodzie - niby tak ekologicznie a znacznie skraca życie silnika przez co szybciej  będzie poddany recyklingowi co bardziej obciąża srodowisko niż jazda bez EGR.

red@tapatalk

Offline kalamb

« Odpowiedź #16 dnia: 10 - Października - 2017 - 23:11:26 »
Nie jestem EGR-owym purystą ani nie mam zamiaru traktować wrogo zwolenników wycinki  :-) jest sprawny wymieniony i nadal zostanie na swoim miejscu niezalezienie od rożnych opinii. Mam prawo do swojej i przy niej pozostaje. Podsumowując uważam, że to czego się używa (paliwa i oleje) ma zdecydowanie większy wpływ na żywotność niż jeden z wielu zaworów występujących w mechanizmie pod nazwą silnik.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #17 dnia: 10 - Października - 2017 - 23:17:33 »
Nikt Ci nie każe tego EGRa zaślepić ale to Ty tą dyskusję nakręciłeś.
Co do paliwa i oleju - temat do zupełnie innej dyskusji.

red@tapatalk

Offline kalamb

« Odpowiedź #18 dnia: 10 - Października - 2017 - 23:49:57 »
Dołączylem raczej ;-) co nie zmienia faktu ze jedno z drugim dość dokładnie sie łączy 

Offline peters

« Odpowiedź #19 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 09:53:23 »
Niech ktos powie jak zaslepienie EGR ma sie do wydalanych spalin ? Maja wejsc jakies przepisy - diesel bedzie badany pod wzgledem zadymienia czy to nie bedzie przeszkadzać ? Tzn .zaslepienie nie bedzie powodowalo wieksze zadymienie na biegu jalowym,bo chyba pisac nie musze ze EGR jest otwarty przewaznie na biegu jalowym.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #20 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 10:45:51 »
Jak wszystko będziesz miał sprawne to bez problemu normy zadymienia powinien trzymać.
Jeśli boisz się przeglądu to na jego czas możesz blaszkę zdjąć i jechać z drożnym EGRem  :evilmrgrin:

Offline peters

« Odpowiedź #21 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 12:47:28 »
No wlasnie , jedynie takie rozwazanie zostaje. Musze dorobic blaszke I zrobic tak jak to ty kolego Red zrobiles. Mam tak w vw t4 I jest ok.

Offline Speed

• :: StartLine
  • Rej: PKS
« Odpowiedź #22 dnia: 11 - Października - 2018 - 17:47:30 »
Witam , przeglądałem archiwum forum i mam problem mam Alhambre z silnikiem 1.9 TDi BVK , usunąłem egr założyłem przelotóke wraz z zaślepieniem chłodniczki spalin, i wyswietla sie abgass werkschtat (emission) w komputerze sprawdzałem i parametry sa jak na forum, a innych błedów brak (przez prorgram vag)/co tu zdzialac?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #23 dnia: 14 - Października - 2018 - 07:01:46 »
Zmieniłeś wartości tak jak to opisałem?