Autor Wątek: Aukcje Allegro - mocno zalecana ostrożność!  (Przeczytany 269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Aukcje Allegro - mocno zalecana ostrożność!
« dnia: 16 - Luty - 2017 - 10:54:43 »
Witam, podzielę się szczegółami z transakcji która chyba na moje szczęście nie doszła do skutku.
Chciałem zakupić na aukcji z portalu Allegro 2-lusterka z kierunkowskazami do Sharana I FL po 2004 roku. Postąpiłem tak jak zalecał sprzedawca w aukcji i zanim kliknąłem na "Kup teraz", zadzwoniłem do sprzedawcy z zapytaniem o parę szczegółów dotyczących sprzedawanych lusterek. Zostałem poinformowany - "jestem teraz w górach i nie mogę tego sprawdzić (chodziło o kolor, podgrzewanie i ogólny stan), więc proszę zadzwonić jutro" (w rozmowie poinformowałem sprzedawcę, że będę w jego pobliżu przejeżdżał i mogę lusterka odebrać osobiście, co w znaczący sposób ułatwi mi weryfikację stanu i obniży cenę o koszta wysyłki). Okey, na drugi dzień dzwoniąc w tej samej sprawie do tego samego sprzedawcy, na moje pytanie nawiązujące do wczorajszej rozmowy, sprzedający szybko stwierdził że dzisiaj rano ktoś już kupił te lusterka i sprawa jest nieaktualna. Okey podziękowałem i rozłączyłem się.
Jakież było moje zdziwienie jak dzisiaj wchodząc na portal allegro znalazłem ta samą aktywną aukcję na te same lusterka do Sharana. Postanowiłem zadzwonić ponownie i spytać czy są na stanie i czy można je kupić poprzez opcję 'kup teraz", zostałem zapewniony że lusterka są i można je kupić.
Linki do profilu sprzedawcy: gradu_gt a poniżej linki do aukcji:
- http://allegro.pl/lusterko-lewe-z-kierunkiem-sharan-mk2-fl-lift-lc9x-i6657252119.html#thumb/2
- http://allegro.pl/lusterko-prawe-z-kierunkie-sharan-mk2-fl-lift-lc9x-i6657251979.html#thumb/2

Nie będę niczego sugerował, niech każdy sam oceni tą sytuację i wyciągnie swoje wnioski.
Ja zalecałby dużą dozę ostrożności i nieufności do tego sprzedającego o nicku "gradu_gt" :exclaim:

ps. tak z ciekawości spojrzałem też na jego negatywne komentarza od sprzedających: gradu_gt

Offline bbborsuk

• :: TrendLine
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 2.0i LPG+
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: Aukcje Allegro - mocno zalecana ostrożność!
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Luty - 2017 - 12:20:09 »
@pretor i tak nie byłbyś z nich zadowolony. Te lusterka pochodzą z anglika i nie mają takiego zakresu widoczności jak europejskie
Seat Alhambra 2.0i 8V / 115 KM / LPG+ / 1997

Podziękował: pretor

Offline Grażyny

• VW: Sharan I
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Rej: BI
« Odpowiedź #2 dnia: 16 - Luty - 2017 - 14:28:01 »
A czy sprzedajacy w opisie podał że to lusterka z UK własnie  przed tym kolega nas ostrzega ze facet nie chce aby ktoś mógł je przed kupnem obejrzeć .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
« Odpowiedź #3 dnia: 16 - Luty - 2017 - 14:54:41 »
Nie ładnie ten sprzedawca się zachował. :confused: No ale cóż ludzie widząc takie informacje pewnie będą ostrożniejsi. Ja też ostatnio trafiłem cudo. :angry: u kolegi z forum ale to opiszę jak się sprawa wyjaśni.

Offline bbborsuk

• Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 2.0i LPG+
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #4 dnia: 16 - Luty - 2017 - 18:20:09 »
@andrew 7800 nie tylko Ty trafiłeś cudo... dobrze że moje da się uratować ;)
Seat Alhambra 2.0i 8V / 115 KM / LPG+ / 1997

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DS
« Odpowiedź #5 dnia: 17 - Luty - 2017 - 14:30:39 »
A czy sprzedajacy w opisie podał że to lusterka z UK własnie  przed tym kolega nas ostrzega ze facet nie chce aby ktoś mógł je przed kupnem obejrzeć .

Nie zauważysz że to anglik jak zobaczysz same lusterka. Na aukcji nic nie pisze, ale wyraźnie widać na zdjęciach że auto jest anglikiem.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #6 dnia: 18 - Luty - 2017 - 18:08:45 »
Powiem wam, że dopiero sugestia @bbborsuk, skłoniła mnie to powiększenia zdjęć z aukcji i zobaczenia tego czego wcześniej nie dojrzałem :redface:

Tagi wątku: