Autor Wątek: Karambol na autostradzie - jak się zachować aby jak najmniej ucierpieć ?  (Przeczytany 321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Panie i panowie, w nawiązaniu do dzisiejszego bardzo poważnego karambolu na autostradzie A1 (394 km) w okolicy miejscowości Bąkowiec, proponuję dyskusję.

Jak zachować się w czasie takiego zdarzenia aby jak najmniej ucierpieć?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: Karambol na autostradzie - jak się zachować aby jak najmniej ucierpieć ?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Luty - 2017 - 02:12:35 »
Czyżby nie było chętnych do rozmowy na tak ważny temat? W końcu to dotyczy bezpieczeństwa nas o raz innych uczestników ruchu.

Myślę że na filmikach dokładnie widać jak ciężkie były warunki drogowe. Gęsta mgła oraz niezachowanie odpowiedniej prędkości przyniosły taki skutek. Ciekawe czy używali kierowcy świateł przeciw mgielnych przy tak ograniczonej widoczności. Co myślicie o tym filmiku? Czy kierowca dostosował prędkość do warunków na drodze?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Luty - 2017 - 07:15:04 »
Nie wiele można skomentować .Cały czas powtarzam że nie istotne są te wszystkie wodotryski montowane fabrycznie w autach które dają tylko złudne poczucie bezpieczeństwa a włączenie myślenia .
Gdyby zamiast bramek Viatoli dojących kasę były montowane tablice wyświetlające informacje o tym co przed nami byłoby bezpieczniej ?
Puki co to w tym kraju wszyscy nastawieni są na łupanie kasy z kierowców a nie poprawieniu im bezpieczeństwa .
Przy okazji wspomnę że w trójmieście włączyli już monitoring (wisi praktycznie na każdym skrzyżowaniu )to tak by ktoś co wybiera się w te rejony nie był mocno zdziwiony że po wycieczce będzie musiał oddać prawko i zapłacić nie małą sumkę .

Offline pozytaj

• :: StartLine
  • Rej: OP
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Luty - 2017 - 13:31:02 »
Ja proponuję zmniejszyć prędkość wtedy, kiedy jest mgła i widoczność 15m. Widzieliście jak jeżdżą za granicą? W Anglii automatycznie zwalniają do 30-40km/h :P

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Luty - 2017 - 21:01:43 »
Miałem wątpliwą okazję uczestniczyć parę lat temu na A4 w takim karambolu z powodu mgły i śliskiej nawierzchni. Nie życzę nikomu takiego doświadczenia, bo to że ja przeżyłem bez żadnego uszczerbku, będąc aktywnym uczestnikiem tego zdarzenia, zawdzięczam albo niesamowitemu szczęściu albo przypadkowi. Piszcie o swoich spostrzeżeniach i wnioskach na przyszłość.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Luty - 2017 - 03:38:30 »
Ja zawsze zdejmuję nogę z gazu jak widzę takie warunki. Nigdy nie wiadomo czy coś nie stoi we mgle. Dziś miałem taki przypadek w trasie że z komina w jednym domu taki dym się niósł że na drodze nic nie było widać. Musiałem się zatrzymać i powoli wjeżdżać w ten dym żeby przypadkiem nic nie przycelować.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Luty - 2017 - 09:51:58 »
Ja wjeżdżając we mgłę też odruchowo ściągam nogę z gazu i zwalniam, ale co zrobić jak zwolniłem a obok mnie nagle przelatuje wielka ciężarówka i zawodowiec trąbi i wygraża zza kierownicy, bo jadę za wolno?
Taki przypadek miałem już nie raz i nie dwa, a w czasie tego karambolu w którym brałem kiedyś udział było dokładnie tak samo.
@andrew7800, jak bym miał taka sytuację z dymem na drodze z pobliskiego domu to krótka piłka: nr 112 i prośba o jak najszybszą interwencję w sprawie pożaru ;)

Tagi wątku: