Autor Wątek: AIRBAG - kontrolka awarii poduszki powietrznej  (Przeczytany 16163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline engray

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: RZ
AIRBAG - kontrolka awarii poduszki powietrznej
« dnia: 30 - Grudnia - 2020 - 16:19:50 »
Cześć, jakiś czas temu zaczęła mi się świecić na żółto kontrolka poduszki powietrznej.
W końcu odebrałem moduł ODB i sprawdziłem jaki jest kod błędu. Oto co udało mi się znaleźć:
1228
Raw code: 04CC
ECU: 15. SRS
Status: Test jest blokowany przez inne DTC, Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci, Zweryfikowana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy
Volkswagen: Switch with lock for deactivating the front passenger airbag E224; Key switch for airbag deactivation, passenger side-E224

Co to może być? Jakaś awaria wyłącznika poduszki powietrznej pasażera?

EDIT:
Na tej stronie: http://sprawdz.auto.pl/wp-content/uploads/2012/11/Kody-usterek-VAG.pdf chyba znalazłem odpowiedź:
"Wyłącznik poduszki strona pasażera E224"
Teraz pytanie jak to naprawić :D No i wiecie może czy to na pewno oznacza awarię wyłącznika czy może się okazać że poduszki pasażera nie zadziałają?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: AIRBAG - kontrolka awarii poduszki powietrznej
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Grudnia - 2020 - 20:18:27 »
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/01228

Cytuj (zaznaczone)

01228 - Przełącznik odcięcia poduszki powietrznej dla strony pasażera (E224): zwarcie do masy

Możliwe objawy
Aktywna lampka kontrolna awarii (MIL)

Możliwe przyczyny
Okablowanie/złącza z/do wyłącznika odcinającego poduszki powietrznej dla uszkodzonego po stronie pasażera (E224)
Uszkodzony przełącznik odcinania poduszek powietrznych dla strony pasażera (E224)

Możliwe rozwiązania
Sprawdź, czy przewody/złącza z/do wyłącznika odciąć poduszkę powietrzną dla strony pasażera (E224)
Sprawdź przełącznik odcięcia poduszki powietrznej dla strony pasażera (E224)
Zobacz Bloki wartości pomiarowych (MVB)

Dodano:  30 - Grudnia - 2020  -  20:22:36
czy może się okazać że poduszki pasażera nie zadziałają?
jak najbardziej może, sprawdź w adresie 15-Airbag w blokach pomiarowych jaki jest status poduszki pasażera

Podziękował: engray

Offline engray

« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Grudnia - 2020 - 15:42:40 »
Dzięki za odpowiedź! Niestety nie zauważyłem jej i już troche wczoraj podziałałem...
Sprawdziłem, że działa wyłącznik i włącznik poduszki powietrznej pasażera (ten co można go wyłączyć gdy mamy fotelik) i usunąłem błąd  :curve:
Odpaliłem auto, pojeździłem, wyłączyłem i włączyłem ww. poduszkę - błąd się już nie pojawił.
Gadałem jeszcze z kolegą i powiedział mi, że jak usunąłem błąd i się nie pojawił ponownie to znaczy, że wszystko jest OK i błąd był tymczasowy, spowodowany np chwilowym brakiem styku na którejś złączce. Co o tym myślisz?

sprawdź w adresie 15-Airbag w blokach pomiarowych jaki jest status poduszki pasażera

Próbowałem to znaleźć, ale u mnie w programie chyba tego nie ma. Mam takie urządzenie:
https://allegro.pl/oferta/viecar-interfejs-diagnostyczny-obd2-android-ios-10046566514

i używam tego programu:
https://apps.apple.com/pl/app/car-scanner-elm-obd2/id1259933623?l=pl

z opcji jakie mam:
- błędy DTC - tutaj przeprowadza jakieś testy i właśnie test 15 SRS się wywalał z kodem 1228. Nie było innych błędów.
- kodowanie - mogę wybrać opcję długiego kodowania i jest tam 15 SRS, ale wydaje mi się że nie ma odczytu a tylko zapis bitów. Dodatkowo trzeba podać kod dostępu, którego nie znam (inne opcje jak np. wycieraczki itp. miały ten kod od razu wpisany)

Polecisz jakiś inny program? Czy raczej będzie ciężko ze względu na to, że mam wersję bezprzewodową?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 31 - Grudnia - 2020 - 16:51:07 »
To nie był błąd poduszki tylko błąd przełącznika, dlatego udało sie go skasować i nie powrócił.

Ten twój program sie nie nadaje do pełnej diagnostyki, kodowań i adaptacji. Jeśli na telefon to OBD Eleven, ja używam od 15 lat na laptopa VCDS.
Tutaj jest temat dotyczący wyboru interfejsu https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,870.msg50752.html#new

Podziękował: engray

Offline engray

« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Grudnia - 2020 - 16:55:26 »
Piękne dzięki za pomoc!

Tagi wątku: