Autor Wątek: 1.4 TSI 160 KM [CAVD/CTHD] - podniesienie mocy - opinie  (Przeczytany 11459 razy)

Offline buncoll

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAXA
  • Moc: 122 KM
  • Napęd: FWD
1.4 TSI 160 KM [CAVD/CTHD] - podniesienie mocy - opinie
« dnia: 23 - Lutego - 2015 - 21:27:45 »
Proszę o podzielenie się wiadomościami użytkowników silnika 1.4 TSI po tuningowej zmianie oprogramowania czyli tuningu silnika?

Dodano:  23 - Stycznia - 2022  -  14:53:29
Proszę użytkowników tuningowanych silników 1.4 TSI 160 KM o wrażenia i zachowania silnika po zmianie oprogramowania.

Offline RafeeCC

• :: StartLine
  • VW: Passat CC
  • Kod: CTHD
  • Moc: 160 KM
  • Rej: PZL
Odp: 1.4 TSI 160 KM [CAVD/CTHD] - podniesienie mocy - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Kwietnia - 2015 - 00:13:09 »
Ja robilem 1.4 TSI (CTHD) w Compsport w Zukczynie kolo Gdańska. Seria 172KM, 240 Nm. Po modyfikacji 215KM 307Nm (PB98).
Wydech seria, filtr - wkładka K&N.
Jak dotychczas - rewelacja!
Nie tylko lepsze osiagi ale rowniez lepsza kultura pracy silnika.

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AUY
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: SM
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Kwietnia - 2015 - 19:51:54 »
Powiem szczerze, tak mały silnik i tak duża moc w parze, nie posłużą mu w długowieczności.
Ale w sumie to twój silnik i twoje koszta.
Jestem tylko ciekaw jaki dźwięk wydaje ten silnik, czy słychać go fajnie czy jak mały wyżyłowany silniczek ?   

Offline RafeeCC

« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Kwietnia - 2015 - 01:16:29 »
Nie powiem, mialem obawy ale zrobilem 70 tys km w 2 lata w serii bez najmniejszych problemow i to mnie osmielilo. Pilnuje oleju no i nie cisne na zimno. CTHD to wersja na kutych tlokach i z poprawionym rozrzadem - nie sprawia juz problemow. Po wirusie silnik ladnie mruczy i dzwiek jest przyjemnie niski, nie rozniacy sie znacznie od 2.0 tsi. Osiagi super - okolo 7s do 100kmh. Jezeli mowa o wysileniu to jest juz wiele seryjnych silnikow o wiekszej mocy z 1 litra. Musimy sie do tego przyzwyczajac (niestety). Chce wymienic samochod za 1,5 roku i obawiam sie ze mocne 4 cylindrowki beda jedyna opcja. Trzymaj kciuki zeby nic sie nie dzialo.

Offline RafeeCC

« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Stycznia - 2016 - 22:41:52 »
Dla zainteresowanych tematem tuningu 1.4 TSI - aktualny przebieg 102 000 km i już ponad 30 000 km na wirusie. Olej i filtry co 15 000 km. Benzyna konsekwentnie tylko 98 okt i tylko z renomowanych stacji. Przy niedawnej wizycie w serwisie (klocki i tarcze) sprawdzono stan rozrządu i turbiny (niestety za taka inspekcje trzeba zaplacic). Warto było dla własnego spokoju - stan techniczny igla. Zgodnie z wczesniejsza deklaracja samochod po wakacjach idzie na sprzedaż.

Podziękował: buncoll

Offline cichyelk

• VW: Golf VI
  • Kod: CAVD
  • Moc: 122 KM
  • Rej: NEL
« Odpowiedź #5 dnia: 15 - Czerwca - 2016 - 19:52:34 »
Wszystkie pytania odnośnie dużych mocy na małym silniku silnik ma 140tys przelotu i ma się dobrze :)

Nie wiemy co chciałeś przekazać innym ale postaraj się pisać zrozumiale w języku Polskim. Dziękuję.

Podziękował: buncoll

Offline Kalomi94

• VW: Scirocco III
« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Sierpnia - 2017 - 22:47:44 »
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję, że zostanę dobrze przyjęty  ;)

Posiadam VW Scirocco III 1.4 TSI 160 KM.
Planuję zrobić mu nową mapę oraz dodatkowo do poprawy osiągów zmienić cały układ wydechowy firmy "MGmotorsport".
Patrzyłem również na układy dolotowe, znalazłem pipercorssy oraz dedykowane układy dolotowe ze stożkiem firmy K&N. I zastanawiam się, czy zostawić fabryczny filtr powietrza, czy przed strojeniem zainwestować w pipercorssa lub w filtr stożkowy?
Jakie mogą być ewentualne różnice w mocy i pracy silnika?
Oczywiście wszystkie filtry i olej, świece już są wymienione na świeże  ;)
Dodam jeszcze, że strojenie będzie robione w "CompSport" w Łodzi.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedź  :D

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #7 dnia: 21 - Sierpnia - 2017 - 07:51:05 »
Z zadanego pytania i całej wypowiedzi można wywnioskować że autor tematu podszedł do sprawy zwiększenia mocy dość poważnie .Zadał sobie trochę trudu i poczytał /poszukał odnośnie co wypadałoby zmienić i co zrobić by wycisnąć z silnika więcej i to się chwali .Brakuje tylko w wypowiedzi w jaką moc celuje. Ile to cacuszko o pojemności 1,4 l ma mieć tych źrebaczków .Czy to co wymodzi ma mieć moc i na tym koniec czy ma być to z czasem modyfikowane i wyciskane więcej .Jeśli wzrost mocy ma być o kilka kucy to nie ma co przebudowywać całej jednostki no a jak ma być grubo to i grube modyfikacjie za grubą kasę (o grubych awariach nie będę wspominał by nie dołować ).
Jeśli 1.4 i 160 koni to mało to ile to ma mieć by było dobrze ?

Offline Kalomi94

• VW: Scirocco III
« Odpowiedź #8 dnia: 21 - Sierpnia - 2017 - 23:51:19 »
Kontaktowałem się z firmą CompSport i mają gotowy cały układ wydechowy firmy MGmotorsport oraz strojenie na około 230km i 310NM. Myślę, że wato powalczyć o te źrebaczki. 160, a 230km to już jednak jest różnica no i w końcu wydech zrobi swoje jeśli chodzi o brzmienie.  ;)
Jeśli chodzi o moc docelową to nie chcę za bardzo wyciskać z tego 1.4, szkoda silnika, szkoda zwiększać jeszcze ryzyko na awarie i myślę, że szkoda pieniędzy na taką jednostkę.  ;)  Cały czas tylko się zastanawiam nadal na tym układem dolotowym, czytałem, że nie do każdego silnika nadają się sportowe filtry z uwagi na olej, którym są nasączone, ponoć nie bardzo to służy przepływomierzowi. Ale za to może będzie lepiej wkręcał się na obroty, a co z tym idzie lepsze przyspieszenie - jeżeli będzie ono odczuwalne.  :D

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #9 dnia: 22 - Sierpnia - 2017 - 11:27:20 »
Duzo zalezy od paliwa. Ale generalnie te silniki potrafia wypluc i 175 koni na serii. Po programie bywa ze jest 215 ale bywa tez ze ledwo 200. Z tym ze jak mowilem musisz wypalic cale paliwo i tylko pozadne 98 lub 99 oktana by dwiescie przekroczyc. Czyli po sofcie juz nie lejesz 95. Wydecgem czy dolotem raczej duzo nie ugrasz-tak ze 15 koni.

Dodano:  24 - Sierpnia - 2017  -  10:27:03
A i jeszcze jedno. W tych silnikach juz na serii trafia sie ze tloki pekaja.

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #10 dnia: 31 - Października - 2017 - 21:26:33 »
Zostaw fabryczny filtr, zrób wydech i program

Tagi wątku: