Autor Wątek: LICZNIK - rozładowany akumulator - licznik pokazuje kreski zamiast przebiegu  (Przeczytany 2366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline splawik84

• :: StartLine
  • VW: Crafter I
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Napęd: RWD
  • Rej: EL
Witam, mam problem z moim Crafterem z 2007 roku.
Po weekendzie został rozładowany akumulator.
Po odpaleniu auta przez kable, coś się wydarzyło z licznikiem.
Zamiast przebiegu pokazuje poziome kreski, na liczniku choinka z kontrolek, a wskaźnik obrotów silnika tak jakby zamienił się stronami z prędkościomierzem.
Licznik wskazuje tylko przebieg dziennych kilometrów.
Zaczęło się coś dziać jeszcze że stacyjką, mianowicie po przekręceniu kluczyka na zapłon, nie zawsze ale kontrolki pojawiają się np. po 5 sekundach.
Wszyscy rozkładają ręce, nikt się z czymś takim nie spotkał więc prośba do was o pomoc.

Offline lopez023

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Trendline
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: OP
Odp: LICZNIK - rozładowany akumulator - licznik pokazuje kreski zamiast przebiegu
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Marca - 2020 - 16:04:58 »
Problem może być spowodowany przez uszkodzony sterownik ECU? Nie odczytuje danych..

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: LICZNIK - rozładowany akumulator - licznik pokazuje kreski zamiast przebiegu
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Marca - 2020 - 21:00:52 »
Wątpliwe, myślę że prędzej licznik, wtyczka nie jest poluzowana? Zrób test licznika VCDSem

Podziękował: splawik84

Offline Natiw4

• clubmen
  • VW: CC
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCZB
  • Moc: 211 KM
« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Marca - 2020 - 23:22:53 »
Jeśli masz tempomat to obstawiam manetkę.
Wave

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Marca - 2020 - 12:42:15 »
Jeżeli ta "awaria" licznika wystąpiła przy rozładowaniu akumulatora a wcześniej było wszytko sprawne, to łączyłbym te dwa zdarzenia i po naładowaniu akku, próbował zresetować licznik poprzez odłączenie go. Jeżeli licznik jest sprawny i nie uległ awarii, to jest duże prawdopodobieństwo powrotu do normalności. Spróbować warto, tak jak warto byłoby coś odpisać w temacie  ;)   

Offline splawik84

• :: StartLine
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Rej: EL
« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Marca - 2020 - 20:56:22 »
Dziękuję panowie za podpowiedzi musiałem wyjechać i nie miałem możliwości odpisać. Jeszcze nie uporałem się z tym problemem :/ Tempomatu nie mam i może faktycznie spróbuję zresetować licznik. Znalazłem ten sam problem opisany na necie, lecz nikt nie opisał czy uporał się z tym. Wyczytałem, że ktoś wymienił licznik na nowy i nic to nie dało. Rozmawiałem też telefonicznie z mechanikiem z innego miasta i powiedział, że będzie to problem po stronie stacyjki, a nie licznika, że jedno z drugim jest powiązane. I powiem szczerze, że może miałoby to sens, bo od jakiegoś czasu coś się działo ze stacyjką. Po przekręceniu kluczyka na zapłon kontrolki zapalały się po kilku sekundach. A ostatnio dwa razy miałem przypadek, że podczas jazdy auto samo zgasło na sekundę, jakby mu odcięło prąd, ale po chwili odpaliło i jechałem dalej.

Offline Lukazzz

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: DW
« Odpowiedź #6 dnia: 09 - Stycznia - 2021 - 16:19:34 »
Podjedź na komputer do kogoś znajomego i sprawdzi czy jakiś błąd wyskakuje. A jeśli nie to wymiana stacyjki brzmi chyba najtaniej ;)

Pozdrawiam :)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #7 dnia: 09 - Stycznia - 2021 - 16:51:44 »
Podjedź na komputer
Myślisz że od marca 2020 tego jeszcze nie uczynił?

Tagi wątku: