Autor Wątek: UKŁAD CHŁODZENIA - termostat  (Przeczytany 594 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oczkopultusk

• :: TrendLine
  • VW: Sharan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WPU
UKŁAD CHŁODZENIA - termostat
« dnia: 16 - Grudnia - 2020 - 18:46:23 »
Witam po jakim czasie[odległości] silnik łapie u was temperaturę 90st.
Ja dopiero wymieniałem termostat, rozrząd, płyn i oleje i u mnie zanim wskazówka dojdzie na 90st to ze trzy razy spada temperatura  wygląda to tak wskazówka dochodzi gdzieś do 70st momentalnie spada do jakichś 30 st potem znowu idzie w górę i tak ze 3 razy jak już dojdzie do 90 st jest ok  stoi cały czas na środku chyba że stanę samochodem i pochodzi na wolnych obrotach z 15- 20 min wtedy trochę spadnie temperatura ale to już chyba normalne.
Wcześniej jak siedział stary termostat miałem podobnie gdzie szukać przyczyny termostat włożyłem nowy oryginalny czy wymieniać na następny czy szukać gdzie indziej przyczyny.
Z góry dziękuję za odpowiedz.

Offline Focus

• Skrzynia: MT
Odp: UKŁAD CHŁODZENIA - termostat
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Grudnia - 2020 - 20:52:45 »
Tak termostat walnięty, albo jakieś czary, na biegu jałowym jak masz 90 stopni to żeby spadła temperatura, to naprawdę zimno musiało by być, mi przy sprawnym termostacie jeszcze temperatura nigdy nie spadła, no chyba że nawiewy gorące na full, i temp. dobrze poniżej -10°C. Wymiana termostatu to najtańsza chyba alternatywa na ten moment... Termostat z tego co piszesz musi otwierać za dużo, druga sprawa czujnik temperatury może nie sprawny, ale nie ma co szukać bankowo termostat.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Podziękował: oczkopultusk

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 16 - Grudnia - 2020 - 21:33:16 »
Naturalnie że można mieć niefarta i wymienić termostat na niesprawny (zdarza się).Lub najzwyczajniej mieć problem z układem chłodzenia.Podobny objaw do opisywanego może dawać źle odpowietrzony układ chłodzenia, początki uszkodzenia uszczelki pod głowicą, lub nawet problem z pęknięciem głowicy.Nie można też wykluczyć problemu z samym czujnikiem jak i jego okablowaniem.
Problem z uszkodzonym termostatem objawia się najczęściej z niemożliwością osiągnięcia 90 stopni (problem z uzyskaniem nawet 60-70 stopni podczas jazdy).
Czy po uruchomieniu silnika węże nie robią się nadmiernie twarde?
Czy w zbiorniczku nie widać powstających pęcherzy powietrza/spalin?
Czy po odkręceniu korka zbiorniczka nie czuć spalin?
Czy układ po wymianie termostatu został należycie odpowietrzony?
Czy z nagrzewnicy leci gorące powietrze czy takie sobie?
Czy termostat znajdujący się w korku zbiorniczka jest ok.?( szczelny,utrzymuje ciśnienie,po poluzowaniu czuć wyraźny spadek ciśnienia)
Trochę mało podrzuciłeś informacji by udzielić trafnej podpowiedzi.

Offline oczkopultusk

« Odpowiedź #3 dnia: 16 - Grudnia - 2020 - 22:06:32 »
Dzięki za info trochę sporo tego mam nadzieję tylko że nie uszczelka z nagrzewnic trochę słabo nagrzane powietrze leci przez jakiś czas później jak by się coś przellaczylo przesunelo i już leci gorące dodam jeszcze że dmuchawa sama zwiększa moc choć nie mam włączone automatycznej ani klimy

Dodano:  16 - Grudnia - 2020  -  22:08:21
A w jaki sposob odpowietrzyc

Offline Grzechotnik8

• Moc: ?? KM
  • Rej: WR
« Odpowiedź #4 dnia: 16 - Grudnia - 2020 - 22:37:12 »
Powinien się sam odpowietrzyć. Możesz jeszcze spróbować odkręcić korek na zimnym silniku, odpalić motor, gdy trochę się zagrzeje podnieść obroty nieco i czekać, aż osiągnie 90 st.C.

Ja po wymianie rozrządu i pompy mam z kolei nieco inne objawy - dość szybko łapie 90 st., ale jak stanę w korku, to temp. spada do jakichś 75. Dodam, że mam zablokowany dogrzewacz (najprawdopodobniej uszkodzony czujnik temp.).

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Grudnia - 2020 - 22:48:22 »
Jeśli odpowietrzałeś układ po wymianie termostatu z zamkniętym dopływem do nagrzewnicy (wyłączone ogrzewanie lub zmniejszone na min.) jest duża szansa by w układzie ( węże jak i sama nagrzewnica) pozostało sporo powietrza.
Niektóre modele wozu wymagają sporej gimnastyki by było to możliwe (specjalne kraniki odpowietrzające na wężach lub przy ich braku nawet fizyczne luzowanie przewodów).
W wypadku opisywanego wozu nie powinno być to aż tak upierdliwe.
Najważniejszą rzeczą jest by układ chłodzenia (nagrzewnica) była otwarta na max ( ciecz mogła krążyć po jak największym układzie bez dodatkowych ograniczeń), i przy pierwszym wstępnym zalaniu płynu nie przesadzić z nadmierną ilością w zbiorniczku ( nie zalewać na max by ewentualne powietrze mogło w nim pozostać ).Uruchomić/ zagrzać a następnie dolać do właściwego poziomu.Przejechać z wyższymi obrotami ( lub "gazować" na postoju) by dać szansę pompie wody porządnie przepompować ciecz po całym układzie ( nie raz wymaga to dość sporego dystansu lub czasu).Jednostajne podwyższone obroty ułatwiają sprawę.Wyłączyć odczekać aż ostygnie i na zimnym zrobić korektę dolewając ewentualny brak do właściwego poziomu w zbiorniczku.
Przy sprawnym układzie ,pompie wody i braku wycieków powinno to wystarczyć.
Jeśli po takim odpowietrzeniu słyszalne jest przelewanie/bulgotanie cieczy z okolic nagrzewnicy lub spore skoki temperatury można dopiero zacząć szukać innych przyczyn( np. problemu z termostatem lub czegoś gorszego)

Podziękował: tomkasz, oczkopultusk

Offline oczkopultusk

« Odpowiedź #6 dnia: 16 - Grudnia - 2020 - 23:08:46 »
Super dzięki za mądre słowa

Offline venon

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 ??
  • Rej: LHR
« Odpowiedź #7 dnia: 04 - Lutego - 2021 - 20:23:32 »
A czy Sharany po 2010 nie maja dwóch termostatów w układzie?
W ogóle gdzie on się znajduje, w którym miejscu?

Tagi wątku: