Autor Wątek: SERWIS - parę pytań po zakupie - Sharan II  (Przeczytany 791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rombis1

• :: TrendLine
  • VW: Sharan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
SERWIS - parę pytań po zakupie - Sharan II
« dnia: 10 - Grudnia - 2020 - 06:53:00 »
Witam,
Zakupiłem właśnie Sharana II z 2010r 2.0 TDI 140 KM przebieg potwierdzony 230 tys.km.
Samochód ma 10 lat, z tego co wyczytałem rozrząd się zmienia co 150 tyś. km lub 5 lat.
Jak powiedziałem dla mechanika że chcę zmienić rozrząd to stwierdził, że nie ma takiej potrzeby.
Posłuchałem go ale teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem.
Jakieś rady?

Offline Focus

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
Odp: PARĘ PYTAŃ PO ZAKUPIE Sharana
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 18:03:57 »
Z tego co rozumiem to zmieniany rozrząd przy 150 tys? Czy tak widziałeś że się zmienia? Bo z tego co ja wiem to co 210 tys się w nim wymienia rozrząd, a co 120 tys jeśli w warunkach zapylonych się poruszał. Jeśli jesteś pewny że 150 tys i był wymieniony to nie ma sensu wymieniać, olej i filtry bym wymienił poza tym jeździć ;) no i jeśli automat to też olej w skrzyni, chyba że jak wcześniej pewne i potwierdzone że był wymieniany.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline Projector

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 ???
  • Rej: WI
Odp: ROZRZĄD - wymiana
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Stycznia - 2021 - 17:43:33 »
Dzień Dobry, Sharan 2015 20.tdi asblue
zbliża się 200 000 przebiegu, muszę wymienić olej jakie elementy trzeba jeszcze wymienić/naprawić przy takim okresowym przeglądzie (rozrząd itp.)
Auto w bardzo dobrej kondycji nic nie dolega, nie mam książki serwisowej, a chciałbym zadbać.

[gmod]Proszę zadawać konkretne pytania, bo takich tematów są tu już dziesiątki i w każdym z nich jest już pośrednia odpowiedź. Proszę też aby zadbać o czytelność pisanego tekstu. Dziękuję.[/gmod]

Tagi wątku: