Ciekawe dlaczego - czy to jest dodatkowo płatne?
Ja mam wersję climatic (półautomatyczna) z przodu + ogrzewanie i przewietrzanie z tyłu. Jest jeszcze standardowa (bez klimy) i automatyczna czyli climatronic. Ale ani na mojej ani na climatroniku w instrukcji obsługi nie ma przycisku rest. W konfiguracji 6 i teraz 6.1 nie widziałem tego typu opcji dodatkowej.
A może nie działało tak jak powinno i VW zrezygnowało z tej funkcji.
W mieście na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem, raczej nieprzydane wcale.
Do dogrzania silnika jest wbasto , które dogrzewa z automatu silnik przy niskich temperaturach. Myślę ze w T6 czy T5 od 2015 jest takie coś zamontowane. Posiadam takie cos w swoim t5 FL z 2015 roku, mam również w Tiguanie. W tiguanie mogę również sam odpalić webasto z pilota w T5 nie , działa przy niskich temperaturach do dogrzania silnika.
Patrząc z drugiej flanki - jest sens podtrzymywania temperatury w kabinie skoro i tak jeśli wrócimy dajmy na to po 20 minutach do auta i biorąc pod uwagę że płyn jest jeszcze gorący to i tak zaraz będzie ciepło w kabinie? Z drugiej strony działanie tej funkcji zapewne szybciej wychładza płyn w układzie chłodzącym, nagrzewnicy itp... Myślę że ktoś rozważył za i przeciw i stwierdził, że funkcja ta większego sensu nie ma
Wg mnie działało by bardzo fajnie na moje potrzeby - krótkie postoje (czekanie w samochodzie), aby podtrzymać przyjemne ciepełko (mam wersję L2H1 i bardzo szybko się wychładza). Na dłuższe pewnie zjadało by dużo prądu i tak jak napisał doggie wychładzało by silnik dość szybko i ... przestawało działać zgodnie z założeniem.
Jest webasto - w funkcji dogrzewacz również w moim T6. Najbardziej by mi pasowało, żeby móc sobie z OBD11 odpalać piecyk, pompę obiegu cieczy i cieszyć się ciepłem na postoju takim jak z klasycznego webasto. Póki co nie znalazłem sposobu na tego typu włączanie, a powinien być jakiś test działania tego układu. Jeszcze się nie poddałem

.
Tak jak pisałem w temacie słabego ogrzewania, nie pamiętam w którym wątku, analizuję sobie zachowanie układu dogrzewającego (webasto) i samego utrzymywania temp. silnika w obecnej sytuacji pogodowej. Wnioski:
- Jak temp. zewn. jest poniżej progu (7 st.C.) przy uruchamianiu zimnego silnika - dogrzewacz się załącza i grzeje aż płyn chłodzący osiągnie temp. 90 st.C.
- Kontynuując powyższe. Gdy jedzie się stale z prędkością 60 km/h to temp. z tych dogrzanych 90 st.C (płyn chłodzący) potrafi spadać do 60 kilku. Nie zanotowałem załączenia się dogrzewacza. Jazda z prędkościami 90 km/h z małym i średnim obciążeniem to ok 80 st.C. Dopiero jazda od 110-120 w górę utrzymuje 90 st.
- Dogrzewacz nie załączy się gdy w baku jest poniżej 1/4 (zdaje się), podobnie jak nie rozpocznie się proces aktywnego dopalania przy takim stanie w baku. Spr. to dzisiaj - po krótkim postoju temp. cieczy była 64 st.C i przy uruchamianiu dogrzewacz chciał wystartować, ale było za mało paliwa w baku i nie odpalił.
Myślę, że funkcja rest może działać naprawdę fajnie w małych i średnich kabinach (Polo, Golf hatchback) oraz tych dobrze zaizolowanych termicznie ... ale takich to chyba nikt w standardzie nie produkuje.