Autor Wątek: Climatronic - jak zdemontować panel klimatyzacji  (Przeczytany 4644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Climatronic - jak zdemontować panel klimatyzacji
« dnia: 28 - Listopada - 2020 - 10:44:42 »
Witam.
Znajomy przyszedł do mnie z problemem. Mianowicie, w jego T5 klimatyzacja działa bezproblemowo póki nie ustawi trybu REST.

W tym momencie brak nawiewu. Był w warsztacie i wg. nich rezystor jest w pełni sprawny i twierdzą że uszkodzeniu uległa płyta główna i trzeba wymienić cały panel sterujący. Niestety, aby się do niego dostać, podobno trzeba zdemontować połowę kokpitu więc próba jego szybką podmianą teoretycznie odpada.

Czy mogą być inne przyczyny wywołujące ten problem?
Jak najłatwiej zdemontować ten panel?

Offline tomkasz

• Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
Odp: Climatronic - funkcja REST - ciepło resztkowe - jak to działa ?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Listopada - 2020 - 18:18:00 »
Ale tryb REST powinien działać po wyłączeniu silnika a nie jako opcja w trakcie jazdy. Czy tak to jest uruchamiane?
A są jakieś błędy elektroniki?

PS Szkoda, że nie mam takiej opcji w T6...  :cry:.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline K9Darek

« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Listopada - 2020 - 22:38:42 »
"z nią" czyli z czym? Klimatyzacją?
Nie dmucha tylko przy włączonym zapłonie(kluczyk w poz.II).
Przy wyłączonym działa.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Listopada - 2020 - 10:33:04 »

Jak najłatwiej zdemontować ten panel?
Trzeba zdemontować tylko caly plastik na konsoli środkowej , dwie śruby w okolicy podszybie, zależy czy masz schowek z klapką czy bez. I poznej delikatnie trzeba z zaczepów wyjąć i późnej juz są mocowania od panelu sterowania.

Co do funkcji "REST" musze zajrzeć do książki ale ona powinna działać po wyłączonym silniku jak juz wspomniano wykorzystując resztki ciepła z silnika. Wiec przy włączonym silniku bedzie on cały czas ciepły.

Gesendet von meinem SM-N986B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: K9Darek

Offline tomkasz

« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Listopada - 2020 - 15:02:06 »
"z nią" czyli z czym? Klimatyzacją?
Nie dmucha tylko przy włączonym zapłonie(kluczyk w poz.II).
Przy wyłączonym działa.
Czyli działa dokładnie tak jak ma działać? ;)
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline K9Darek

« Odpowiedź #5 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 09:51:06 »
Co do wcześniejszego pytania o błędy, to nie był podpinany pod komputer.
To że przy włączony będzie ciepłe lecieć, zakładając prawidłowe funkcjonowanie układu, jest oczywiste.
Zapytam zainteresowanego czy ma książeczkę obsługi tego systemu i będę wiedział dokładnie jak to powinno działać (czyli tylko przy kluczyku w poz. I lub wyjętym).
Dziękuję wszystkim za informacje  :thumbup:

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 09:59:54 »
Mam książkę ale w języku niemieckim jak coś to skan moge zrobic

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 10:07:02 »
Szkoda, że nie mam takiej opcji w T6.
Ciekawe dlaczego - czy to jest dodatkowo płatne?

A może nie działało tak jak powinno i VW zrezygnowało z tej funkcji.
W mieście na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem, raczej nieprzydane wcale.

Podziękował: doggie

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 10:12:57 »
Do dogrzania silnika jest wbasto , które dogrzewa z automatu silnik przy niskich temperaturach. Myślę ze w T6 czy T5 od 2015 jest takie coś zamontowane. Posiadam takie cos w swoim t5 FL z 2015 roku, mam również w Tiguanie. W tiguanie mogę również sam odpalić webasto z pilota w T5 nie , działa przy niskich temperaturach do dogrzania silnika.
Jest słyszalny specyficzny nie wiem jak nazwać "świst " może

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #9 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 14:25:24 »

W mieście na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem, raczej nieprzydane wcale.

Patrząc z drugiej flanki - jest sens podtrzymywania temperatury w kabinie skoro i tak jeśli wrócimy dajmy na to po 20 minutach do auta i biorąc pod uwagę że płyn jest jeszcze gorący to i tak zaraz będzie ciepło w kabinie? Z drugiej strony działanie tej funkcji zapewne szybciej wychładza płyn w układzie chłodzącym, nagrzewnicy itp... Myślę że ktoś rozważył za i przeciw i stwierdził, że funkcja ta większego sensu nie ma

Offline tomkasz

« Odpowiedź #10 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 21:38:14 »
Ciekawe dlaczego - czy to jest dodatkowo płatne?

Ja mam wersję climatic (półautomatyczna) z przodu + ogrzewanie i przewietrzanie z tyłu. Jest jeszcze standardowa (bez klimy) i automatyczna czyli climatronic. Ale ani na mojej ani na climatroniku w instrukcji obsługi nie ma przycisku rest. W konfiguracji 6 i teraz 6.1 nie widziałem tego typu opcji dodatkowej.

A może nie działało tak jak powinno i VW zrezygnowało z tej funkcji.
Do dogrzania silnika jest wbasto , które dogrzewa z automatu silnik przy niskich temperaturach. Myślę ze w T6 czy T5 od 2015 jest takie coś zamontowane. Posiadam takie cos w swoim t5 FL z 2015 roku, mam również w Tiguanie. W tiguanie mogę również sam odpalić webasto z pilota w T5 nie , działa przy niskich temperaturach do dogrzania silnika.
Patrząc z drugiej flanki - jest sens podtrzymywania temperatury w kabinie skoro i tak jeśli wrócimy dajmy na to po 20 minutach do auta i biorąc pod uwagę że płyn jest jeszcze gorący to i tak zaraz będzie ciepło w kabinie? Z drugiej strony działanie tej funkcji zapewne szybciej wychładza płyn w układzie chłodzącym, nagrzewnicy itp... Myślę że ktoś rozważył za i przeciw i stwierdził, że funkcja ta większego sensu nie ma
Wg mnie działało by bardzo fajnie na moje potrzeby - krótkie postoje (czekanie w samochodzie), aby podtrzymać przyjemne ciepełko (mam wersję L2H1 i bardzo szybko się wychładza). Na dłuższe pewnie zjadało by dużo prądu i tak jak napisał doggie wychładzało by silnik dość szybko i ... przestawało działać zgodnie z założeniem.
Jest webasto - w funkcji dogrzewacz również w moim T6. Najbardziej by mi pasowało, żeby móc sobie z OBD11 odpalać piecyk, pompę obiegu cieczy i cieszyć się ciepłem na postoju takim jak z klasycznego webasto. Póki co nie znalazłem sposobu na tego typu włączanie, a powinien być jakiś test działania tego układu. Jeszcze się nie poddałem :).
Tak jak pisałem w temacie słabego ogrzewania, nie pamiętam w którym wątku, analizuję sobie zachowanie układu dogrzewającego (webasto) i samego utrzymywania temp. silnika w obecnej sytuacji pogodowej. Wnioski:
  • Jak temp. zewn. jest poniżej progu (7 st.C.) przy uruchamianiu zimnego silnika - dogrzewacz się załącza i grzeje aż płyn chłodzący osiągnie temp. 90 st.C.
  • Kontynuując powyższe. Gdy jedzie się stale z prędkością 60 km/h to temp. z tych dogrzanych 90 st.C (płyn chłodzący) potrafi spadać do 60 kilku. Nie zanotowałem załączenia się dogrzewacza. Jazda z prędkościami 90 km/h z małym i średnim obciążeniem to ok 80 st.C. Dopiero jazda od 110-120 w górę utrzymuje 90 st.
  • Dogrzewacz nie załączy się gdy w baku jest poniżej 1/4 (zdaje się), podobnie jak nie rozpocznie się proces aktywnego dopalania przy takim stanie w baku. Spr. to dzisiaj - po krótkim postoju temp. cieczy była 64 st.C i przy uruchamianiu dogrzewacz chciał wystartować, ale było za mało paliwa w baku i nie odpalił.
Myślę, że funkcja rest może działać naprawdę fajnie w małych i średnich kabinach (Polo, Golf hatchback) oraz tych dobrze zaizolowanych termicznie ... ale takich to chyba nikt w standardzie nie produkuje.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #11 dnia: 22 - Stycznia - 2021 - 00:59:24 »
Demontaż i montaż przeprowadzony metodą obserwacji podpartej doświadczeniem zakończył się bezszkodowo. Na pewno też dzięki zestawowi do demontażu tapicerki. W necie zero o interwencji w ten typ pulpitu.
Niestety okazuje się że najprawdopodobniej padł dogrzewacz bo ogrzewanie postojowe również nie działa.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Tagi wątku: