Autor Wątek: 1.8 TSI - łańcuch czy pasek?  (Przeczytany 6169 razy)

Offline pekal21

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: WJ
1.8 TSI - łańcuch czy pasek?
« dnia: 23 - Kwietnia - 2020 - 19:05:24 »
Panowie wiem że pytanie może się wydać głupie ale jednak je zadam.
jak sprawdzić czy mam łańcuch czy pasek rozrządu?generalnie wyskoczył mi błąd p0341 czyli czujnik położenia wału rozrządu - sygnał poza zakresem/wydajność . Najszybciej mechanik w przyszłym tygodniu przez tą pandemię a człowiek siędenerwuje. pls o radę

Offline Dembiec

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: EL
Odp: łańcuch czy pasek?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Kwietnia - 2020 - 19:20:36 »
Najprościej sprawdzić na naklejce z wyposażeniem w książce seriwsowej albo w bagażniku w okolicach koła zapasowego kod silnika i po tym kodzie sprawdzić na necie, np wpisująć w allegro rozrząd + kod silnika pokaże Ci gotowe zestawy cześci.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Kwietnia - 2020 - 19:33:37 »
Wprawdzie nie napisałeś dokładnie o jaki wóz chodzi a nawet jaki masz w nim silnik. Nie stanowi to jednak problemu.Odpowiem na twoje pytanie bardziej ogólnie a i tak sam dojdziesz do tego czy w twoim wozie jest łańcuch czy pasek rozrządu.Obudowa rozrządu najczęściej jest wykonana w taki sposób że daje pewność jakiego typu został zastosowany rozrząd .Jeśli jest wykonana z plastiku najczęściej z widocznymi spinkami,da się ją delikatnie ruszyć ręką bez rozkręcania czegokolwiek to jest pasek.Jeśli obudowa rozrządu jest aluminiowa ,szczelna to zastosowany jest łańcuch.
Naturalnie sporo wozów posiada rozrząd mieszany gdzie występuje i pasek i łańcuch (spinający np.wałki rozrządu)By to jednak stwierdzić należy zdjąć przynajmniej pokrywę z rozrządu.Bo były wersje gdzie wałki spinane były dodatkowym paskiem koło paska głównego lub łańcuchem pod pokrywą zaworów.Takie mieszane rozrządy najczęściej występują w wersjach z większą ilością zaworów niż 8 (przy 4 cylindrowym silniku).
Jeśli mało przydatna podpowiedź to podaj model wozu jak i kod silnika a odpowiedź będzie 100 % pewna.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Kwietnia - 2020 - 19:51:40 »
Panowie wiem że pytanie może się wydać głupie ale jednak je zadam.
jak sprawdzić czy mam łańcuch czy pasek rozrządu?generalnie wyskoczył mi błąd p0341 czyli czujnik położenia wału rozrządu - sygnał poza zakresem/wydajność . Najszybciej mechanik w przyszłym tygodniu przez tą pandemię a człowiek siędenerwuje. pls o radę

Generalnie łańcuchy rozrządu mają obudowę metalową lub plastikową, uszczelnioną bo jest smarowany olejem, pasek ma obudowę plastikową najczęściej na klipsy/zatrzaski. Są też paski mokre pracujące w kąpieli olejowej

Domyślam się, że chodzi o twój motor 1.8 TSI 160hp pewnie CDAA

Tagi wątku: