Autor Wątek: AdBlue - błędne wskazania poziomu  (Przeczytany 408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zby

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WE
AdBlue - błędne wskazania poziomu
« dnia: 08 - Grudnia - 2024 - 14:24:05 »
Golf VII 1.6 TDI 116 KM, 2020, 170kkm.
Samochód nie jest świadom dolanego adblue.
To znaczy - Było info, że trzeba uzupełnić, jak zostało około 1000km (ztcp, świeciła się dolewka 4,6-9,8l), dolałem 5l. Żadnej zmiany. Zrobiłem około 70km, godzina jazdy - bez zmian. Później jeszcze jeździłem, dolałem jeszcze ze cztery litry. Był dalszy wyjazd (w sumie jakieś 850km). Obecnie zostało 160km  :exclaim: (proponowana dolewka 4,25-6,5).
Może ktoś ma pomysł co może być przyczyną? - w tej połowie internetu która przeczytałem nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi...

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: AdBlue - błędne wskazania poziomu
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Grudnia - 2024 - 09:28:50 »
Aby układ wykrył i odczytał dolewkę należy wlać minimum 5 litrów, zaleca się 10 litrów. Najwyraźniej układ nie wykrył dolewek. Można zrobić reset adblue w adresie STG 01 /silnik/ - Nastawy podstawowe, wpierw trzeba dolać do maks i wówczas zrobić reset, można też spróbować wyjąć bezpiecznik od pompy adblue lub odłączyć akumulator na kilka minut

Jeśli to nie pomoże, to wówczas pozostaje podłączenie VCDS lub OBDeleven:

Resetowanie detekcji poziomu w zbiorniku układu SCR:
STG 01 silnik - Nastawy podstawowe 04  - z listy wybrać "IDE04567 - Resseting of SCR tank level detection" /resetowanie detekcji poziomu w zbiorniku SCR/, klikasz "Idź!" 

Sprawdzenie sprawności SCR i resetowanie informacji o zbliżającej się blokadzie:
STG 01 silnik - Nastawy podstawowe 04  - z listy wybierasz "IDE04732-Sprawdzenie sprawności SCR, klikasz "Idź!" i stosuj się do wyświetlanych komunikatów czyli "wciśnij i trzymaj pedał hamulca a następnie wciśnij i trzymaj pedał przyspieszenia /razem z hamulcem/", obroty biegu jałowego wskoczą i będą się utrzymywać na poziomie 1500 rpm przez około 10-15 minut, po tym czasie nastąpi zresetowanie wskazania o zbliżającej się blokadzie

Resetowanie blokady SCR:
STG 01 silnik - Nastawy podstawowe 04  - "IDE04730-Reset SCR Lock /resetowanie blokady SCR/

Podziękował: Zby

Offline yogibabu

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B8
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WPR
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Grudnia - 2024 - 09:34:07 »
Dolać tyle AB ile pokazuje komp,włączyć zapłon bez uruchamiania silnika i poczekać 30 s do 1min.
Tak wykrywana jest dolewka płynu.
Druga opcja to podłączenie kompa i wskazanie do lewki AB.

Offline Darek_W

• :: TrendLine
  • VW: Touran II
  • Kod: DFGA
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: FZI
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Grudnia - 2024 - 20:08:00 »
witam dziś dolałem jak pokazywał komp.6.5 L dolałem i nie zresetowało dalej mam 4000 km.  Mam vw touran 2016 rok. w vcds w Nastawy podstawowe nie mam IDE04732 gdzie to szukac. gdzie zrobie reset zbniornika. odłaczyłem aku nie pomogło.   

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Grudnia - 2024 - 20:55:47 »
Szukaj w silniku w nastawach podstawowych

Offline Darek_W

• :: TrendLine
  • VW: Touran II
  • Kod: DFGA
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: FZI
« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Grudnia - 2024 - 21:26:15 »
Dziś wyskoczył komunika i błąd adblu zostało ci 1000k do przejechania i silniczek na zegarach. Ale że zaraz miałem wypalanie to po skończeni wypalanie błąd zgasł i pokazało się ze zostało 4500k i już błędu ze było . Ale dalej za mało pokazuje zbiornik adblu zalany do pełna.
znalazłem IDE02600 sprawdzenie całego systemu SCR .SCR IDE02636 sprawdzenie dawki SCR. IDE04730 resetowanie blokady SCR
Nie wiem gdzie jest resetowanie zbiornika adblu

Tagi wątku: