Autor Wątek: CHIŃSKIE OPONY ZIMOWE - dyskusja i opinie  (Przeczytany 1979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
CHIŃSKIE OPONY ZIMOWE - dyskusja i opinie
« dnia: 11 - Listopad - 2016 - 17:04:55 »
Panowie zima za pasem a sezon na opony zimowe w pełni, więc pytanie o zakup Chińskich opon zimowych jak najbardziej na czasie.

Na początek testy z udziałem chińskich opon zimowych:
- http://www.auto-swiat.pl/porady/test-opon-zimowych-w-rozmiarze-215-65-r-16-do-popularnych-kompaktowych-suv-ow/seslhd
- http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/wielki-test-50-opon/ej5lx
Czy kupiłbyś typowo chińskie opony zimowe ? Jeżeli przewidujesz taką możliwość, to do jakiego auta ?

ps. nie oceniamy opon produkowanych w Chinach, przez znane koncerny oponiarskie, ale typowo chińskie wyroby z podrabianym wyglądem bieżnika z markowych opon. 

Podziękował: waldi919

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: CHIŃSKIE OPONY ZIMOWE - dyskusja i opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Listopad - 2016 - 08:01:07 »
Poczytałem ,obejrzałem i się pośmiałem .Kto sponsorował ten test ?Jakoś w tym materiale się nie dowiedziałem .Mogę się tylko domyślać .
Co do pytania czy kupiłbyś opony z chin ,powinno paść pytanie czy wolisz jeździć na jednej markowej (i trzech letnich ) czy na komplecie z chin bo kwota będzie podobna (a zasobność portfela ograniczona) .Czy jak masz auto którego wartość jest niższa od czterech markowych opon to kupisz komplecik nowych markowych opon czy może chinoly ?Pytanie powinno brzmieć skoro jeździsz w PL gdzie jest kupa ograniczeń prędkości ,korki i średnie prędkości oscylują w okolicach 50-60km/h czy potrzebne są opony z górnej półki z indeksami do ponad 200 Km/h .
No i naturalnie test na mokrym a nie na lodzie .Jak jest zima to temperatury ujemne i to co było mokre jest lodem a nie kałużą ,czyli kolejny test opon jesienno-wiosennych lub jak kto woli pseudo zimowych .
A na pytanie czy kupiłbym chińskie opony osobiście prędzej niż te markowe by spadła im sprzedaż co w pewien sposób skłoniłoby wielkie koncerny do zejścia z ceny produktu który słabiej by się sprzedawał .Ja widzę to w ten sposób skoro produkują oponę w tym samym rozmiarze zużywają tyle samo materiału ,podobnie zużywają energii na wytworzenie produktu to i cena powinna być zbliżona ( z korzyścią na rzecz chińskich ze względu na tanią siłę roboczą )A tak produkty markowe niejednokrotnie wykonane na tych samych maszynach (bo większość i tak zakupiona w chinach )wykonana z tych samych materiałów (bo większość i tak zakupiona w chinach )a cena różni się drastycznie .Czyli głównie płacimy za nazwę firmy/logo/marketing a nie za produkt (opakowanie a nie produkt)Chińczycy nie ładują grubych milionów w reklamy produktów a ich towar sprzedaje się i tak dobrze ze względu na cenę.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Model: Variant
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Listopad - 2016 - 10:01:42 »
Moim zdaniem jeśli ktoś robi mało kilometrów, porusza się głównie wokół komina to nie widzę przeciwskazań.

Jeśli robi długie trasy to chyba jednak bym się nie zdecydował na chińskie zimówki.

Ale fakt faktem opony nawet i chińskie podczas sprzedaży na EU muszą zachować jakieś tam parametry. 

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Listopad - 2016 - 10:37:04 »
Każdą rzecz można wyprodukować taniej.
Opony oczywiście też. Chińczycy robią bardzo dobre rzeczy i robią delikatnie mówiąc tandetę. W dzisiejszych czasach pierwsze pytanie to ile ma to kosztować? Nalezy przyjąć założenie że jak coś kosztuje u nas na półce w sklepie dajmy na to 100 zł to w Chinach było kupione za równowartość maksymalnie 10 zł. Nawet bardzo tania (wbrew pozorom nie aż tak tania) siła robocza i mniej restrykcyjne przepisy jeśli chodzi o ochronę środowiska względem Europy nie dadzą takiej przebitki  że  komplet chińskich opon kosztuje tyle co jedna europejska. Wyprodukowanie w warunkach chińskich opony o porównywalnych do europejskiej czołówki parametrach jest jak najbadziej możliwe jednak produkt ten  będzie  na półce sklepowej maksymalnie 20%tańszy.
Osobiście założyłbym tanie chińskie zimówki np. do yariski żony - przebiegi roczne rzędu 2 tys. km i prędkości maksymalne znacznie poniżej  100 km/h.
Chińskie zimówki segmentu premium (oczywiście że takie są) założyłbym do każdego samochodu problem jednak w tym że na naszym rynku one nie występują ze względu na małą konkurencyjność cenową.

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Listopad - 2016 - 11:44:24 »
@Gulasz, twoją wypowiedź: Poczytałem i się pośmiałem. Tyle odnośnie twojej opinii  :evilmrgrin:

Moim zdaniem jeśli ktoś robi mało kilometrów, porusza się głównie wokół komina to nie widzę przeciwskazań.
@przemo, idąc twoim tokiem myślenia: robiąc mało kilometrów, to można np. jeździć bez prawa jazdy, bez ważnego przeglądu, bez ważnego OC, autem które jest niebezpieczne (bo jest źle naprawione), po pijanemu...etc.etc.

Czy według Ciebie jeżdżąc wokół tak zwanego komina, autem które ma ponad 300 KM można sobie pozwolić na jazdę na niebezpiecznej zimowej oponie chińskiej ? Wydaje mi się że chyba nie, ale pewnie zaraz się dowiem że Ty i tak wiesz lepiej (przecież masz tyla lat doświadczenia za kierownicą). Ty jeżdżąc tym autem ponad 200 km/h po polskich drogach, w dodatku na najgorszych z możliwych chińskich oponach zimowych, stajesz się potencjalnie groźnym dla otoczenia. I nie chciałbym się znaleźć w twoim pobliżu, jak próbujesz na drodze udowadniać że jesteś najlepszy.

Osobiście bez względu na cenę nie założyłbym nigdy zimowej opony pochodzącej od chińskiego producenta (nie renomowanego europejskiego produkującego w CHRL)  czy to do swojego auta czy tym bardziej do auta żony.

Każdy ma swój sposób na życie i każdy może mieć swoje zdanie ja mam takie bo ponad wszystko cenię sobie bezpieczeństwo swoje, moich bliskich i innych ludzi na drogach.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Listopad - 2016 - 21:08:41 »
Bez przeglądu?  Nigdy..... musze mieć pewność, że auto jest w 200% sprawne.
Jak trafisz na mało kumatego diagnostę to możesz mieć pewność że do bramy dojedziesz i nic nie odpadnie i się nie rozleci .Ja jestem przykładem któremu diagnosta nawet popsuł samochód a miał tylko sprawdzić .Niektórych profesjonalność wręcz poraża .Kontrola na stacji mało ma wspólnego ze sprawnością czy bezpieczeństwem
Komu diagnosta sprawdzał czy jego wóz nie jest zespawany z kilku ,czy wszystko nie trzyma się na lakierze i szpachlówce .Czy klocków hamulcowych/szczęk wystarczy jeszcze na kolejny dzień .Czy instalacja elektryczna w waszych wozach nie doprowadzi po wyjeździe ze stacji do pożaru itd .Większość to fikcja.

Offline janusz07

• :: VIP ::
« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Listopad - 2016 - 21:18:14 »
Chińskie opony to porażka, dokładnie tak samo jak poglądy co niektórych na tym forum >:(

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 12 - Listopad - 2016 - 22:52:07 »
że nie zawsze ten przegląd jest taki jaki być powinien.
Albo przegląd ma być by na drogach nie jeździły pojazdy które zagrażają bezpieczeństwu albo ma być to fikcja że są sprawne .Diagnosta nie jest w stanie sprawdzić i nie jest w stanie zagwarantować że wóz po wyjeździe ze stacji nie rozpadnie się na drodze .Możesz wjechać zlepą z kilku egzemplarzy robiącą 4 ślady a on nie ma nawet czym sprawdzić czy wóz nie jeździ bokiem .To czy palą się żaróweczki i to czy auto hamuje każdy właściciel auta wie zanim wiedzie na stację kontroli .Czy taki diagnosta dopuści wóz na chińskich zimówkach jeśli tak to jest to odpowiedź dla wszystkich czy tego typu opony są dobre .Gdyby były jak co niektórzy twierdzą do d..y to zagrażały by bezpieczeństwu i diagnosta nie powinien dopuścić takiego wozu do ruchu .Skoro wsadzenie do lampy niebieskiej diody odgrywa dużą rolę i wóz nie przejdzie badania to tym bardziej na chińskich oponach które bardziej rzutują na bezpieczeństwo na drodze .

Offline zolfeko

« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Listopad - 2016 - 18:35:07 »
nie kupiłbym chinskich opon ... bałbym sie :)
[CZYTAJ REGULAMIN >>> NIE SPAMUJ]

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #9 dnia: 14 - Grudzień - 2016 - 19:23:32 »
A ja mam i użytkuję Chińskie opony zimowe marki West Lake. Rozmiar 225/45-17". Opony bardzo dobrze się sprawują. :thumbup: Nie mam lekkiej nogi  :descend: i nie jeżdżę grzecznie. :pirate:   Sprawdziły się na mokrej nawierzchni, ośnieżonej oraz gołoledź. Użytkuję je drugi sezon. Gdybym miał je kupić ponownie to nie zawahał bym się.
Miałem ostatnio możliwość przetestować swoje auto na letnich jak i zimowych oponach w warunkach zimowych. Opiszę to w innym temacie ale zimą opony letnie to porażka.  :oboshe:

Offline peb44

• :: StartLine
  • Silnik: 1.9 TDI VP
  • Kod: AWX
  • Rej: WA
« Odpowiedź #10 dnia: 04 - Maj - 2017 - 07:16:17 »
No właśnie jeżeli chodzi o opony chińskie to też miałbym chyba pewne obiekcje. Zależy jeszcze kto kto produkuje, bo teoretycznie iPhony czy torby M. Korsa też pordukowane są w Chinach, a jednak ludzie się za tymi produktami zabijają, bo są tak dobre pod względem jakości.

A co powiecie o oponach Auto Zeitung -> http://www.testyopon.pl/testy/test-opon-letnich-auto-zeitung-2017-w-rozmiarze-215-55-r17

Nazwa Niemiecka ale producent?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #11 dnia: 05 - Maj - 2017 - 12:46:25 »
No właśnie jeżeli chodzi o opony chińskie to też miałbym chyba pewne obiekcje. Zależy jeszcze kto kto produkuje, bo teoretycznie iPhony czy torby M. Korsa też pordukowane są w Chinach, a jednak ludzie się za tymi produktami zabijają, bo są tak dobre pod względem jakości.
Temat jest o oponach Chińskich w pełnym tego słowa znaczeniu a nie o produkcji opon w Chinach. To są dwie różne sprawy, które łączy tylko kraj produkcji a nie firma i jej doświadczenie.

Offline fantomasz

• clubmen
  • VW: Golf VII
  • Model: Hatchback
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 125 KM
« Odpowiedź #12 dnia: 05 - Maj - 2017 - 18:08:09 »
Osobiście bałbym się kupić chinole to swojego auta. Na dobrą sprawę to sam nie wiem dlaczego. W przeszłości tez zdarzyło mi się kupić nowe Dunlopy i po tygodniu opona miała balona z boku.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 05 - Maj - 2017 - 20:34:26 »
W przeszłości tez zdarzyło mi się kupić nowe Dunlopy i po tygodniu opona miała balona z boku.
Nawet z bąblem z boku, ta opona była dalej dużo bezpieczniejsza niż chińskie podróbki dobrych opon. Z prostego powodu, dobrej mieszanki i ogromnego doświadczenia firmy Dunlop, którego brakuje tanim oponiarskim wyrobom produkowanym przez chińskie firmy.

Opony Chińskich producentów są coraz lepsze ale na tą chwilę, dalej są poniżej poziomu najtańszej europejskiej budżetówki. 

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 07 - Maj - 2017 - 14:39:06 »
Może jeszcze powiesz ze nalewki są bezpieczniejsze???

Takiej głupoty jak powyżej dawno nie słyszałem ;)

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #15 dnia: 07 - Maj - 2017 - 22:43:07 »
Może jeszcze powiesz ze nalewki są bezpieczniejsze???

Takiej głupoty jak powyżej dawno nie słyszałem ;)
Dobrze byłoby uargumentować swoje zdanie.

Widziałem chińską oponę, która strzeliła nie wiadomo dlaczego, dobrze że przy małej prędkości. Z opony generalnie zostały trzy osobne części - dwa boki i bieżnik. Z ciekawości rozcięliśmy już zużytą oponę marki Barum, czyli raczej klasa budżetowa i okazało się że chińska opona miała dużo cieńszą ściankę. Nie mierzyłem, nie powiem dokładnie ile cieńsza ale naprawdę różnica była duża i nie zamierzam takich opon zakładać. Tydzień temu ciężarówka zepchnęła mnie w dużą dziurę. Na moim dunlopie pokazał się bąbel na boku, myślę że przy chińskiej oponie skończyłoby się na kole zapasowym. Ja jestem raczej za tym żeby nie zakładać opon chińskich, ale też nie przesadzać i kupować opony przykładowo za 600zł/szt. kiedy średnia cena za taką oponę to 250-300zł/szt. Sam jestem przykładem tego że nawet z markową oponą może się coś stać (rok temu na nowej, świeżo założonej oponie pokazał się bąbel - a tak jak pisałem wcześniej, kilka dni temu zepchnięty w dziurę uszkodziłem taką samą oponę).

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 07 - Maj - 2017 - 23:11:20 »
Ja używałem chińskich West Lake (zimowe) i koreańskich Kumho(całoroczne) opon i byłem zadowolony. Drugi sezon latam na oponach letnich Viking i też nie mam problemów.
Co do złapania guza przy wpadce na poboczu to załatwiłem oponę TOYO ale każda by się uszkodziła. Profil 45 mówi za siebie i skoro opony wytrzymują to są ok. :vwclubpolska:
Mam znajomego gumiarza i oglądałem nowe opony z wielu firm. Teraz mówi się że są coraz lepsze a tak na prawdę to są coraz cieńsze jeśli porównamy je z oponami z przed 5 lat.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #17 dnia: 07 - Maj - 2017 - 23:17:53 »
Scrappy takie wypadki się zdarzają i fakt, nie przemawia to na korzyść chińskiej opony aczkolwiek chińskie opony możemy podzielić na te o wątpliwej jakości jak i na te dobre jakościowo.

Osobiście wrzuciłem do siebie chińską oponę IMPERIAL, zrobiłem na niej ok. 5 tyś km i nie pękła ( nawet przy granicy indeksu czyli ok. 240km/h ).
Bardzo dobrze trzyma się na suchej i mokrej nawierzchni,
Nie wyskoczyły mi na niej żadne bąble itp. Tak samo nie było problemu z ich wyważeniem.

Więc nadal uważam, że napisanie, że opona z guzem na boku będzie bezpieczniejsza od chińskiej opony to głupota.....

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 07 - Maj - 2017 - 23:24:27 »
Scrappy takie wypadki się zdarzają i fakt, nie przemawia to na korzyść chińskiej opony aczkolwiek chińskie opony możemy podzielić na te o wątpliwej jakości jak i na te dobre jakościowo.
Zgadzam się z tym co piszesz.
O Chińskich oponach przed zakupem trzeba poczytać i potem wybrać te najlepsze.

Dodano:  11 - Maj - 2017  -  11:32:50
Więc nadal uważam, że napisanie, że opona z guzem na boku będzie bezpieczniejsza od chińskiej opony to głupota.....
Miałem podobny przypadek jak @Scrappy że ciężarówka zepchnęła mnie z drogi na łuku i poszedłem po poboczu. Miałem fajne zimowe oponki Toyo i szlak jedną trafił. Dostała guza i nie dało się na niej normalnie jeździć. Na pewno w takim przypadku lepsza jest chińska sprawna opona niż uszkodzona markowa. Nie mówię tu o najtańszych chińczykach bo tego bym nie założył.

Offline peb44

• Silnik: 1.9 TDI VP
  • Rej: WA
« Odpowiedź #19 dnia: 11 - Maj - 2017 - 07:18:14 »
Temat jest o oponach Chińskich w pełnym tego słowa znaczeniu a nie o produkcji opon w Chinach. To są dwie różne sprawy, które łączy tylko kraj produkcji a nie firma i jej doświadczenie.

Dzięki za wyjaśnienie kolego - niby oczywiste, ale okazuje się że nie dla każdego :)

Offline EdVW

• Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Rej: KR
« Odpowiedź #20 dnia: 17 - Maj - 2017 - 14:39:53 »
Sam się zastanawiałem o kupnie chińskich opon bo składam swoje 1 auto ale widzę, że warto dopłacić

Dodano:  18 - Maj - 2017  -  09:50:11
@Up
zapewne tak ;)

Offline raventes

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
  • Rej: WOS
« Odpowiedź #21 dnia: 12 - Sierpień - 2017 - 20:59:12 »
Osobiście nigdy dobrowolnie nie kupiłbym chińskich opon. Po prostu nie ufam Chińczykom. Wiele razy miałem okazję przekonać się na własnej skórze, że porządne, markowe opony naprawdę robią świetną robotę. Ośmielę się nawet napisać, że ratują życie, a te chyba jest więcej warte niż kilkaset zaoszczędzonych złotych :)

Offline gromek

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
« Odpowiedź #22 dnia: 25 - Listopad - 2017 - 00:04:08 »
Panowie taki jest sens kupowania chińskich opon jak i nadlewek ... To już lepiej kupić Dębicę i będzie to 100x lepsze rozwiązanie jak nie chcemy dopłacać do klasy premium. Pomyślmy 2x przed zakupem opon bo to inwestycja na parę lat i wpływa na bezpieczeństwo nas i pasażerów. Ja bym nigdy nie kupił chińskich opon.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #23 dnia: 25 - Listopad - 2017 - 00:40:07 »
Wybaczcie za sarkazm ale wypowiadacie się że Chińskie opony to bubel. A nawet nie zdajecie sobie sprawy ile ważnych części w waszych wypasionych furach jest wyprodukowane w Chinach.

Chińczycy tez robią bardzo dobre rzeczy ale one odpowiednio drożej kosztują. Wracając do opon używam Chińskich zimówek WestLake. Wielki plus. Śnieg, woda, lód czy błoto pośniegowe nie mam z tym żadnych problemów. Szybko się poruszam po różnych typach nawierzchni i te opony mnie nie zawiodły jak np rodzime polskie Dębica Frigo2 ( Przyczepność dobra ale to gumak który pompujesz a zamiast wzrastać ciśnienie w kołach to opona zwiększa gabaryty). Czy Fulda która się prawie w jeden sezon skończyła albo Pirelli które było za twarde i nie trzymało się nawierzchni. Mowa o nowych oponach.

Jeśli piszemy to proszę o konkrety dla czego mamy taką a nie inna opinię. Wrzucanie wszystkiego do jednego worka tak nie można.

Offline gromek

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
« Odpowiedź #24 dnia: 09 - Grudzień - 2017 - 00:00:17 »
Kolego raz miałem letnie i oprócz wyglądu nie miały nic, na szczęście szybko sprzedałem auto. W zakrętach autem bujało, w deszczu kaplica, do tego strasznie glośne. Zimowe ma kolega, z ciekawości zapytam co to za marka i mówi, że to jego drugi i ostatni sezon. Hamowanie tragedia, w blocie czy śniegu też. Ale może ma inną marke niż Ty.

Tagi wątku: