Autor Wątek: Opera Mail - podwójne otwarcie programu  (Przeczytany 727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Opera Mail - podwójne otwarcie programu
« dnia: 07 - Maja - 2020 - 12:27:26 »
Witam, od wielu już lat używam przeglądarki Opera i programu pocztowego Opera Mail i z tego zestawu jestem w pełni zadowolony.
Od ponad miesiąca, po którejś z aktualizacji W10, nagle po jednokrotnym kliknięciu w ikonkę Opera Mail na pasku startowym - program uruchamia się podwójnie.
Nie zmieniałem żadnych ustawień w Opera Mail, sprawdziłem wpisy w auto-starcie i wszystko wygląda jak wcześniej - żadnych podwójnych. 
Szukałem też rozwiązań w necie ale pomimo identycznych tematów, w żadnym nich nie było rozwiązania tej anomalii.

Gdzie jeszcze szukać przyczyny takiego podwójnego uruchamiania się ?

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KCH
Odp: Opera Mail - podwójne otwarcie
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Czerwca - 2020 - 19:18:46 »
Znalazłem takie rozwiązania:
https://forums.opera.com/topic/13832/opera-mail-always-opens-two-windows/2

Spróbuj. Ja nie używam Opera Mail.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Opera Mail - podwójne otwarcie
« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Czerwca - 2020 - 09:54:02 »
@tomkasz , dzięki za zainteresowanie tematem :thumbup:
Na forum Opery już próbowałem ale nikt do tej pory nie podał rozwiązania tego problemu a ja nie bardzo mam czas aby to drążyć w nieskończoność.

Cytuj (zaznaczone)
Close down Opera and delete autosave.win in the sessions folder in the preferences folder. See "help -> about Opera Mail" for the location. If that doesn't work, rename operaprefs.ini. If that doesn't work, check the properties of the opera mail shortcut to make sure the command is correct (as in, path to operamail.exe).
Nie władam biegle j. angielskim, a fajnie byłoby wiedzieć dokładnie o co chodzi autorowi tego tekstu ;)

Coś tam na podstawie tego, próbowałem podziałać ale bez większych rezultatów:
- usunąłem plik autosave.win - nic się nie zmieniło
- szukałem właściwości skrótu do "opera mail" ale bez rezultatu

Winnym może być sam skrót do programu ale nie wiem jak go "naprawić".

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KCH
Odp: Opera Mail - podwójne otwarcie programu
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Czerwca - 2020 - 14:07:17 »
Jak będziesz miał czas i ochotę to sobie zweryfikuj czy pomoże to o czym pisali, a ja poniżej objaśniam.
1. Zmiana nazwy pliku operaprefs.ini na np operaprefs_oldone (.ini może się nie wyświetlać jak masz ukryte rozszerzenia, poniżej pokazuję jak wygląda ikonka a nazwa powinna być wtedy operaprefs), który powinien być tam gdzie autosave.win.

2. Weryfikacja skrótu to kliknięcie prawym (przyciskiem myszy) na skrót do Opera Mail i weryfikacja pola Element docelowy:. Powinno tam być coś w rodzaju "C:\Program Files..." a kończyć się na "operamail.exe". Jeżeli są jakieś dodatkowe parametry po operamail.exe lub coś jest podwojone to najlepiej ... w ogóle najlepiej zrobić nowy skrót. Znaleźć gdzie jest operamail.exe (są dwie możliwości: C:\Program Files\Opera Mail\operamail.exe lub C:\Program Files (x86)\Opera Mail\operamail.exe) i przeciągnąć sobie z prawym przyciskiem myszy np na pulpit (Utwórz skrót tutaj) tak aby utworzyć całkowicie nowy skrót.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Opera Mail - podwójne otwarcie programu
« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Czerwca - 2020 - 14:45:26 »
Mam program przypięty bezpośrednio do paska zadań i w praktyce nie korzystam ze skrótu ale stworzyłem nowy i sprawdziłem rozszerzenie - wszystko w porządku, to nie to.

Resztę sprawdzę jak wrócę z pracy za parę dni ;)

Tagi wątku: