Autor Wątek: UKŁAD CHŁODZENIA - rożne problemy  (Przeczytany 5837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline serpicol

• :: TrendLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASF
  • Napęd: FWD
  • Rej: LDZ
UKŁAD CHŁODZENIA - rożne problemy
« dnia: 19 - Września - 2014 - 09:57:39 »
Hej. Jestem nowy i witam się na początek. Pękł mi przewód w układzie chłodzenia (gumowy) i mam problem by zidentyfikować jego numer katalogowy i kupić nowy. Z danych wynika, że silnik ma oznaczenie AHF, korzystając z etki nie widzę gumy o takim kształcie oraz miejscu przypasowania.

Gdzie mogę w Łodzi podjechać, by ktoś mi powiedział numeru części zaglądając pod maskę? Lub czy jeśli wrzucę zdjęcie będziecie mi w stanie pomóc? (na zdjęciu wskazuje miejsce skąd rura wychodzi i idzie dalej w kierunku kabiny) Jakie sklepy w Łodzi mają przystępne ceny części do VW. Temat VW jest dla mnie obcy, do tej pory jeździłem i jeżdzę bmw i tu mam pełne rozeznanie co gdzie i jak.

Może też jakieś warsztaty godne polecenia w Łodzi?

Z góry dzięki za pomoc.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
Odp: 1.9 TDi - wąż wodny
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Września - 2014 - 21:15:01 »
Witaj,
Ja osobiście na twoim miejscu  postarał się skombinować jakiś wąż wodny i dorobić sobie takie coś. 
Węże wodne kupisz w każdym sklepie hydraulicznym. 

Offline serpicol

Odp: [Bora] 1.9 TDi - wąż wodny
« Odpowiedź #2 dnia: 21 - Września - 2014 - 00:47:34 »
lubie mieć w aucie tak jak fabryka przykazała więc jeszcze poszukam tego weża, Jest on lekko wyprofilowany i na jednym końcu jest węższy niż na drugim dlatego moze nie być latwo dopasowac cos nieorginalnego.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: [Bora] 1.9 TDi - wąż wodny
« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Września - 2014 - 07:39:22 »

W hydraulicznym to może byc ciężko ale w sklepie z częściami do ciągników i maszyn rolniczych na pewno coś dobierzesz odpowiedniego za małe pieniądze a oryginał możesz dokupić bez stresu i przy okazji podmienić. Możesz też poszukać na szrotach może taki sam silnik znajdziesz to może i wąż będzie to spiszesz numer i kupisz wymarzony oryginał 

Offline moherydz

• VW: Sharan I
  • Silnik: 1.9 TDI VP
  • Kod: AHU
  • Rej: WF
Odp: [Bora] 1.9 TDi - wąż wodny [1J0122157DJ/O]
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Października - 2014 - 22:34:58 »
Masz tam dodatkowy podgrzewacz płynu (ten króciec z 3 świecami), więc przewód powinien mieć numer 1J0122157DJ.

Zerknij na tą fotkę:

Offline serpicol

Odp:
« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Października - 2014 - 09:25:27 »
Zgadza się, ale naprawdę wyśledzić rurę w Etce, graniczy z cudem...

Offline Dziad

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 115 KM
  • Rej: KRA
1.9 TDI - ubywa płyn chłodniczy
« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Listopada - 2018 - 20:53:16 »
Witam to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :)  podobny problem był już wielokrotnie poruszany ale mój jest odrobine inny .... otoz dotyczy mojego poprzedniego auta którym jeździ aktualnie żona a mianowicie Bora 1.9 TDI 115 KM. Auto ma zrobione 300 tyś km przebieg pewny posiadamy go 10 lat. Od pewnego czasu zaczęło ubywac płynu w zbiorniczku wyrownawczym. Żadnych plam pod autem niema silnik suchy wszystkie węże też. Chłodnica nowa rozrząd zrobiony kompletny wraz z pompą wody jakieś 20 tyś km temu. Problem pojawia się po ostrzejszej jeździe powyżej 150 km / h i z tego co zauważyłem płyn jest wyrzucony przez ten odpowietrznik na gorze zbiorniczka. Auto jest po chip tuningu i posiada 140 koni choć nie wiem czy ma to jakieś znaczenie w tej kwesti. Korek wymieniłem na nowy. Mechanik stwierdził że przesadzam ... jakieś sugestie w temacie ?

Offline amstri

• :: StartLine
  • Kod: ASZ
  • Rej: OK
Wzrastająca temperatura płynu przy jeździe po mieście
« Odpowiedź #7 dnia: 09 - Października - 2020 - 00:25:50 »
Witam niedawno zakupiłem VW Bora rocznik 2003 1.9 TDI 130 KM oznaczenie silnika ASZ.
Mam mega kłopot z chłodnicą tego auto, przy większych szybkościach (150+km/h) oraz przy większym "katowaniu" w mieście temperatura płynu chłodniczego wzrasta w szybkim tempie do ponad 120 stopni oczywiście kontrolka z chłodnicy zaraz się wyświetla, na autostradzie można jechać i 160 km/h ale musi być płaski teren, jak jest większa górka to i przy 140 się zagrzewa :/
Auto po wymianie termostatu wiatraku razem z silniczkiem i czujnikiem, jakieś sugestie co to może być?
Ciśnienie jest tak jak powinno być "wystrzeliwuje" powietrze po odkręceniu korka, auto tez nie kopci więc raczej uszczelkę bym tutaj wykluczył. Jakieś sugestie majstry co to może być?

Za każdą pomoc mile dziękuje :)

Tagi wątku: