Autor Wątek: ROZRZĄD - wymiana, ceny części i robocizny (wszystkie silniki)  (Przeczytany 25406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Temat dotyczy tylko wymiany rozrządu we wszystkich silnikach Passata B5.

Cześć,
Będzie wymieniany rozrząd w Passacie 2.8 V6 4motion z 1999 roku.
Jakiej firmy kupić części na wymianę rozrządu i mniej więcej jakich kosztów spodziewać się za wymianę ?

Z góry dzięki za wszelkie pomocne wskazówki  :thumbup:

Offline tomaszchw

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Odp: ROZRZĄD - wymiana, ceny części i robocizny
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Września - 2014 - 18:49:47 »
Jesli chodzi o rozrząd to bardzo dobrym rozwiązaniem jest: Dayco lub Conti, rolki napinacze Ina, pompa Ruville.
Chociaż w tej chwili dostępne są na rynku bardzo dobre rozrządy. Gates tez robi bardzo dobre.

Offline stasio59

• :: VIP ::
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ASZ
  • Moc: 130 KM
  • Rej: ZPL
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Lutego - 2015 - 20:54:24 »
polecam Gates i tak jak wyżej Ina i Ruviell  no i należy pamietac o znakach na kołach jak również blokadach

Offline Neeer

• Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AVF
ROZRZĄD 1.9 TDI - wymiana, wybór części, ceny
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 02:09:35 »
Witam.
Co ile wymieniacie rozrząd w takich silnikach?
Za mojej kadencji jeszcze tego nie robiłem a już nalatane 52 tys. na tym rozrzadzie.

Proszę podać o jaki silnik chodzi, określenie "w takich silnikach" nie pozwala na kontynuacje wątku.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: 1.9 TDI AVF - interwał wymiany rozrządu
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 09:15:52 »
Niezależnie od modelu czy marki pojazdu nawet z najniższej półki cenowej rozrząd powinien przeżyć 60 tyś .Najczęściej jednak wymiana powinna być przy przebiegu 90 tyś ale to zależy od stylu jazdy .Jeśli auto jeżdżone jest ostro i styl jazdy hamowania silnikiem bywa różnie z dojechaniem nawet do 90 tyś.
Jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany ani ile ma tak naprawdę przejechane nie ma co ryzykować .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 17:33:37 »
Wydaje mi sie ze twoj post powinien wyladowac w koszu. Czemu?/ Bo nie odpowiedziales na pytanie kolegi. Rownie dobrze mogles pisac o czyms zupelnie innym.
A wracajac do tematu w tym modelu i silniku to mamy tak ze do 2003 roku wymiana byla co 90 tys km lub co 4 lata a od 2004 roku bylo tak ze co 120 tys km wymiana lub 4 lata a napinacz co 240 tys km lub 8 lat.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 21:59:35 »
Wystarczy czytać ze zrozumieniem .Dla pewności jeszcze raz .
Jeśli nie wiadomo jakiej firmy jest rozrząd (jego stan nie pozwala na odczytanie oznaczeń z paska )Nie wiadomo czy został założony najtańszy z możliwych to bez stresu nawet taki przeżyje 60 tyś .
Najczęściej wymianę paska robi się po przebiegu na nim 90 tyś .Przy założeniu że pasek jest znanej firmy (producenta )że koła rozrządu są w dobrej kondycji a pojazd jest eksplatowany normalnie .
Wymiana paska po przebiegu 120 tyś może być jak najbardziej jeśli mowa o nowym aucie i jest to pierwsza wymiana .Przy drugiej lub trzeciej jest sporym ryzykiem .No chyba że wymieniany jest cały komplet z wszystkimi kołami które współpracują z paskiem (bo one też ulegają zużyciu tylko wszyscy próbują to przemilczeć ).By bez stresu przelecieć przebieg 120 tyś na pasku istotną sprawą jest również styl jazdy.Jeśli autem targamy przyczepy ,męczymy pasek hamowaniem silnikiem głównie kręcąc się po mieście ,stosujemy ostre starty z pod świateł możemy zapomnieć o przebiegu 120 tyś na jednym pasku by nie być mocno zdziwionym .
Parę aut już miałem przyjemność naprawiać gdzie właściciel ślepo wierzył w to co było napisane w instrukcji odnośnie przebiegu na pasku rozrządu .Warto też indywidualnie podejść do kwesti wyboru producenta jak i półki cenowej bo można przestrzelić z jakością jak i ceną .Może się okazać że prędzej będziemy zmuszeni dokonać wymiany ze względu na wiek paska a niżeli przebieg ( znajdą się wśród nas tacy co przez 5 lat nie zrobią nawet 60 tyś a pasek i tak kupią z górnej półki cenowej który przeżyje 90 tyś )
Czy warto ? 

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #7 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 22:56:23 »
@Gulasz, ale kolega po prostu zapytał co ile tkm inni forumowicze wymieniają swój rozrząd, a nie co ile powinno się wymieniać. ;)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 11 - Stycznia - 2018 - 00:31:12 »
Nie ma czegoś takiego że jakiś inny pasek powinien przeżyć te 60 tys. Robimy do samej śmierci auta interwał jaki producent przewidział. Kiedyś w oplu wymieniałem też rozrząd bo astra miała przejechane 680 tys. Auto unas kupione i unas serwisowane. Różne naprawy przeżyła nawet licznik padł i na szafie już było dużo mniej wyświetlane ale z książki wynikał przebieg.
Ostatnio chyba na touranie było że ziomkowie przeskoczył rozrząd i ścięło parę zębów na pasku bo pasek był Boscha. Ot takie to dobre paski robi Bosch. A powinno wyprzymacnprawie trzy razy tyle. I nie można mierzyć każdego rozrządu jedną miarą. Są takie co producent nakazuje wymienić po 60 tys km i są takie co mają przelatac 270tys km. I w jednym i w drugim te przeloty są bezpieczne przy paskach Gates lub CONTI. A interwał w avf jest taki jaki podałem wyżej i nie siej zamętu.

Offline Neeer

« Odpowiedź #9 dnia: 11 - Stycznia - 2018 - 05:22:14 »
Auto posiadam od 16-tu miesięcy. Według wlepki pod silnikiem, na rozrzadzie zrobione jest 52tys km. Nie znam firmy paska ani co było wymieniane wraz z nim. Analizując wasze wypowiedzi, najlepszym wyjściem będzie wymiana rozrządu jak najszybciej :-) Podjadę dziś do mechanika by sprawdził chociaż wzrokowo stan paska i jak wpłynie jakiś dodatkowy pieniądz to wymieniam i już. Ile taki kompletny rozrząd kosztuje i jakiej firmy najlepiej kupić by zapomnieć o nim na te kilka lat?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 11 - Stycznia - 2018 - 07:00:03 »
Nie ma na żadne kilka lat. Masz raz w roku lub co pewna ilość km sprawdzić rozrząd. Tak podaje producent. Okresowo się go sprawdza bo zawsze ma prawo puścić uszczelniacz wału lub walka i wtedy pasek będzie że tak powiem pracował ubłocony.

Offline Neeer

« Odpowiedź #11 dnia: 11 - Stycznia - 2018 - 07:38:26 »
Ciekawe ile osób tak robi :-)  to jaki koszt samych części i jaki producent?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 11 - Stycznia - 2018 - 08:38:04 »
No ja tak robię. Hamulce też wypada sprawdzać. Spytaj kogoś kto gania w offroad czy po przeprawie w błocie czy myje hamulce łożyska piasty i wymienia olej w dyfrze. Chcesz to nie wymieniaj wcale rozrządu,nic nie rób może będzie też okej.

Offline Neeer

« Odpowiedź #13 dnia: 11 - Stycznia - 2018 - 11:30:58 »
Nie spotkałem osoby w moim środowisku by takie coś robił. Być może jeśli masz kanał, podnośnik, narzędzia i czas to sobie tam zaglądasz. Offroad nie ma tu nic do rzeczy. Umówiony już jestem na wymianę :-)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #14 dnia: 11 - Stycznia - 2018 - 12:32:14 »

Miałem podobny dylemat, zerknij w temat z linka:
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2064.0.html

pretor@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #15 dnia: 11 - Stycznia - 2018 - 23:30:22 »
@Neeer
Masz prostą odpowiedź rozrząd w "takich silnikach" wymieniasz co 90 tyś. km.
Jeśli jesteś pewien że rozrząd masz wymieniony przy odpowiednim przebiegu i jest on z dobrej firmy typu INA, Contitech czy Gates to nie ma znaczenia styl jazdy czy użytkowania ten rozrząd ma te km spokojnie przejechać.
Części do rozrządu producenci tak produkują by przejechały spokojnie jeszcze większe km i nic się nie stanie. Jeśli rozrząd masz jakiejś taniej chińszczyzny to zdarza się że zerwie się przed czasem.

Jeśli nie wiesz co jest zamontowane w aucie i ile ma przebiegu to warto dla bezpieczeństwa silnika wymienić rozrząd na nowy i po problemie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 05 - Lipca - 2018 - 22:33:58 »
Miałem przyjemność dzisiaj podłubać przy rozrządzie w pojeździe VW Passat B5 .A jako że jest to dość popularna fura to mała fotorelacja w jaki sposób bez większych problemów da się to zrobić w inny sposób jak robią to wszyscy może kogoś zaciekawić lub ułatwić komuś życie .Podobno w tym modelu by wymienić rozrząd należy rozgrzebać przód pojazdu.
Zdecydowana większość mechaników zdejmuje zderzak ,czołówkę ,lampy ,chłodnice ,spuszcza płyn z układu chłodzenia itd. Ci cwańsi tylko zderzak a resztę próbują odsunąć /naginać /nachylać itp.Mi natomiast lenistwo nie pozwala rozgrzebywać przodu wcale .
http://www.fotem.pl/data/8765995c4da05dc8f8790d2ad79905.jpgZdjęcie osłony rozrządu jest wykonalne bez rozgrzebania przodu bez najmniejszego problemu .
http://www.fotem.pl/data/895c42b4c8b6916bae50cc940510b22.jpgDemontaż koła pasowego z wału jak widać na zamieszczonej fotce bez rozbierania przodu też jest jak najbardziej wykonalne .
http://www.fotem.pl/data/0fabbd60650a537fb6d29c4ab34ca6.jpgTak wygląda ze zdjętym paskiem
No i do kompletu demontaż kółka rozrządu z wału które miało już dosyć .Przy okazji tak dla osób które zechcą kiedyś je też wymieniać koszt tego kółeczka to~ 30 zł . Czy warto przy okazji wymiany i montażu nowego paska zostawiać stare mocno zużyte przy takiej kwocie za nowe ?
http://www.fotem.pl/data/a2fa9813ddde9273aa02716cf2be.jpgFotorelacja ma na celu pokazania że w VW Passat B5 da się wymienić rozrząd bez demontażu przodu (bez odsuwania/ naginania itp.)  a to że mechanicy rozbierają pół auta jest ich fanaberią za którą nie powinni kasować klienta .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #17 dnia: 06 - Lipca - 2018 - 01:46:24 »
Zgadza się że da radę to wymienić bez demontażu całego przodu. Wszystko zależy od umiejętności mechanika oraz sprzętu który posiada.
Rano jadę ze swoim autem na wymianę rozrządu i też zobaczymy co tam w trawie piszczy.  Jak wrócę to wrzucę fotki do odpowiedniego działu. ;)

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #18 dnia: 08 - Lipca - 2018 - 12:36:01 »
@Gulasz
W każdym silniku?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 08 - Lipca - 2018 - 20:02:29 »
W każdym silniku?
Nie wiem jaki masz na myśli ale jak widać na fotkach w B5 jest to wykonalne bez większych problemów .Choć zdecydowana większość z mechaniorów rozbiera przód kasując jak za zborze .

@Gulasz , ogarnij się z tymi BYKAMI - one nie przystają do dorosłego człowieka!

Offline Puzonaldo17

• :: StartLine
  • Moc: 110 KM
  • Rej: FZA
1.9 TDI [AFN] - wymiana rozrządu, silnik niechce zapalić
« Odpowiedź #20 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 00:11:36 »
Hejka koledzy.
W Passacie B5 1.9 TDI 110 KM, 98r. - wymieniłem rozrząd.
Poznaczylem wszystko przed ściągnięciem paska. Mam punkty swoje zrobione , ściągnąłem pasek , wymieniłem napinacz , rolkę , założyłem nowy , obróciłem dwa  :thumbup:z=4 cykle na sucho i ok wszystko się kreci. Złożyłem wsio , chce odpalić a on kreci kręci i nic z tego, nie chce złapać , niby chce ale nie może. Nakierujcie mnie teraz co robić. Rozebrać znów przód i jakoś posprawdzac Znaki może coś się ruszyło albo coś. Zaglądałem na swoje punkty i jak ustawie je tak ja znaczylem to od walka jest ok , od pompy lekko jakby za daleko a z tyłu w skrzyni przez oczko nie widać tego znaku 0 musiałbym lekko ruszyć w lewo wałem , może to być przyczyną ? Mogę do rozebrać i lekko przestawić tak jak miałem swoje znaki przed demontażem starego paska? Czyli lekko wałem w lewo żeby pokazało się 0 w okienku i pompy kółkiem też lekko w lewo ?;}

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: 1.9 TDI [AFN] - wymiana rozrządu, silnik niechce zapalić
« Odpowiedź #21 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 08:36:13 »
Z opisu wynika że wszystko poszłoby ok. gdybyś zaczął zakładanie paska od drugiej strony.Najpierw wał potem pompa,wałek i na końcu wykasował luz napinaczem.Przy zakładaniu w odwrotnym kierunku napinacz wybierając luz przestawia wszystko.Zakładam że właśnie na tym polega problem w tym wypadku.Silnik będzie się obracał bezkolizyjnie tylko problem z uruchomieniem.

Offline Puzonaldo17

• :: StartLine
  • Moc: 110 KM
  • Rej: FZA
« Odpowiedź #22 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 11:41:21 »
Sądzisz że jak rozbiore go jeszcze raz i delikatnie przesune o ząbek w lewo chyba żeby zgadzało się jak wcześniej poznaczylem to będzie git ?

Dodano:  11 - Grudnia - 2020  -  14:24:53
Rozebrałem i zobaczyłem to. Znak na pompie o ząbek się przesunął. Może to być wina ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 15:39:53 »
Jeśli swoje znaki robiłeś na GMP to pompa zawsze ucieka w lewo ( naturalnie jak jej nie zablokujesz).Zakładając rozrząd w kierunku o jakim wspomniałem w powyższej wypowiedzi założony pasek sam przytrzyma pompę by nie miała tendencji do przeskoczenia.
Jeśli masz w tym mniejszą wprawę możesz zablokować pompę wsadzając (np.wiertło lub dłuższą śrubę)w miejsce/zamiast oryginalnej blokady (kołka).
Przestawiona pompa o jeden ząb jak najbardziej ma wpływ na problemy z uruchomieniem ( wystarczy o pół zęba i będzie już problem)

Tagi wątku: