Autor Wątek: ELEKTRYKA - różne problemy  (Przeczytany 29086 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline IrOn

• :: TrendLine
  • VW: Passat CC
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
ELEKTRYKA - różne problemy
« dnia: 19 - Marca - 2015 - 19:44:54 »
Witam, mam pytania dwa:

1) co zrobić z kontrolką ciśnienia opon, aby przestała się palić? W czasie podróży zapaliła się, dopompowałem opony, już nawet wg. liczników na stacjach prawie 3bary i nadal się pali

2) kupiłem ledowe zarowki do tablicy (drożej ponieważ miała być to z jakims elementem, aby komputer widział większe zużycie energii led), niestety nadal kontrolka się swieci, choć zapala się nie od razu, a dopiero jak ruszam.

Dzięki z góry

[gmod]Proszę poprawić błędy ortograficzne i zwracać większa uwagę na styl wypowiedzi.[/gmod]

Offline l.Sokalski

• VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI-PD
  • Kod: AXE
  • Moc: 174 KM
  • Rej: ONA
Odp: [CC] 2.0 TDI Kontrolka ciśnienia opon/tablicy rejestracyjnej
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Marca - 2015 - 21:00:10 »
Oj kolego nie wiem ale na samą myśl nie sądzę żeby komputer kontrolował coś takiego jak zużycie energii LED. Może i się nie znam ale z tego co wiem albo żarówka led pobiera prąd przeważnie mniej niż zwykła albo się przepala i go nie pobiera nie sądzę żeby pobierała go więcej niż może.
Problem zauważyłeś zaraz po założeniu nowego oświetlenia czy jak
Przyczłapy do bulbulatora to:
taka część od rumsztyka do cholajzy, poprzecznie ramplowana

Offline IrOn

« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Marca - 2015 - 21:08:27 »
Wiesz co, ja miałem przepalona jedna zwykla zarowke i pomyslalem ze lepiej jak kupie dwie nowe led i będzie ladniej i w salonie dali mi zarowki led, droższe bo miały jakas przetwornice czy cos, nie chce klamac, bo się nie znam. Ale miał mieć cos takiego żeby oszukać komputer, ale dalej się swieci kontrolka.

A co do opon?

Offline l.Sokalski

• VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI-PD
  • Kod: AXE
  • Moc: 174 KM
  • Rej: ONA
Odp: Kontrolka ciśnienia opon
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Marca - 2015 - 21:13:15 »
ale te żarówki od podświetlania rejestracji czy od czego? bo nie sądzę żeby jedno miało z drugim coś wspólnego. czujnik ciśnienia wysyła sygnał bezprzewodowo do odbiornika wydaje mi się że to zbieżność awarii
czujnik jest razem z wentylem w oponie jeżeli się urwał i lata może nie działać dobrze (piszesz że zaświeca się dopiero jak ruszasz) koszt nie jest mały ale po pierwsze musi ktoś się podpiąć pod komputer i stwierdzi który czujnik padł (komputer to pokaże) i w tedy ściągnąć oponę i zobaczyć co się tam porobiło bo czujnik wysyła sygnał do komputera a komputer sprawdza czy jest to dobre ciśnienie jeżeli czujnik wyśle zły sygnał komputer wyświetla błąd

Przyczłapy do bulbulatora to:
taka część od rumsztyka do cholajzy, poprzecznie ramplowana

Offline IrOn

« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Marca - 2015 - 13:37:35 »
Wiesz co, nie chodzi mi o to, ze razem się zapalily, to sa dwa oddzielne pytania :)

Czujnik podświetlania tablicy mi się pali, bo zamontowałem led zamiast zwykłych zarowek i komputer dostaje za maly pobor energii i nie wiem co zrobić żeby przestalo się swiecic.

A co do ciśnienia, to zapalilo się, jak jechałem na trasie i dopompowałem opony do prawie już 3 i dalej się swieci, może jeszcze więcej pompować? Bo może czujnik ciśnienia w aucie jest inny niż w maszynie do pompowania na stacji? nie mam nic zerwane bo sprawdzałem, a opony nie traca powietrza

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Marca - 2015 - 13:58:29 »
Co do żarówek led już był poruszany ten temat.
popatrz tu http://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=946.msg4672#msg4672
Co do czujnika ciśnienia to kolega miał ten sam problem. Postaram się go zapytać co było przyczyną

Offline IrOn

« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Marca - 2015 - 14:13:37 »
OO Dziekuje Ci za pomoc :)

To czekam na info co do cisnienia :vwclubpolska:

Dodano:  05 - Kwietnia - 2015  -  17:07:56
Nikt mi nie powiedzial ze w komputerze mam sobie wcisnac i wybrac ze juz napompowalem :)

Offline erwinbl

• :: StartLine
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Rej: SW
[Passat CC] Światła LED do jazdy dziennej - jakie?
« Odpowiedź #7 dnia: 12 - Lipca - 2015 - 19:44:43 »
witam, od tygodnia jestem posiadaczem passata cc, i mam kilka pytań, do bardziej obcykanych zapewne osób niż ja póki co, jako że nie udało mi się jeszcze do końca rozgryźć tego auta.
pierwsze pytanie dotyczy świateł jazdy dziennej, czy ktoś zakładał, wie jakie pasują, dobrze wyglądają, chodzi mi o jakieś lepsze. znalazłem w google dwa rodzaje prosto pod cc linki to:
http://skottuning.com/passat-3c-lampy-tylne-led/804092-kierunkowskazy-led-cardna-z-funkcja-swiatel-pozycyjnych-vw-passat-cc-dymione.html
http://sklep.motohid.pl/pl/p/VW-Passat-CC-08-Swiatla-do-Jazdy-Dziennej-DRL-Kierunkowskaz-LED/688

czy ktoś je testował może?

pytanie nr dwa dotyczy nawigacji, znalazłem sporo ogłoszeń w internecie w granicach 300 zł, w sprawie spolszczenia nawigacji+menu, oraz możliwości oglądania filmów DVD podczas jazdy, bo aktualnie mogę podczas postoju jedynie

pytanie nr trzy dotyczy bluetooth, nie mogę sparować telefonu z samochodem, zakładam, że jest już wiele takich tematów(nie szukałem) ale obawiam się, że ja mam inny problem. mianowicie oglądałem filmik jak sparować tel z autem, naciskam funkcje phone, wtedy samochód powinien szukać telefonu, a w tym momencie tylko się wycisza muzyka. poprzedni właściciel ma zamontowany w aucie system głośnomówiący nokii, udało mi się na niego zgrać kontakty, jest ok, tylko czy kosztem tego nie mogę korzystać z bt w aucie, i aby on działał, musiałbym wypiąć ten system głośnomówiący? nie wiem czy myślę w dobrym kierunku.

z góry dziękuje za odpowiedź, i poświęcony czas. pozdrawiam

Dodano:  12 - Lipca - 2015  -  19:53:21
trochę w pośpiechu pisane, przepraszam, dodam, że w pytaniu nr. 2 chodzi o to, czy ktoś z takiej usługi korzystał, i czy faktycznie jest efekt taki jak ma być. Chyba, że ktoś jest ze śląska i potrafi to zrobić, wolę dać zarobić komuś stąd, niż przypadkowej osobie.

[gmod]Jeden temat - jeden problem. Pytania odnośnie nawigacji, zadajemy w osobnym temacie, w dziale do tego przeznaczonym: https://vw-clubpolska.pl/index.php/board,163.0.html[/gmod]

Offline tomi141

• VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMP
  • Rej: DLB
2.0 TDI - podniesione obroty
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Listopada - 2016 - 19:57:29 »
Witam to jest mój pierwszy temat na forum więc w razie błędów proszę o wyrozumiałość.

Otóż chciałbym opisać mój zażegnany problem z Passkiem, ponieważ walczyłem z tym ponad tydzień czasu,
w internecie znalazłem po kilku dniach tylko jeden taki przypadek i dlatego nie dawało mi to spokoju i przez to chcę się tym podzielić .

W skrócie problem wyglądał tak, na początku podczas gdy silnik był już ciepły obroty biegu jałowego podnosiły się do około 1100/rpm spalanie było w przedziale 0.7l/h. Zero błędów w ECU.
Przez to, że działo się tak tylko na ciepłym silniku pomyślałem, że to wypalanie DPF więc za pierwszym razem jak to się stało nie gasiłem silnika tylko pojechałem w dalszą około 10 km trasę w jedną i drugą stronę.
Ale nie pasowało mi to bo spalanie na postoju powinno być minimum około 1.0l/h przy wypalaniu DPF.

Po powrocie obroty dalej trzymały się na poziome identycznym tzn 1100/rpm spalanie takie same.
Pomyślałem, że 20 km to trochę za mało i nie gasiłem auta jeszcze przez około 15 minut, trochę zirytowany brakiem czasu doszedłem do wniosku, że jest coś nie tak z tym wypalaniem, dodatkowo nie miałem już czasu czekać dalej i zgasiłem silnik.

Na drugi dzień to samo,  stało się to na światłach około 3 km po odpaleniu a, że mam 34 km w jedną stronę do pracy i to autostradą to pomyślałem, że w końcu się wypali.
Ale nic z tego podjeżdżając do pracy obroty stoją znów ponad tysiąc, nie miałem już czasu czekać i zgasiłem silnik.

Po tym byłem juz prawie pewien, że to nie DPF, prawie ponieważ znalazłem jedną sytuacje na jakimś forum o nieszczęśliwcu Zafiry bodajże w którym co 18 km uaktywniała się sekwencja wypalania DPF.

I tak powtarzało się to codziennie, aż po około 4/5 dniu obroty wzrosły tuż po odpaleniu, myśle dla DPF to stanowczo za zimno tym bardziej, że na dworze +2C,
do tego zaczeły mrugać światełka, w ten sam dzień znalazłem temat o którym napisałem na samym początku, a mianowicie o spadku napięcia.

Pan posiadający Passata b6 2.0 TDI o oznaczeniu silnika nawet tym samym co ja czyli BMP, opisał swoje problemy z podnoszącymi się obrotami.
Odwiedzał serwisy itp itd wszyscy rozkładali ręce, między innymi sprawdzali napięcie na aku i mówili że 13,5V to spoko, ale trafił na jednego dobrodusznika który stwierdził, że to za małe napięcie jak na te autko.
I po tym już nie pamiętam czy zregenerował alternator czy kupił nowy, jaki był efekt ?
Efekt taki, że obroty wróciły do normalnego poziomu a napięcie stoi praktycznie na 14,4V

A co do mojego przypadku, gdy obroty były jeszcze na normalnym poziomie było 14,2V a gdy się podnosiły spadało napięcie na około 13,2V,
czyli tak jak przestudiowałem cały internet :P, ECU po wykryciu spadku napięcia podnosił obroty.

Ja wyeliminowałem to w ten sposób, że wymieniłem sam regulator napięcia wraz ze szczotkami.
Więc u mnie jaki efekt ? Identyczny  :D Obroty na poziomie normalnym czyli około 850rpm, spalanko na postoju waha się pomiędzy 0.4l/h a 0.5l/h

Jestem w tym momencie około tydzień po wymianie i napięcie w tym momencie jest na poziomie 14,3V

Więc pod presją czasu, bo jadę za tydzień do Polski na kilka dni, a to ponad 700km musiałem jak najszybciej znaleźć usterkę, bo raczej nie widzi mi się stresować przez 6 godzin jazdy.

Dodam jeszcze, że szczotki po przebiegu 250 tys (przebieg sprawdzony w VW) były najnormalniej skończone, dodam jutro zdjęcia porównujące nowe i stare, a także nagranie przy podwyższonych obrotach.

Możliwe, że powyższy tekst kiedyś się komuś przyda, starałem się pisać w skrócie, ale nie zawsze się da, a w razie pytań odnośnie głębszych szczegółów służę chętnie .
 :vwclubpolska:

Offline tomi141

• VW: Passat B6
  • Kod: BMP
  • Rej: DLB
Odp: [Passat CC 2.0 TDI] Podniesione obroty
« Odpowiedź #9 dnia: 17 - Listopada - 2016 - 19:42:21 »
Podsyłam filmik z podniesionymi obrotami, z normalnymi ale jeszcze przed wymianą regulatora i po wymianie.

Podniesione obroty przed wymianą:
http://sendvid.com/p92e77cz

Jeszcze normalne obroty ale z uszkodzonym w dalszym ciągu regulatorem:
http://sendvid.com/5sgdnqfa

A tu już wszystko w normie:
http://sendvid.com/hzkxj4ha

Offline ToTenCham

• VW: CC
  • Skrzynia: DSG
2.0 TDI 140KM DSG - Kontrolka płynu do spryskiwaczy
« Odpowiedź #10 dnia: 03 - Grudnia - 2016 - 13:08:35 »
Witam drodzy forumowicze. Mam problem, kontrolka świeci się chwile po odpaleniu silnika mimo dolania płynu do maxa - do sitka. Miał ktoś podobny problem? Czy sytuacja może wynikać z zalania słabego płynu, ponieważ ten który zalałem aktualnie strasznie się maże? Jakiś gorszy niż poprzednio ale okazało się po napełnieniu. Prośba o pomoc.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: [CC] 2.0 TDI 140KM DSG - Kontrolka płynu do spryskiwaczy
« Odpowiedź #11 dnia: 03 - Grudnia - 2016 - 13:26:46 »
Czy wcześniej kontrolka poziomu płynu gasła od razu po przekręceniu kluczyka w stacyjce? Po jakim czasie ta kontrolka gaśnie?
Jakość płynu raczej nie powinna mieć ma wpływu na świecenie kontrolki, choć na razie nie wiadomo co tam jest wlane.
Napisz może co to za płyn tak "maże" te szyby, wtedy inni będą się mogli zastanowić na jego kupnem.

Offline ToTenCham

• Skrzynia: DSG
Odp: [CC] 2.0 TDI 140KM DSG - Kontrolka płynu do spryskiwaczy
« Odpowiedź #12 dnia: 03 - Grudnia - 2016 - 14:53:19 »
Tak gasla od razu znaczy na zaplonie gasla z innymi przed odpaleniem. Zapalala sie po chwili. Teraz stalem w garazu podziemnym w centrum handlowym, gdzie bylo troche cieplej i po odpaleniu nie zapalila sie i dojechalem do domu bez jej zapalenia ponownego. Moze czujnik wariuje od zimna? Plyn zimowy firmy "plak". Narazie po tym jak postal na parkingu podziemnym po kolejnym odpaleniu i jezdzie dalej sie nie pali. Aaa jednak poprawka podczas jazdy znowu sie zapaliła. Jakies pomysly moze ktos ma?

Offline Arcy

Po zgaszeniu silnika załącza się wiatrak układu chłodzenia
« Odpowiedź #13 dnia: 26 - Marca - 2017 - 22:33:58 »
Cześć,

To mój pierwszy post na forum :)
mam pytanie ostatnio zauważyłem w moim CC że po zgaszeniu silnika pracuje wiatrak od chłodnicy.
Jest to o tyle dziwne że dzieje się to po krótkiej trasie po mieście a temp. silnika to 90 C
Czy to może miec związek z wypalaniem filtra DPF ?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
Odp: Po zgaszeniu silnika załącza się wiatrak układu chłodzenia
« Odpowiedź #14 dnia: 26 - Marca - 2017 - 22:46:49 »
Witaj.
Nie wiem jak to w tym modelu jest rozwiązane ale podejrzewam że jest to metoda schładzania rozgrzanego silnika po jego wyłączeniu.

Offline Arcy

« Odpowiedź #15 dnia: 26 - Marca - 2017 - 22:59:37 »
To by miało sens, gdyby silnik był rozgrzany, a temperatury na zewnątrz ok. 12 stopni, krótka trasa i silnik ledwo osiąga mi temperaturę 90 C.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #16 dnia: 26 - Marca - 2017 - 23:17:16 »
Jest to o tyle dziwne że dzieje się to po krótkiej trasie po mieście a temp. silnika to 90 C
Wybacz sugerowałem się Twoją wypowiedzią a z niej wynikało iż auto jest rozgrzane i ma temp 90 stopni.
Ja np. w Sharanie mam tak że pompka obiegowa cieczy załącza się po wyłączeniu silnika i wymusza obieg cieczy przez minutę w celu schłodzenia głowicy. Załączenie następuje bez względu na to czy silnik jest rozgrzany czy nie.

Czy wentylator pracuje za każdym razem i jak długo po wyłączeniu silnika? Jeśli masz możliwość podłączyć auto pod komputer i sprawdzić czy nie ma żadnego błędu. Może być to spowodowane np. źle działającym czujnikiem temp cieczy lub temp zewnętrznej.

Offline Arcy

« Odpowiedź #17 dnia: 26 - Marca - 2017 - 23:22:00 »
Słuszna uwaga, niedługo będę wymieniał olej to poproszę aby to sprawdzili, ale może faktycznie jest tak jak piszesz.
Dziękuję za informację.

Offline Zorc

• Moc: 170 KM
ŚWIATŁA STOP - błąd spalonej żarówki
« Odpowiedź #18 dnia: 24 - Lipca - 2018 - 23:09:12 »
Witam,

jestem nowy na forum, nazywam się Konrad i mam Passata CC z 2010 r. 170 KM Diesel.

Mam nietypowy problem, wyświetlił mi się błąd na desce rozdzielczej "Rear left break light not working". Wymieniłem żarówkę, na nową i wciąż nie działa żarówka stopu. Nie mam po polsku instrukcji obsługi tylko w języku niemieckim. Czy to może być jakiś bezpiecznik? Inne światła działają po lewej stronie.

Wykonałem następujące czynności:

1. Kostkę oraz styki obok żarówki potraktowałem sprayem Kontakt S - nie pomogło

2. Żarówkę przełożyłem, zamieniłem miejscami z taką samą żarówką obok w obrębie tej samej lampy i wtedy ta żarówka działa.

3. Przełożyłem po odpięciu kostki cały wewnętrzny panel z żarówkami (listwa z 3 żarówkami) na prawą stronę samochodu i wtedy wyświetla komunikat, że uszkodzone jest PRAWE TYLNE ŚWIATŁO STOP.

Proszę o pomoc ponieważ nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem. Jeśli to konieczne to mogę zrobić zdjęcia jutro.

Pozdrawiam

Dodano:  26 - Lipca - 2018  -  10:16:49
Czy tylko ja na tym forum mam taki problem?

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
Odp: Błąd spalonej żarówki światła stop
« Odpowiedź #19 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 08:01:32 »
Witaj.
To na pewnie nie jest bezpiecznik ani przewody. Na pewno zaś problem tkwi w panelu. Może to być tak banalna rzecz jak odgięta blaszka w gnieździe żarówki albo uszkodzenie gniazdka na wtyczkę czy inne uszkodzenie mechaniczne.

Offline Zorc

« Odpowiedź #20 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 11:26:32 »

Dziękuje za pomoc. Okazało się, że ścieżka, która jest na samym rogu podniosła się i nie było styku. Elektryk prowadzący serwis RTV znalazł i naprawił problem w 3 minuty. Koszt naprawy 10 zł. Nie świeci się już błąd żarówki. Wszystko OK!

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #21 dnia: 31 - Lipca - 2018 - 21:54:51 »
Ścieżka w panelu?

Offline Zorc

« Odpowiedź #22 dnia: 01 - Sierpnia - 2018 - 19:06:37 »
Ścieżka we wkładzie od lampy na samym boku.

Offline djmaykdj

• Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SO
Odp: ELEKTRYKA - różne problemy
« Odpowiedź #23 dnia: 17 - Czerwca - 2020 - 10:23:19 »
Witajcie.
Zauważyłem u siebie taki problem, może to zbieg okoliczności, ale wziąłem drugi kluczyk od samochodu. Odpalił normalnie, wszystko jest okej tylko skasowały się wszystkie dane: ze spalania, przejechanej ilości kilometrów na liczniku dziennym. Czy może być przyczyna drugi kluczyk? Mam dostęp Key less. Co mogło spowodować zresetowanie licznika?

Offline grabki91

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 ???
  • Rej: KCH
Odp: ELEKTRYKA - różne problemy
« Odpowiedź #24 dnia: 16 - Lipca - 2020 - 23:25:15 »
Witam, mam problem z jednym xenonem. Żarówka nowa , przetwornica nowa. Po zdemontowaniu lampy wpiąłem ją na drugą stronę auta , i xenon działa( wiec lampa sprawna). Mierzyłem napięcie na przetwornicy i napięcie nie dochodzi.  Gdzie szukać problemu, ma ktoś jakich schemat bezpieczników i przekaźników który jest od czego?

Tagi wątku: