Autor Wątek: MONTAŻ: dodatkowe oświetlenie bagażnika  (Przeczytany 1689 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline e2rdo

• clubmen
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WJ
MONTAŻ: dodatkowe oświetlenie bagażnika
« dnia: 21 - Marca - 2020 - 18:07:07 »
Temat dla potomnych, opiszę tu jak można jak zamontować oświetlenie w bagażniku w VW Touran 2.

Jako że wieczorami bardzo brakuje mi porządnego oświetlenia bagażnika, postanowiłem coś z tym zrobić i zakupiłem 4 ledy, sprzedawane jako obrysówki ale 12v.
https://a.aliexpress.com/_BTjD0J

Do montażu trzeba kupić także kabel z 5m, 2 żyłowy, szybko złączki do wpięcia się w kable, ewentualnie dodatkowe włączniki na wiertło 15 i końcówki aby zarobić kabelek przy podłączeniu do włącznika.

Najpierw zdemontowałem zaślepkę/listwę górną, tą przy podsufitce.
Następnie boczne, górne platiki przy oknach.
Wszystko jest na metalowych spinkach, więc wstępnie podważając a następnie energicznym ruchem i schodzi bez problemu.
Następnie wyciągnąłem z podsufitki oświetlenie. Zdecydowanie podważając, wyszło, ale z oporami. Oświetlenie ma dodatkowy czarny plastik, który został w podsufitce, należy go wyjąć i przed ponownym zamontowaniem oświetlenia, włożyć go na miejsce w zdemontowaną lampkę.
Po odpięciu lampki, kostka ma 3 kable. Jeden prądowy i dwie masy? Nie sprawdzałem probówką a że się nie znam to napiszę to tak jak to rozumiem, że jedna masa zanika po jakimś czasie a druga jest na stałe.

We wszystkie 3 kabelki wpiełem się szybkozłączkami i puściłem 3 kable w podsufitce.
(Demontaż plastików umożliwił mi łatwiejsze odchylenie podsufitki.)
Następnie dwa ledy zamontowałem w bagażniku na masę stałą. Puściłem je przez dodatkowe włączniki, które zamontowałem obok ledów.
A dwa ledy, zamontowałem pod masę stałą w listwie górnej, tą którą zdemontowałem na samym początku.
Wszystko przykręciłem małymi drewno wkrętami, bo nie umiałem zdjąć plastików bocznych w bagażniku 😂

Teraz górne ledy zapalają się razem z oświetleniem górnym a ledy w bagażniku mogę zapalać na życzenie, jak mi będą potrzebne, przy użyciu włącznika
Kabelki lecą pod plastikami i wszystko w miarę jakoś wygląda.
Oczywiście każdy może zrobić to po swojemu.

https://photos.app.goo.gl/Jg2SPiNeywsLEkaX6

PS napiszcie mi jak poprawnie nazywać te kable z zanikającą i stałą masą?

Tagi wątku: touran 2