Autor Wątek: 1.0 TSI R3 EA211 - opinie użytkowników  (Przeczytany 42350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WW
Odp: 1.0 TSI R3 EA211 - opinie użytkowników
« Odpowiedź #25 dnia: 15 - Lutego - 2021 - 11:05:53 »
Nikt nie kwestionuje Twojego wyboru. Mówimy tylko, że może być ciut lepiej i wygodniej. Każdy ma swoje preferencje. Ja np. nie chcę drogiego nowego samochodu, który będzie popędzany przy każdym wyprzedzaniu Tira na autostradzie, przez jakieś pierwsze z rzędu 20 letnie Audi. Natomiast przy jeździe miejskiej często irytują mnie silniki turbo, gdy auto toczy się wolno na II biegu i trzeba nagle dodać gazu. Wolę znacznie głośniejszy silnik wolnossący co od razu reaguje bez zbędnej zwłoki (i to słychać). Denerwowało mnie to nawet w Tiguanie I 2.0TSI /170KM, który tak poza tym to nieźle wyrywał (lepiej niż Passat z tym samym silnikiem). Ale często nie można mieć wszystkiego. Miłej i bezproblemowej jazdy życzę.  :D

Podziękował: doggie

Offline teps

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Kod: DKRF
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: PO
« Odpowiedź #26 dnia: 15 - Lutego - 2021 - 11:11:01 »
Ale często nie można mieć wszystkiego

I powyższe słowa są idealnym podsumowaniem naszej dyskusji moim zdaniem skromnym:)

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #27 dnia: 15 - Lutego - 2021 - 11:25:45 »
@teps  piszesz jakbym tobie robił wytyk, że jeździsz autem z tym silnikiem. Otóż jesteś w błędzie. Możesz i sześćsetką jeździć, to naprawdę nie jest mój problem ani moja sprawa. Poza tym post nie był skierowany do ciebie a odnoszę wrażenie ze jest odwrotnie i że poczułeś się urażony. Jeździłem do niedawna Tiguanem 210 konnym i jeździłem autami 100 konnymi i słabszymi w przeszłości i naprawdę nikt nie musi mnie przekonywać, że 1.0 TSI wystarczy na autostradę, dla mnie nie wystarcza i dlatego wyrażam swoją opinię, komuś innemu - np. tobie wystarcza no i gitara pisząc kolokwialnie, nie neguję tego więc ty nie neguj, że mi 110 w TSI nie wystarcza ;) . Ty przekonujesz nowego kupującego, że silnik jest w pełni wartościowy a ja będę przekonywał, że jeśli jeździ autostradami i drogami szybkiego ruchu z kompletem pasażerów to nie. Jeśli już miałbym kupować to wyłącznie do jazd po mieście

PS. Teraz mam auto z motorem 1.6 blueHDI 120 HP 300Nm i uważam że jest mało więc na pewno prędzej czy później wpadnie zmiana softu. Swoją drogą w pięciu ostatnich autach zawsze robiłem czip bo mocy nigdy za dużo

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #28 dnia: 15 - Lutego - 2021 - 11:52:54 »
Słyszałem dobre opinie o tym silniku nawet w Atece, a znacznie więcej złych o 1.5 TSI (głównie przez tzw. kangurowanie), więc zdaje się nie brakować kierowców, którym ten silnik odpowiada i odzywiście zwracają uwagę na różnicę w masie pojazdu... jeśli to pomoże Pytającemu podjąć decyzję.
@doggie "mocy nigdy za dużo" - miałem przyjemność jeździć V8 z napędem na tył, w których mocy faktycznie nie było za dużo, ale... wystarczająco. ;)  Ale to nie w UE, gdzie niestety coraz trudniej o fajny, duży silnik, tylko same małe trubodziury...  ::)

Offline teps

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Kod: DKRF
  • Moc: 115 KM
  • Rej: PO
« Odpowiedź #29 dnia: 15 - Lutego - 2021 - 14:50:14 »
@doggie absolutnie nie wziąłem sobie Twojej wypowiedzi do siebie czy tym bardziej jako atak - pełen luz i w pełni też się z Tobą zgadzam:)

A teraz jako pointa swego rodzaju (której kompletnie się nie spodziewałem), ale też mam auto z tym samym 1.6 HDi, konkretnie 308 SW, więc jest bezpośrednie porównanie i subiektywnie (podkreślam - czysto subiektywnie) więcej frajdy daje mi Golf z 1.0 i DSG niż Pug z momentem większym o 1/3 i ręczną skrzynią. Moim zdaniem w codziennym użytkowaniu (też w trasie) te dodatkowe 5 koni i aż 100 niutów jakoś kolosalnej różnicy nie robią:) Po raz kolejny potwierdza się, że dla każdego coś miłego i trzeba samemu dobrać fur pod siebie, a na forach najwyżej szukać info o ewentualnych przypadłościach danego silnika/modelu.

PS. Miałeś jakieś problemy z AdBlue, dolewasz Tunap do zbiornika? Możesz odpisać na PW żeby tu już OT nie robić.

Podziękował: doggie

Offline doministry

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WI
« Odpowiedź #30 dnia: 19 - Lutego - 2021 - 00:55:52 »
Ja polecam. Mam już drugie Polo 116 km (manual) i wystarczy do wszystkiego, oczywiście poza sportem bardzo szybką jazdą. Jeżdżę w mieście i bardzo dużo tras. Rocznie czasem 60.000.
Oczywiście każdy czegoś innego potrzebuje, ale ten silnik ma dużo zalet.
Oczywiście, najlepiej się sprawdzi w tak lekkim aucie jak Polo VI (niewiele ponad tonę)

Tagi wątku: