Autor Wątek: 1.6 TDI - awarie wtryskiwaczy - czy to poważny problem  (Przeczytany 3305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bogdan 117

• :: StartLine
  • VW: LT II
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Moc: 102 KM
  • Napęd: RWD
  • Rej: WY
1.6 TDI - awarie wtryskiwaczy - czy to poważny problem
« dnia: 22 - Lutego - 2023 - 22:49:14 »
Witam, szukam samochodu Caddy i jest sporo z silnikami 1.6 TDI 105 KM ale podobno są kłopoty z wtryskami.
Czy wiecie od którego roku WV zastąpił wadliwe wtryski na typ Bosch, które są ponoć niezawodne?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 1.6 TDI - awarie wtryskiwaczy - czy to poważny problem
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Lutego - 2023 - 15:57:10 »
Pytasz czy to poważny problem, poważny bo kosztowny a jak zaniedbasz to możesz doprowadzić do tego, że lejący wtrysk zrobi dziurę w tłoku ale generalnie nie panikowalbym, to bardzo dobre silniki a opinia o nich jest wyolbrzymiona bo jak to w Polsce, Janusz kupi takiego 12 latka z DE z magicznym 160000 na blacie, faktycznie 300-400 tys km a potem się żali, że silniki do kitu bo awaryjne

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Lutego - 2023 - 16:24:00 »
Generalnie to jest tak: touran 1t3 to pokrewny jakby golfa 6 i w tych jednostkach były stosowane 1.6 tdi z osprzętem siemensa. Dopiero od golfa 7 i jego odpowiedników wprowadzono osprzęt boscha. Wtryski psują się i tu nie ma reguły aczkolwiek ponoć te siemensa z 1.6 mają takową  tendencje. Ja tam mam dwa tourany z 1.6 tdi od kilku lat i puki co wtryski działają  poprawnie. Na hamowniach w obu autach wtryski wzorowe.

Offline Bogdan 117

• :: StartLine
  • VW: LT II
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Moc: 102 KM
  • Napęd: RWD
  • Rej: WY
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Lutego - 2023 - 23:47:22 »
Witam, dzięki za swoje opinie. Podobnie słyszałem o wtryskach do silników HDI, JTD  wtryski simensa są poszukiwane bo nawalają a boscha mają się znośnie. W scudzie I z 2000r na instalacji Boscha mam ponad 430tk i jest OK.
Słyszałem że WV przeszedł w 1,6tdi  na system Boscha, ale nie wiem od którego roku i dlatego puściłem ten temat.
Z kolei w Touranie 1,9 tdi przy nalocie 480 tk paliwo zaczęło iść do oleju i chyba są wytłuczone gniazda pompowtrysków. Nie wiem czy będę wymieniał głowicę, czy cały motor. Jakie będą wnioski dam znać, chyba że ktoś z was ma też doświadczenie z tą bolączką. Trochę to rzuciło cień na niezawodność i długowieczność 1,9 tdiPD.
Szerokości dla wszystkich, pozdrawiam.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Lutego - 2023 - 07:24:42 »
wytłuczone gniazda pompowtrysków.
Przy dużych przebiegach to standard

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #5 dnia: 24 - Lutego - 2023 - 09:34:00 »
Siemens nie za bardzo udostępnia części. Poza tym ceny są inne dla regeneracji boscha a siemensa. Poza tym pompowtryski boscha były elektromagnetyczne a siemensa już piezoelektryczne. Wtryski cr tdi już piezo.  Regeneracja pompowtryskow siemensa  do już leciwego 2.0 bmn to u Jacka z Łowicza coś koło 3500 zł za 4 szt więc może stąd też ta sława się wzięła.  Auta pełnoletnie a ceny znaczne.
 Co do gniazd pompowtryskowych głowic oczywiście że się wypracowują. Są różne metody naprawy. W większości przypadkow nie jest to kosztowne i da się to zrobić tak by auto polatalo jeszcze sporo. Kwestia umiejętności,  doświadczenia i myślenia tego co to składa.

Tagi wątku: