Autor Wątek: 1.6 - jednoczesne zapalenie kontrolek EPC, ESP, Check Engine  (Przeczytany 735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sephirose

• :: StartLine
  • VW: Bora
  • Wersja: Pacific
  • Silnik: 1.6
  • Napęd: FWD
  • Rej: CM
1.6 - jednoczesne zapalenie kontrolek EPC, ESP, Check Engine
« dnia: 19 - Stycznia - 2020 - 17:27:36 »
Witam serdecznie szanownych forumowiczów.

VAG-COM

Control Module Part Number: 036 906 034 DR
Component and/or Version: MARELLI 4MV 5957
Software Coding: 00031
1 Znaleziony:
17912 - Intake Air System: Leak Detected
P1504 - 35-10 - - - Intermittent

Witam serdecznie forumowiczów.
Pacjent:Bora 1,6 105km bez instalacji gazowej.
Wymieniony czujnik ciśnienia powietrza(nie tani zamiennik).Przepustnica wyczyszczona(była brudna).EGR odblokowany (stał podobno).Rozrząd nowy.Obroty nie falują.Silnik pracuje równo.

Jadąc np 50km/h i włączając np 4 bieg oraz dynamiczniej naciskając pedał gazu czasami,lecz nie zawsze zapalają mi się jednocześnie 3 kontrolki EPC,Check Engine oraz ESP.Przy czym obroty nie spadają,nie falują.Po zgaszeniu i odpaleniu pozostaje tylko Check Engine,który też znika po kilku godzinach czy odpaleniach silnika.Błąd z Vaga przedstawiłem powyżej.Wcześniej auto potrafiło słabnąć(miękki pedał gazu i brak reakcji na dodawanie gazu).Po wyczyszczeniu,adaptacji przepustnicy oraz wymianie czujnika ciśnienia powietrza(ten obok bagnetu oleju) auto już mocy nie traci,lecz kontrolki zapalają się nadal.Wydaje mi się,że częściej lub prawie zawsze na rozgrzanym już silniku.

Byłem u mechanika w tamtym tygodniu ,który diagnozując profesjonalnym sprzętem wykazał również ten sam problem.Dlatego tez wymieniony został czujnik dolotu,ciśnienia powietrza.2 dni był spokój choć przyznaję,że jeździłem jak z jajkiem.

Bardzo proszę o pomoc,poradę co może być jeszcze przyczyną takiego zachowania? Co wymienić?Może ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Dodano:  25 - Stycznia - 2020  -  15:00:16
Problem rozwiązany dzięki pomocy użytkowników innego forum.

[gmod]Jeżeli problem jest rozwiązany, to wypadałoby napisać co było przyczyną. Bo właśnie przez takie zachowanie, nikomu się potem nie chce pomagać![/gmod]

Tagi wątku: