Autor Wątek: OŚWIETLENIE WNĘTRZA - raz działa a raz nie  (Przeczytany 11805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szefol84

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.6 16V
  • Kod: ATN
  • Napęd: FWD
  • Rej: SW
OŚWIETLENIE WNĘTRZA - raz działa a raz nie
« dnia: 03 - Października - 2017 - 17:11:43 »
Witam mam następujący problem:
Oświetlenie wnętrza działa jak chce. Czasem przy otwieraniu drzwi z pilota oświetlenie działa a czasami nie, nie ma reguły co do działania.
Jak działa to działa wszystko czyli jak otworze drzwi to świeci, jak nie działa to nic nie świeci nawet otwarcie lusterka w kabinie( tego którego używają Panie na światłach ).
Jak oświetlenie wnętrza nie działa to czasami ( nie zawsze) na FIS wyświetla mi się że mam otwartą klapę bagażnika, przy próbie ręcznego włączenie oświetlenia.
Nie wiem czy to ma związek bo dodatkowo nie działa mi sygnał akustyczny włączonych świateł.
Na działanie i nie działanie oświetlenia wnętrz wg mnie nie ma wpływu pogoda.
Pytanie czy dobrze obstawiam że to moduł komfortu szaleje czy może jeszcze coś innego jakiś mikrostyk.
Golfa mam kilka dni także troszkę mnie to stresuje.
Jeżeli jest ktoś ze Śląska i miałby chęć pomocy i czas to chętnie się spotkam.
Proszę o porady jak dla świeżaka ponieważ wczesniej jeździłem Passatem i tego typu usterek nie doświadczyłem.

Offline alunea

• VW: Passat B6
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: BKC
  • Moc: 105 KM
  • Rej: DW
Odp: OŚWIETLENIE WNĘTRZA - raz działa a raz nie
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Października - 2017 - 11:34:12 »
sprawdź modłuł komfortu w pierwszej kolejności (o ile się nie mylę w golfie jest koło skrzynki bezpieczników pod deska rozdzielcza - lewa strona) mógł się pojawić zimny lut, jeśli tak to chwila roboty i po problemie

Podziękował: szefol84

Offline szefol84

« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Października - 2017 - 11:37:36 »
Kolejne pytanie czy moduł komfortu odpinać przy wyciągniętym akumulatorze czy nie ma znaczenia.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Października - 2017 - 14:54:03 »
Nie ma to znaczenia.

Podziękował: szefol84

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 04 - Października - 2017 - 16:10:46 »
Każde grzebanie przy kabelkach powinno być robione przy odłączonym aku by uniknąć zrobienia przypadkowego zwarcie (co innego zlokalizowanie usterki ).
Opisany problem wypadałoby zacząć lokalizować od samej lampki podświetlenia wnętrza kabiny .Kiedyś oprócz żaróweczki był w niej tylko wyłącznik ,obecnie nawkładali w nią (jak we wszystko ) garść elektronicznych drobiazgów .Sprawdzenie czy dochodzi do niej zasilanie ,czy jest stała masa i ta która pojawia się po sygnale otwartych drzwi nie jest chyba złym pomysłem (a przynajmniej może ograniczyć kupę  bezsensownego rozgrzebywania auta ).Kolejnym krokiem jeśli stały plus jak i stały minus będzie ok. a brakować będzie minusa od otwartych drzwi jest sprawdzenie wiązki w gumowej harmonijce drzwi kierowcy (gdzie dość często dochodzi do problemów z kabelkami) .Przy okazji można w tym miejscu sprawdzić ciągłość obwodu lampka -drzwi ,dodatkowo można sprawdzić czy jest sygnał z samego zamka .Po sprawdzeniu wszystkiego powyżej i braku wyeliminowania usterki dopiero zacząłbym grzebanie przy komforcie z którego idzie sygnał (masa )tylko przy rozryglowaniu drzwi z pilota .

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Października - 2017 - 17:44:44 »
@Gulasz, masz rację do wyjecia modułu komfortu trzeba odłączyć akumulator ale tylko wtedy gdy ktoś wywalił kostki i połączył moduł na kabelki ale wtedy to nie powinno się wogóle akumulatora podłączać :/
Jezeli do modułu komfortu dochodzą fabryczne kostki to na początek kostkę z najgrubszym czerwonym kablem a potem całą resztę odłączamy i moduł jest odpięty.

red@tapatalk

Offline szefol84

« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Października - 2017 - 18:15:37 »
Za co dokładnie odpowiada moduł komfortu? Jakie funkcje pełni. Szczerze wątpię by to była wina lampki ponieważ nie działają lub działają wszystkie. Wykluczam prawdopodobieństwo przerwy na kablach. Jeżeli to typowa usterka w golfie mowa o podświetleniu wewnętrznym to obstawiam elementy elektroniki a nie samych przewodów.
Kolejne pytanie jeżeli nawalił stycznik w drzwiach to czy możliwe że wszystkie lampki nie działają czy powinna nie działać tylko ta w drzwiach.
Jak kolega napisał wcześniej to sądzę że chodzi o masę nazwijmy ją okresową czyli sygnał podawany jest przy odryglowaniu drzwi. Kolejne moje pytanie sygnał z drzwi wędruje do modułu komfortu a potem w lampki czy może wpierw z modułu komfortu w drzwi a potem w lampki.
Wybaczcie za tak łopatologiczne przedstawienie sprawy.

Dodano:  30 - Kwietnia - 2019  -  21:40:11
Panowie chyba już wiem co nie działa obstawiam na mikrostyk w zamku w drzwiach. Po za oświetleniem nie działa mi również sygnał akustyczny włączonych świateł jak otwierasz drzwi i to by wskazywało na drzwi ponieważ ten mikrostyk odpowiada i za oświetlenie i za "brzęczyk".  Jak tylko będę się do auta dobierać to zrobię zdjęcia.

Dodano:  30 - Kwietnia - 2019  -  21:41:07
Właśnie na YouTube znalazłem manual i tam gościu właśnie wspominał o oświetleniu wnętrza jak i bzyczku.
Jak wrócę do domu to go wstawię dla potomnych, co prawda po angielsku jednak nie powinno być problemu ze zrozumieniem gościa.
Jeżeli zaś chodzi o demontaż to przerabiałem go w pasacie i widzę że to to samo. Czyli będę miał pracowitą sobotę:)

Filmik z YT opisujacy jak dobrać się do zamka:

Filmik z YT mówiący jak rozebrać zamek i co w środku odpowiada za co:

Offline EustaHy

• :: StartLine
  • Wersja: Pacific
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Grudnia - 2019 - 07:17:04 »
Zewnętrzny microswitch w zamku drzwi kierowcy jest tutaj przyczyną.

Offline mechatronik

• :: StartLine
  • VW: Corrado
  • Wersja: G60
  • Rej: WR
« Odpowiedź #8 dnia: 23 - Stycznia - 2020 - 19:56:19 »
Microswich łatwo można sprawdzić obserwując lampki w drzwiach. Jeśli żadna z nich się nie świeci to do sprawdzenia zasilania i masy modułu komfortu. Problem może być z zimnymi lutami więc pomaga przelutowanie układu. Podaj dane auta to podrzucę schemat.

Tagi wątku: