Witam wszystkich

Moje auto to Passat B5 FL Variant 1.8T AWT (150KM), wersja Highline, skrzynia automatyczna, przebieg 168 tys, bez LPG.
W ostatnim czasie wymieniony olej, filtr oleju, filtr powietrza, akumulator, tarcze i klocki, olej i filtr w skrzyni przy 155 tys, rozrząd przy 150tys, a w ostatnim tygodniu płyn chłodniczy oraz termostat (Vernet).
I to właśnie po odebraniu auta po wymianie płynu i termostatu zaczęły się moje problemy z Passatem, mianowicie tego samego dnia autem bardzo trzęsło na biegu jałowym po odpaleniu zimnego silnika, jadąc autem usłyszałem dźwięk, coś jakby delikatny wystrzał prawdopodobnie dobiegający z pod maski oraz utrata mocy, po chwili wszystko wróciło jednak do normy i było OK.
Samochód przestał trzy dni, dziś rano po odpaleniu go słyszałem coś w rodzaju jakby "bulgotania" cieczy, oraz trzęsło nim na zimnym silniku lecz podczas jazdy moc itd była ale miałem wrażenie jakby przyduszało go coś po zdjęciu nogi z gazu, w zakrętach i przy hamowaniu.
Po przejechaniu około 5 km auto przestało godzinę po czym ponownie go odpaliłem i tu ku mojemu zdziwieniu zapaliły się dosłownie po przejechaniu kilku metrów kontrolki
ABS i
ESP (prawdopodobnie po wjechaniu w kałużę), auto jakby straciło moc, pojawiły się dźwięki jakby coś strzelało delikatnie, a za chwilę skrzynia biegów weszła w
tryb awaryjny, auto ledwo się toczyło. Do tego jeszcze zapaliła się kontrolka
Airbag, a za chwilę kontrolka hamulca nożnego.
Ledwo dotoczyłem się do domu.
Wyłączyłem w samochodzie nawiew oraz ogrzewanie szyb i skrzynia z powrotem zaczęła pracować normalnie. Dodam jeszcze że pod domem otworzyłem szybę i nie mogłem jej zasunąć ale udało się po kilku próbach. Dodatkowo zaczęło "mrugać" całe podświetlanie a główny wyświetlacz ledwo się tlił.
Jest dziś niedziela i żaden mechanik mi nie pomoże.
W dniu jutrzejszym zaplanowaną miałem wizytę z dzieckiem u lekarza w innym mieście na którą czekaliśmy długi czas.
Proszę was o pomoc, odesłanie do jakiegoś tematu w którym znajdę rozwiązanie lub udzielenie odpowiedzi tutaj.
Pozdrawiam