Autor Wątek: ELEKTRYKA - różne problemy  (Przeczytany 56224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline seba2515

• :: StartLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Napęd: FWD
  • Rej: SLU
Odp: Wiazka z Xenonów do zwykłych halogenów soczewkowych
« Odpowiedź #25 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 11:54:11 »
Nie mam przełącznika regulacji podnoszenia świateł w kokpicie, już oglądałem już na allegro.pl ten przełącznik i dodatkowo kostkę na 6 pinów bo teraz jest na 3 piny tylko do podświetlenia zegarów. cały problem polega na tym ze nie mam schematu jak podłączyć te regulacje  podnoszenia lamp. bylem w vw direct i tam oczywiście nie mieli połączenia z elsawin i nie mogli znaleźć  schematu mieli tylko od superba książkę i tam w kostkach kolory są inne i piny inaczej powsadzane do kostki. i stwierdzili ze na razie nie wiedza jaki czy da się od razu by chcieli wiązki wymieniać i cala resztę za co mi zaśpiewali 1200zl. czekam na jakieś pomysły z góry dziękuje. pzdr

Offline nieznanyy86

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: ALZ
  • Moc: 102 KM
« Odpowiedź #26 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 14:36:24 »
prawa lampa swieci do rantu, czyli albo wylamany srodek albo ktos z anglika zalozyl i nie da sie jej wyregolowac

Offline nieznanyy86

Podświetlenie zegarów
« Odpowiedź #27 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 14:43:12 »
W moim Passacie występuje taki problem, gdy akumulator jest w pełni naładowany to podświetlenie zegarów działa, jak odpalę/włączę światła, nawiew, radio, czyli jak obciążę akumulator to podświetlenie gaśnie, powraca dopiero jak aku się zregeneruje.
Dodam ze akumulator nie jest do wymiany bo nawet na mrozie kreci, czy jest za to odpowiedzialny jakiś przekaźnik ?

Offline stasio59

• :: VIP ::
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ASZ
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: ZPL
« Odpowiedź #28 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 20:33:24 »
@seba kolego, zerknę na schemat ale jutro mam książkę od Passata B5 FL i tam są schematy. 
Jeśli będzie, to dam znać ale nie wiem jak to przesłać  ::)

Offline seba2515

• Rej: SLU
« Odpowiedź #29 dnia: 05 - Lutego - 2015 - 21:10:08 »
Jesli by był to było by super,najprościej to chyba skanem na maila :vwclubpolska:

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WPI
Odp: podswietlenie zegarow
« Odpowiedź #30 dnia: 19 - Lutego - 2015 - 19:43:51 »
@nieznanyy86, gaśnie Ci tylko podświetlenie zegarów, czy całej deski tzn. innych włączników, pokręteł też?
Żaden przekaźnik nie odpowiada za podświetlenie tylko zegarów.
Marcin

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WPI
Odp: Tylna klapa - otwarcie/zamknięcie, zepsuty zamek ?
« Odpowiedź #31 dnia: 19 - Lutego - 2015 - 20:03:27 »
Witaj Karol95.
Dopiero dziś trafiłem na ten wątek. Poradziłeś sobie już z tym problemem? Jeśli nie to mam dwa pytania.
1. Czy to znaczy, że zamek zamyka Ci się tylko co drugą próbę zamknięcia, czy tylko co drugą próbę pojawia się napięcie?
2. Piszesz, że kable przejście mają, a sprawdzałaś czy nie mają jakiegoś zwarcia?
Pozdrawiam :vwclubpolska:
Marcin

Offline stasio59

• Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Kod: ASZ
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: ZPL
Odp: Problem z zamknieciem, otwarciem tylnej klapy. Passat B5 kombi.
« Odpowiedź #32 dnia: 19 - Lutego - 2015 - 21:29:02 »
witam  kolego Karol w zamku masz taki mały mikro włącznik o działa na zasadzie suwaka musisz się dokopać do środka zamka on jest pod taka czarna pokrywką sprawdź go one często się zacinają i gubią tzw. prąd

Dodano:  19 - Lutego - 2015  -  21:37:45
dodam gdzie szukać tego widać takie małe gniazdko wejściowe na wtyczkę tam szukaj przyczyny  troszkę jest rozbierania ale da się to zrobić

Offline UCIEK

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 2.0i
  • Kod: ADY
  • Moc: 113 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WD
Odp: Passat B5 1.6 ALZ - Gasnące podświetlenie zegarów.
« Odpowiedź #33 dnia: 19 - Lutego - 2015 - 21:33:28 »
Prostym miernikiem z marketu za 10zł sprawdź ładowanie. Przy włączonym siniku, na wolnych obrotach powinieneś mieć około 14V. Jeśli będzie mniej niż 13V to masz do wymiany regulator napięcia w alternatorze który to prawdopodobnie jest winowajcą.
Sprawdź to, napisz jakie masz napięcie, i będziemy dalej myśleć.
Ja kudłaty durnowaty, reperować stare graty.

Offline nieznanyy86

Odp: Passat B5 1.6 ALZ - Gasnące podświetlenie zegarów.
« Odpowiedź #34 dnia: 20 - Lutego - 2015 - 12:06:04 »
podświetlenie zgasło mi w sumie tylko 2 razy, wracało za każdym razem ale dopiero po zakończonej jeździe i po ponownym odpaleniu auta i włączeniu świateł, jak na razie problem znikł, podświetlenie zegarów działa.ale podświetlenie pokręteł to niestety nie działa, wlaczniki na panelu środkowym sa podświetlone i w sumie to myślałem że tak ma być. dodam że  ładowanie aku ponad 14v.

Offline Karol95

• VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Rej: OGL
Odp: [B5] Problem z zamknieciem, otwarciem tylnej klapy. Passat B5 kombi.
« Odpowiedź #35 dnia: 20 - Lutego - 2015 - 15:30:02 »
Prawdopodobnie uszkodzony moduł komfortu, ponieważ nie mam też oświetlenia w kabinie tzn. lampi zapalają się dopiero gdy otworze któreś z drzwi, inaczej nic nie świeci. Miałem kiedyś zalany ten moduł i teraz chyba daje się we znaki. Dzięki za zainteresowanie się tematem;) Pozdrawiam

Offline GrzegorzPlut

• Silnik: 1.9 TDI PD
1.9 TDI - Problemy z centralnym i elektroniką.
« Odpowiedź #36 dnia: 09 - Lipca - 2015 - 07:48:49 »
Cześć, jestem tu nowy tak więc proszę o wyrozumiałość ;)

Chłopaki niedawno kupiłem Passata B5 FL, model z tiptronikiem.
Jazda tym autem to sama przyjemność jednak ma kilka naprawdę małych mankamentów.

Zegary mają kaprysy i czasem się podświetlają a czasem nie, znajomy sprawdzał na VAG-u i powiedział, że był błąd braku komunikacji, niby po wykasowaniu zaświeciły się ale potem znowu zgasły.
Kolejną rzeczą jest siłownik otwierania klapki wlewu paliwa, wciskam guzik a on nie rusza, guzik od bagażnika też nie łączy.
I ostatnia rzecz, po włączeniu kierunku a kiedy już go odbije słychać takie szybkie pykanie przez chwilę, znajomy mówił, że do wymiany włącznik świateł awaryjnych.

Jak poradzić sobie z takimi rzeczami? Może ktoś w okolicy lublina umie robić takie rzeczy?

Offline red

• S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: Problemy z centralnym i elektroniką.
« Odpowiedź #37 dnia: 10 - Lipca - 2015 - 07:39:35 »
Cześć
Jeśli chodzi o zegary to spróbuj wyjąć i  dać do serwisu RTV do przelutowania - koszt ok. 20-30 zł a powinno pomóc.
Otwieranie klapki jest z tego co pamiętam na drzwiach więc na początek sprawdź kable w przelotce do lewych drzwi - tam może być przyczyna.
Co do włącznika awaryjnych to faktycznie może być wadliwy - najlepiej podmień na próbę z innego oczywiście pod tym kątem sprawnego auta i będziesz wiedział na pewno.

Offline przemo

• Clubowicz
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #38 dnia: 10 - Lipca - 2015 - 23:09:29 »
Jak chcesz to w okolicach miejscowości Ryki jest dosyć dobry ( przynajmniej moim zdaniem ) elektryk samochodowy ; )

Jak chcesz to zdobędę i podeślę Ci namiary.

Offline GrzegorzPlut

« Odpowiedź #39 dnia: 10 - Lipca - 2015 - 23:10:26 »
A bardzo chętnie, poproszę o te namiary.

Dzięki chłopaki.

Dodano:  11 - Lipca - 2015  -  13:05:30
Zauważyłem dziś w garażu, że jak gasną liczniki to climatronic przygasa, podświetlenie staje się dużo słabsze. Kiedy liczniki się świecą to climatronic świeci się tak mocno jak radio.

Mam pytanie co do dyszy spryskiwaczy, chciałbym je zmienić ale boję się to ruszać bo tam są jakieś 2 kable, za co one odpowiadają?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #40 dnia: 11 - Lipca - 2015 - 15:05:32 »
Może Twoj problem nie jest z licznikiem a z włącznikiem świateł - podmień z innego auta i będziesz wiedział.
Kabelki przy dyszach spryskiwaczy służą do podgrzewania i nie są one konieczne a niektórzy wręcz z premedytacją je wycinają.

Offline GrzegorzPlut

« Odpowiedź #41 dnia: 14 - Lipca - 2015 - 15:32:33 »
Chłopaki po wymianie przełącznika awaryjek po wybiciu kierunku dalej tam stuka, założyłem całkiem nowy żeby sprawdzić. Gdzie może być przyczyna?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #42 dnia: 15 - Lipca - 2015 - 03:26:46 »
Witam
Nie masz jakichś LEDów w tych kierunkach zalozonych?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #43 dnia: 15 - Lipca - 2015 - 07:10:46 »
Czy gniazdo przyczepy jest ? A jak tak to w jakiej kondycji.

Dodano:  15 - Lipca - 2015  -  07:16:36
Zerknij jeszcze na kabelki pod nogami kierowcy (okolice modułu komfortu) najczęściej gniją i robią niezłe siupy .

Offline Rusty

• Silnik: 1.8 T
  • Kod: AWT
  • Rej: EP
1.8 T - po wizycie u mechanika, problemy z elektryką ?
« Odpowiedź #44 dnia: 13 - Grudnia - 2015 - 13:51:33 »
Witam wszystkich  :bry:
Moje auto to Passat B5 FL Variant 1.8T AWT (150KM), wersja Highline, skrzynia automatyczna, przebieg 168 tys, bez LPG.
W ostatnim czasie wymieniony olej, filtr oleju, filtr powietrza, akumulator, tarcze i klocki, olej i filtr w skrzyni przy 155 tys, rozrząd przy 150tys, a w ostatnim tygodniu płyn chłodniczy oraz termostat (Vernet).

I to właśnie po odebraniu auta po wymianie płynu i termostatu zaczęły się moje problemy z Passatem, mianowicie tego samego dnia autem bardzo trzęsło na biegu jałowym po odpaleniu zimnego silnika, jadąc autem usłyszałem dźwięk, coś jakby delikatny wystrzał prawdopodobnie dobiegający z pod maski oraz utrata mocy, po chwili wszystko wróciło jednak do normy i było OK.

Samochód przestał trzy dni, dziś rano po odpaleniu go słyszałem coś w rodzaju jakby "bulgotania" cieczy, oraz trzęsło nim na zimnym silniku lecz podczas jazdy moc itd była ale miałem wrażenie jakby przyduszało go coś po zdjęciu nogi z gazu, w zakrętach i przy hamowaniu.
Po przejechaniu około 5 km auto przestało godzinę po czym ponownie go odpaliłem i tu ku mojemu zdziwieniu zapaliły się dosłownie po przejechaniu kilku metrów kontrolki ABS i ESP (prawdopodobnie po wjechaniu w kałużę), auto jakby straciło moc, pojawiły się dźwięki jakby coś strzelało delikatnie, a za chwilę skrzynia biegów weszła w tryb awaryjny, auto ledwo się toczyło. Do tego jeszcze zapaliła się kontrolka Airbag, a za chwilę kontrolka hamulca nożnego.
Ledwo dotoczyłem się do domu.

Wyłączyłem w samochodzie nawiew oraz ogrzewanie szyb i skrzynia z powrotem zaczęła pracować normalnie. Dodam jeszcze że pod domem otworzyłem szybę i nie mogłem jej zasunąć ale udało się po kilku próbach. Dodatkowo zaczęło "mrugać" całe podświetlanie a główny wyświetlacz ledwo się tlił.

Jest dziś niedziela i żaden mechanik mi nie pomoże.
W dniu jutrzejszym zaplanowaną miałem wizytę z dzieckiem u lekarza w innym mieście na którą czekaliśmy długi czas.
Proszę was o pomoc, odesłanie do jakiegoś tematu w którym znajdę rozwiązanie lub udzielenie odpowiedzi tutaj.
Pozdrawiam

Offline przemo

• Clubowicz
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
Odp: Problemy z automatem i elektroniką
« Odpowiedź #45 dnia: 13 - Grudnia - 2015 - 16:21:07 »
Szczerze mówiąc poszedł bym do tego mechanika który to robił.
To co opisujesz to albo slaby akumulator albo gdzieś może brakować dobrego styku.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #46 dnia: 13 - Grudnia - 2015 - 19:25:45 »
Sprawdziłbym ładowanie .

Offline Rusty

• Silnik: 1.8 T
  • Kod: AWT
  • Rej: EP
« Odpowiedź #47 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 12:08:22 »
Powodem tego wszystkiego była mała kostka która była poluzowana lub wcale nie podpięta do alternatora.
Po jej podłączeniu wszystkie wyżej opisane objawy ustały  :D

Offline pasoko

• Silnik: 2.0
  • Kod: ALT
  • Rej: CT
Centralny zamek - wariuje podczas jazdy
« Odpowiedź #48 dnia: 12 - Lutego - 2016 - 05:45:05 »
Witam, w czasie jazdy zaczyna działać centralny zamek, otwiera i zamyka wszystkie drzwi co jakiś czas.
Gdzie szukać przyczyny ?

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: centralny zamek passat b5fl
« Odpowiedź #49 dnia: 12 - Lutego - 2016 - 06:50:27 »
Najpierw rzuciłbym okiem na przelotkę z kablami od drzwi kierowcy (popękanie izolacji przewodów,przełamania kabelków ,itp )Jak w tym miejscu wszystko będzie wyglądać ładnie to kabelki dochodzące do modułu komfortu (pod dywanikiem ,pod nogami kierowcy )Potrafią tam połączenia zielenieć z radości .

Tagi wątku: