Autor Wątek: Odkurzacz przemysłowy/warsztatowy do garażu  (Przeczytany 12286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Odkurzacz przemysłowy/warsztatowy do garażu
« Odpowiedź #25 dnia: 19 - Czerwca - 2018 - 09:46:16 »
Pierwszy test bojowy w aucie i garażu, nowy sprzęt Karchera - przeszedł wczoraj i są pierwsze wnioski:

- 4-metrowy kabel zasilający jest zdecydowanie za krótki - to raczej wada a nie zaleta (wszędzie potrzebny jest przedłużacz)
- 160 cm węża ssącego, to chyba pomyłka i kompletnie nie sprawdza się przy odkurzaniu dość dużego auta typu Sharan
- mało końcówek do sprzątania auta - jedna wąska szczelinowa ssawka + jedna szeroka uniwersalna
- bardzo głośna praca w porównaniu do mojego domowego Elektorluxa typu ULTRA Silencer

Mimo tych paru minusów, uważam Karchera WD3 za udany zakup ;)

Offline dxtr71

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Kod: CFHC
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
« Odpowiedź #26 dnia: 19 - Czerwca - 2018 - 10:48:20 »
Cóż, kabel + przedłużacz typu pomarańczowy do kosiarki z każdego casto i dojedziesz wszędzie.
Rury na takie długie auto faktycznie krótkie. Ja mam Puzzi 100 piorący i jest to samo. Po prostu trzeba wsadzać sprzęt do środka kiedy można :(.
Natomiast przy za długiej rusze siła ssania byłaby żadna.

Podpowiem ci jeszcze jedno ciekawe rozwiązanie dla twojego odkurzacza. Puzzi z niego nie zrobisz, ale do małych plam w sam raz.
Zapierasz taka plamę detergentem, czekasz chwilę żeby zareagowało, przecierasz np szczoteczką i jako, że twój odkurzacz może wciągać wodę odciągasz to wszystko odkurzaczem.
Jedyna różnica od droższych urządzeń piorących to taka, że musisz nakładać środek piorący ręcznie bo nie masz natrystku, ale do domowego użytku możesz nawet cała tapicerkę tak wyprać :).

Co warto jeszcze podkreślić to fakt, że droższe Puzzi mają osobny zbiornik na brudną wodę, który ma przezroczyste wieczko. Widać dokładnie poziom i wiadomo, kiedy wylać.
W takich bardziej kompaktowych sprzętach trzeba na czuja uważać, żeby nie przelać zbiornika bo wtedy woda pójdzie na turbinę ssąca i po odkurzaczu (znaczy po turbinie).
Warto też używać środków niskopiennych, bo zaciągnięcie piany do turbiny kończy się tym samym. Dolanie kapki octu do wiadra przed pracą znacznie zmniejsza pienienie :).

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #27 dnia: 19 - Czerwca - 2018 - 11:14:13 »
Cytat: dxtr71
Cóż, kabel + przedłużacz typu pomarańczowy do kosiarki z każdego casto i dojedziesz wszędzie.
Z przedłużaczem nie mam problemu, 30-metrowy pomarańczowy z Castoramy do kosiarki daje radę w każdej potrzebie.
Akurat wczoraj przy sprzątaniu auta, równocześnie moja małżonka postanowiła kosić trawnik i byłem zmuszony aby korzystać z innego :)
Większy problem byłby przy probie wykorzystania tego odkurzacza w domu, ale to raczej nie wchodzi w rachubę, bo jest zdecydownie za głośny na takie operacje  ;)

Rury na takie długie auto faktycznie krótkie. Ja mam Puzzi 100 piorący i jest to samo. Po prostu trzeba wsadzać sprzęt do środka kiedy można :(.
Natomiast przy za długiej rusze siła ssania byłaby żadna.
Co do węża, to już rozglądam się za dłuższym ale jest mały problem, bo na stronie firmowej Karchera - jest tylko 3.5 metrowy za 135 zł a to już chyba za długi wąż i do tego nie tani. Takie 2-2.5 metra byłoby akurat ale nie mogę takiego znaleźć za sensowne pieniądze.

Podpowiem ci jeszcze jedno ciekawe rozwiązanie dla twojego odkurzacza. Puzzi z niego nie zrobisz, ale do małych plam w sam raz.
Zapierasz taka plamę detergentem, czekasz chwilę żeby zareagowało, przecierasz np szczoteczką i jako, że twój odkurzacz może wciągać wodę odciągasz to wszystko odkurzaczem.
Jedyna różnica od droższych urządzeń piorących to taka, że musisz nakładać środek piorący ręcznie bo nie masz natrystku, ale do domowego użytku możesz nawet cała tapicerkę tak wyprać :)
Mam jedną niezidentyfikowaną plamę na podłodze pod dywanikiem i chętnie skorzystam z twojej rady ;)

Warto też używać środków niskopiennych, bo zaciągnięcie piany do turbiny kończy się tym samym. Dolanie kapki octu do wiadra przed pracą znacznie zmniejsza pienienie :)
Ważna uwaga :thumbup:

Znalazłem dłuższy o 40 cm zamiennik węża: http://allegro.pl/waz-ssacy-odkurzacza-karcher-wd3-200-wo2741-se4001-i6408167712.html
Co o nim myślisz :question:

Dodano:  19 - Czerwca - 2018  -  11:32:48
Ogólnie, to u tego sprzedawcy, jest cala masa rożnych tańszych zamienników do odkurzaczy marki Karcher: https://allegro.pl/uzytkownik/PlanetaAgd_pl?string=Karcher&order=p&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-hou-1-4-0329

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #28 dnia: 19 - Czerwca - 2018 - 15:25:13 »
Ja bym poszukał rurę choćby od wyciągu powietrza. Kosztuje grosze i metrów można mieć ile się chce. Może i widać że nie ori, ale  odkurzacz ma być funkcjonalny przede wszystkim wg. mnie, a nie wyglądać lepiej niż działa.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #29 dnia: 19 - Czerwca - 2018 - 18:16:24 »
Zerknąłem dzisiaj na stronkę Leroy merlin i zauważyłem że cena mocno spadła i mają promocję na ten model odkurzacza. Podjechałem Castoramy i skorzystałem z ich reklamowanego hasła "Nikt nie pobije naszych cen". Po wskazaniu im niższej oferty w innym sklepie, bez żadnej dyskusji oddali mi różnicę 59 zł.
Chwała Castoramie  :thumbup:

Będąc na miejscu w Castoramie, spytałem o ten za krotki wąż i wskazano mi dobrej jakości węża 18 zł za metr.
Kupiłem 3-metry i od razu zmieniłem. Teraz mam prawie drugie tyle, co było w standardzie i myślę że już będzie wystarczające.

Offline dxtr71

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Rej: DW
« Odpowiedź #30 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 10:21:36 »
A jak oceniasz zmianę w sile ssania z dłuższym wężem?
Jest ok, czy jednak jest wyraźny spadek?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #31 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 10:30:19 »
Jeszcze nie odkurzałem a jak to zrobię dopiero za miesiąc, to pewnie nie zauważę żadnej różnicy.

pretor@tapatalk

Offline K9Darek

« Odpowiedź #32 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 18:14:52 »
Przy takiej długości i takiej maszynie nie będzie to odczuwalne. Co innego gdyby wąż miał 10m.. Wtedy pewnie już by się coś poczuło. Zawsze można zamienić wąż na gładki - zawirowania praktycznie znikną i opór przestanie mieć znaczenie. Ale sztywniej by było i trudniej odkurzać.

Offline wojo

• VW: Tiguan II
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #33 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 20:40:49 »
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z tym odkurzaczem to stwierdzam, że idealnie sie sprawdza do auta... żaden domowy nie miał takiego "ssania" jak ten ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #34 dnia: 24 - Czerwca - 2018 - 00:10:18 »

Po 2-godzinnym bardzo dokładnym odkurzaniu mojego auta i 1-godzinnym sprzątaniu w garażu, potwierdzam - lepszego garażowego odkurzacza w rękach nigdy nie miałem :thumbup:

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #35 dnia: 21 - Października - 2019 - 13:16:37 »
Mam karcher WD5.  Używałem na budowie,bez worków sam fitr i zajechałem silnik na gladziach. CO się okazało ze mimo mocy na papaierze 2000W w środku siedzi silnik ten sam co w wiekszosci polularnych zelmerów - nierozbieralany.  Kupiłem nowy z deczka inny miał jeden wymiar, dorobiłem dystans z bakielitu i działa bez zarzutów. Teraz zawsze używam worków do suchego, zamienniki mozna kupić za małe pieniazki.  Funkcji wydmuchu praktycznie nie używam. Podpinam go do szfierki oscylacyjnej gdy np drewno szlifuje jednak rura dość sztywna i czasami przeszkadza. 
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #36 dnia: 21 - Października - 2019 - 13:31:11 »
Mój roczny już Karcher WD3 - sprawdza się rewelacyjnie jako drugi odkurzacz w domu, piwnicy i w aucie.
Od początku używam papierowego worka i żeby być bardziej Eco, to już co najmniej ze 3 razy wysypywałem z niego piasek i inne brudy (minął rok a dalej jest pierwszy worek).
Co do papierowych worków: zakupiłem nieoryginalną paczkę zamienników razem z odkurzaczem i z tego co na razie widzę to starczy mi chyba na najbliższe 5 lat. Ale żeby za 10-15 lat nie mieć problemów z ich zakupem to mam zamiar zainwestować w 4-5 paczek zamienników na przyszłość   

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #37 dnia: 22 - Października - 2019 - 02:19:30 »
Od jakiegoś czasu mam na oku odkurzacz piorący THOMAS Boxer, czy ktoś z zaglądających w ten temat miał z nim styczność ?
Pomysł na ten odkurzacz zrodził się z chęci przeprania czasem tapicerki w aucie, chciałem Zelmera ale sporo krytycznych o nim uwag i to że Zelmer znika z rynku sprawił że zacząłem rozglądać się za innym i ten wpadł mi w oko.
Na rynku niemieckim ma pozytywne opinie, w Polsce jest mało znany aczkolwiek dostępny jednak w wyższej cenie.
Poniżej link do tego odkurzacza:
https://www.bauhaus.info/waschsauger/thomas-waschsauger-boxer/p/26654856?pk_campaign=psm&pk_kwd=idealo_26654856&cid=PSMIde20160330000001

VWFan

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
« Odpowiedź #38 dnia: 22 - Października - 2019 - 08:10:38 »
@VWFan nie znam tej firmy ani o niej nigdy tez nie słyszałem ale wiem, że wszyscy w mojej okolicy, którzy piorą i sprzątają auta - bazują wyłącznie na sprzęcie Karchera.
Coś w tym chyba jest, bo syn po przejrzeniu oferty rynkowej i opinii, też wybrał Karchera.

Tagi wątku: