Autor Wątek: ELEKTRYKA - różne problemy  (Przeczytany 23385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ejsik5

• :: StartLine
  • VW: Lupo
  • Silnik: 1.4 16V
  • Napęd: FWD
  • Rej: PZ
ELEKTRYKA - różne problemy
« dnia: 22 - Sierpnia - 2015 - 21:30:52 »
Witam,
Posiadam Lupo 98 z silnikiem 1.4 16V.
Kupując samochód, wentylator był podłączony na krótko i ciągle chłodził silnik.
Po naprawieniu wentylatora okazało się, że klima nie działa, ale elektryk zrobił tym razem klimatyzację na krótko i wszystko działa jak należy. Najprawdopodobniej poprzedniemu właścicielowi nie chciało się naprawić tego porządnie i zaczął kombinować, a elektryk zrobił mi klimatyzację na krótko, bo przejrzenie wszystkiego po kolei wyszło by mnie dużo pieniędzy.
Wyjeżdżając od elektryka poszła mi odma. Samochód zaczął mi trochę dymić.
Plastik rozszczelnił się, dlatego wymieniłem na nową odmę i od tej pory samochód pracuje nie równo na wolnych obrotach. Natomiast gdy włączy się klimatyzację, samochód na wolnych obrotach pracuję normalnie.

Na komputerze nic nie wychodzi jaka może być usterka?

Offline marcin9000

• Silnik: 1.0
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Września - 2016 - 19:58:44 »
Witam.
Ponieważ jestem laikiem jeżeli chodzi o sprawy mechaniczne auta postanowiłem poradzić się osób które się na tym znają. Na wstępie chcę przybliżyć podstawowe dane auta które posiadam a, jest to VW LUPO 1.0 50 KM 2001 r. 162 tys. km. Parę dni temu podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka EPC ale nie odczułem zmian w pracy auta. Jedyna zmiana jaka nastąpiła to palące się światła stop nawet po zgaszeniu auta i wyłączeniu świateł. Próbowałem znaleźć informacje na ten temat w internecie i tutaj na forum ale nic konkretnego nie znalazłem dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Mam nadzieję, że uzyskana pomoc przyniesie rezultaty.
                                                                                                                                                                                                                                                                          Pozdrawiam

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DS
Odp: [Lupo 1.0] Problem z światłem stopu i EPC
« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Września - 2016 - 21:10:25 »
Do sprawdzenia czujnik stopu. Nad pedałem hamulca.

Offline marcin9000

Odp: [Lupo 1.0] Problem z światłem stopu i EPC
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Września - 2016 - 11:37:34 »
Dzięki za pomoc okazało się, że to wina czujnika stopu. Jedynie wymienić i ponownie cieszyć się jazdą :) jeszcze raz dzięki za pomoc

Offline maciusiek130

• Silnik: 1.4 16V
  • Rej: DWL
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Października - 2016 - 13:29:17 »
Witam.
Mam elektryczne problemy z VW Lupo 1.4 16V 75 KM 1999r.

- Ciągle świeci się podświetlenie zegarów i przycisków na desce
- Po przekręceniu kluczyka żarzą się wszystkie kierunkowskazy razem z kontrolkami na desce
- Gdy odłącze tylne lampy nie działa pompa paliwa
- Gdy włączę światła wbiję wsteczny bieg lub nacisnę hamulec to pompa paliwa przestaje działać i auto gaśnie
- Szyby elektryczne działają tylko gdy silnik nie pracuje podobnie jak zamek centralny zamykany od środka

Auto było przez jakiś czas nieużywane a później zaczęły się dziać cyrki i podejrzewam słabą masę.
Ma ktoś jakieś pomysły co może być nie tak ?

Offline przemekt630

• Kod: AHT
  • Rej: WKZ
1.0 - nie działa pompa paliwa
« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 08:06:08 »
Witam, mam mały problem z Lupo 1.0 benzyna. Ciężko palił przy niskich temperaturach,wymieniłem filtr paliwa silnik zaczął trochę lepiej pracować  ale problem z ciężkim odpalaniem zimnego silnika nie ustąpił__ciepły palił dobrze. Chciałem sprawdzić
pompkę czy się  sitko nie zapchało ---niestety ułamał się króciec na który nasadzony był wąż ale kupiłem drugą podłączyłem i nie działa a stara podłączona do wtyczki też nie buczy po załączeniu zapłonu-- a wcześniej buczała. Poziom paliwa pompki wskazują. Też za którąś próbą odpalenia  po zmianie pompki zamigała kontrolka oleju i zapiszczało. Może ktoś w pomoże

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: Nie działa pompa paliwa
« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 09:01:26 »
Zacznij od sprawdzenia przekaźnika pompy paliwa

Offline przemekt630

• Kod: AHT
  • Rej: WKZ
« Odpowiedź #7 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 19:38:29 »
Mam pytanie, gdzie znajdę ten przekaźnik lub skrzynkę z przekaźnikami. w innych samochodach wszystko jest w komorze silnika a tutaj wszystko na odwrót. jak szukałem po necie to niby przekaźniki są za skrzynką bezpieczników - nawet widać tam jeden, ale w żaden sposób nie da się jej wyjąc ani zobaczyć czy jest ich więcej, prośba o pomoc bo samochód potrzebny, a jak nie to jutro pojutrze mechanika trzeba będzie odwiedzić

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #8 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 22:20:12 »
Przekaźnik odpowiedzialny za załączenie pompy paliwa jest za skrzynką z bezpiecznikami w gnieździe nr.3 .Dojście jak do większości rzeczy w tym modelu jest słabe (by nie powiedzieć gorzej ).Niestety trzeba trochę rozgrzebać auta lub sporej gimnastyki by się dostać do przekaźników .

Offline czarli9

• Silnik: 1.4
  • Kod: AKQ
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #9 dnia: 16 - Marca - 2018 - 18:21:21 »
Witam,

Wymieniałem dzisiaj w Lupo żony :D sprzęgło. Złożyłem, wszystko fajnie działa, jazda próbna i zaświecił mi się ABS. Pomyślałem, że może uszkodziłem przewód przy wkładaniu półosi bo troszkę się tam siłowałem. Podłączyłem kompa i wyświetlił mi się błąd pompy ABS ( już nie pamiętam dokładnie co tam pisało ale coś z Pompą). Dziwna sprawa, pomyślałem że sprawdzę jeszcze sobie każdy czujnik. Zrobiłem podgląd na każe koło ( komputer nie pozwala przekroczyć 20km/h przy podglądzie), przejechałem jakieś 2 km i nic się nie zapaliło. Odłączyłem kompa ruszyłem i po przekroczeniu 20km/h ABS się zapalił   :evil:. Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu już się nie świeci ale wystarczy przekroczyć 20 i się zapala. Jakiś pomysł??

Pozdrawiam Karol

Dodano:  17 - Marca - 2018  -  15:35:30
Udało się naprawić. Może ktoś będzie miał podobny problem więc napiszę jak mi się udało.
Przeczyściłem trzy płytkowe bezpieczniki (drobniutkim papierem) przy akumulatorze, miałem również przeczyścić te cztery zwykłe ale były tak zaśniedziałe, że je wymieniłem i po problemie.
Pozdrawiam  :vwclubpolska:

Tagi wątku: