Autor Wątek: CZUJNIK TEMPERATURY CIECZY  (Przeczytany 570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pimpers

• :: StartLine
  • VW: Lupo
  • Silnik: 1.4 8V
  • Kod: AUD
  • Napęd: FWD
CZUJNIK TEMPERATURY CIECZY
« dnia: 06 - Sierpnia - 2016 - 20:27:01 »
Witam,
Chciałbym zapytać czy spotkał się ktoś z problemem lub wie czy mój wskaźnik pracuje poprawnie, a mianowicie działa tak:
- po odpaleniu samochodu który zakupiłem dziś jadąc jadąc jadąc zerkałem na wskaźnik temp. "wody" wskazówka wisiała z dobre 20 km trasy na "zero" gdy na nią nie patrzyłem (a zerkałem cały czas co chwila) musiała w ułamku sekundy podskoczyć, no i podskoczyła na 90 stopni.

Zjechałem do Mc Drive zanim wszystko tam co chciałem załatwiłem minęło pi razy drzwi 30 min wskazówka nie opadła ani centa. Posadziłem dziewczynę zostawiłem samochód na zapłonie i kazałem obserwować czy będzie spadać no i nie spadała temperatura ani centa w dół.

i moje pytanie jest następujące czy ten czujnik może działać na zasadzie 0 stopni do 90 pokazuje zero gdy osiągnie 90 stopni to wskazówka poleci na 90 od razu a jeśli przekroczy np 110 to pokazało by mi 110 jakby to nazwac czy taki czujnik może wskazywać 3 punktowo teperaturę czy powinien stopniowo podnosić wskazówkę względnie do wzrostu temperatury płynu chłodzącego ?

Gdzie jest probem gdzie jest wina ?
Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam :)

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Odp: 1.4 8V - czujnik temp. cieczy chłodzącej
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Sierpnia - 2016 - 20:30:30 »
Płynnie wskazuje. Z objawów wynika ze czujnik jest do wymiany ale sprawdź jeszcze wtyczkę przy tym czujniku oraz kabloteke od niego.

Offline pimpers

• :: StartLine
  • VW: Lupo
  • Silnik: 1.4 8V
  • Kod: AUD
Odp: 1.4 8V - czujnik temp. cieczy chłodzącej
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Sierpnia - 2016 - 20:37:05 »
Kolego, prosiłbym o dokładniejsze sprecyzowanie, co z tej elektryki mam sprawdzić ?

Dodano:  17 - Sierpnia - 2016  -  13:00:02
Winny tej usterki, był czujnik cieczy chłodzącej. Koszt samodzielnej wymiany 30 zl :)

Dziękuję za pomoc  :thumbup:

Tagi wątku: