Witam wszystkich,
głośniki z przodu zaczynają u mnie charczeć więc stwierdziłem, że jest to odpowiedni moment aby wziąć się za temat car audio w moim touranie.
Za dużo informacji które mnie interesują nie znalazłem więc postanowiłem założyć swój temat, w czasie majówki chciałbym wszystko zrobić więc do tego czasu mam nadzieję, że pomożecie z wyborem głośników i materiału.
Plan jest taki aby znacząco poprawić dźwięk w samochodzie, według mnie najlepszą opcją jest wymiana przednich głośników(widziałem na allegro gotowe zestawy np. Hertzy 165.5 za 300zł wraz z dystansami), skrzynię basową wrzucić do bagażnika oraz wygłuszyć drzwi wraz z bagażnikiem.
Oto moje pytania:
1. W drzwiach w touranie są głośniki niskotonowe czy średniotonowe? Jakie montować w ich miejsce?
2. Lepiej iść w stronę wymiany głośników w drzwiach przednich i tylnych a odpuścić temat skrzyni basowej czy jednak dobry przód+ skrzynia.
3. W zestawach głośnikowych są zwrotnice, teraz gdzie ją umiejscowić, w touranach nie ma dwóch głośników w drzwiach a przednie tweetery są w kokpicie więc jestem w stanie podłączyć zwrotnicę przy samym radiu? Czy kable głośnikowe w wtyczce przy radiu są osobne na głośnik w drzwiach i tweeter?
4. Tweetery w kokpicie mają nietypową ramkę, przy wymianie ich na nowe, jak je zamocować w stare miejsca?
5. Jeżeli chodzi o wygłuszenie, czy mogę pominąć drzwi tylne jeżeli tam głośniki nie byłby wymieniane? Jaką matę użyć i które elementy obkleić?
Wewnętrzną stronę drzwi, metalową osłonę na której jest silniczek szyb z dwóch stron oraz jakąś pianką plastikowy boczek?
6. Głośniki mogę podłączyć pod radio czy wymagany jest do tego wzmacniacz?
Z góry dziękuje za pomoc