Autor Wątek: Szarpanie przy przyśpieszaniu  (Przeczytany 632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gebeo

• :: StartLine
  • VW: Sharan II
  • Silnik: 2.0 ???
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Szarpanie przy przyśpieszaniu
« dnia: 28 - Października - 2021 - 20:00:34 »
Witam,
Od marca walczę z nie wiem jak to ująć, szybkim drżeniem na boki samochodu podczas przyspieszania i drżeniem samochodu podczas hamowania z wyższych prędkości. Generalnie  przy hamowaniu trzęsie jakbym jechał po bruku. Co najdziwniejsze nie ma bicia na kierownicy ani na hamulcu. Auto sprawdzone na stacji, opony nowe Bridgestone evo 005 po teście drogowym. Generalnie stwierdziłem że do wymiany przegub wewnętrzny lew lub cała półoś. A więc wymieniłem do tej pory  półoś lewą na lobro - ogólnie dramat drgania zwiększyły się o 100%. Potem zamiast Lobro poszła półoś myle - trochę mniej ale szału nie ma, potem przegub wewnętrzny SKF - drgania zostały, na koniec dowaliłaś w przegub wewnętrzny jeszcze więcej smaru, ale drgania przy przyspieszeniu zmniejszyły się nie znacznie. Oprócz tego wymienione piasty tarcze + klocki przód i tył. Generalnie obstawiam dalej że to półoś bo przy każdej zmianie generalnie jest inny efekt. Czy ktoś miał taki przypadek?, ktoś pomoże?

Proszę na początku tego wątku wpisać dane pojazdu: model, silnik, moc w KM, kod silnika, napęd, skrzynia, rocznik, aktualny przebieg. Dziękuję.

Offline AdamTadeusz

• :: TrendLine
  • VW: Sharan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: PO
Odp: Szarpanie przy przyśpieszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Lutego - 2023 - 09:56:45 »
Mój Sharan szarpał przy przyspieszaniu to winny był przepływomierz powietrza - można wyczyścić lub wg numeru z przepływomierza zamówić używany( koszt od 50 zł wzwyż ) i się przekonać. Sądzę, że przy tych wszystkich przeprowadzonych wymianach można spróbować. Ja tak zrobiłem pierwszą kupiłem używaną było ok przez rok i jak się szarpanie zaczęło zakupiłem nową i jest spokój,

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: Szarpanie przy przyśpieszaniu
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Lutego - 2023 - 19:39:37 »
Mój Sharan szarpał przy przyspieszaniu to winny był przepływomierz powietrza
Ale jemu także drży przy hamowaniu więc przepływomierz na logikę odpada

Dodano:  24 - Lutego - 2023  -  19:41:26
szybkim drżeniem na boki samochodu podczas przyspieszania
W moim Golfie 5 za takie drgania odpowiedzialne były przeguby wewnętrzne, oba ale tylko podczas przyspieszania

Tagi wątku: