Autor Wątek: 2.0 FSI - wymiana oleju, co zalać ?  (Przeczytany 8583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek64

• :: StartLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 FSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WWL
2.0 FSI - wymiana oleju, co zalać ?
« dnia: 08 - Stycznia - 2019 - 18:53:03 »
Witam, jaki olej silnikowy macie zalany do swoich silników 2.0 FSI i jakie macie przebiegi ?
Ja mam 170 000 km i leję do silnika olej 5W40.

Pozdrawiam

Offline biboy

•  -baned-
Odp: Jaki olej do FSI
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Lipca - 2019 - 22:26:42 »
ja od zawsze leję oleje shell do swojego auta. Przebieg to nie całe 200 tysięcy km. Wymieniam olej co 10-12 tysięcy km

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Rej: LUB
Odp: Jaki olej do FSI
« Odpowiedź #2 dnia: 16 - Lipca - 2019 - 00:11:52 »
......jaki olej silnikowy macie zalany do swoich silników FSI....
Moim zdaniem twórca tematu zrobił falstart bo powinien podać jaki olej zaleca instrukcja serwisowa: normę VW i lepkośc, potem powinien podać jaki stosuje czyli lepkość i klasę jakości oraz własne uzasadnienie o ile stosuje inny niż zaleca instrukcja serwisowa.
Przy takich danych można by rozwinąć ciekawą dyskusję a tak ktoś podał że "shell" i żadnej dyskusji nie ma.  :(

VWFan

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Jaki olej do silnika 2.0 FSI ?
« Odpowiedź #3 dnia: 16 - Lipca - 2019 - 08:38:57 »
ktoś podał że "shell" i żadnej dyskusji nie ma. 
@VWFan, jak zerkniesz na profil tej osoby i co do tej pory napisała a także jak dane ma wpisane odnośnie swojego auta, to będziesz miał jasność, że wszedł na forum tylko w jednym celu - aby zamieszczać nazwy "lokowanych" produktów.

Jeżeli się mylę, to proszę o sprostowanie.

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Lipca - 2019 - 03:09:14 »
wszedł na forum tylko w jednym celu - aby zamieszczać nazwy "lokowanych" produktów.
Niestety, smutne to ale prawdziwe. Inaczej nie można zinterpretować wypowiedzi podającej jedynie markę oleju. Przebieg auta i czestotliwość wymian niewiele tu zmienia.

Przeglądam to forum i sporo widze przypadków że ktoś odezwie się dwa razy i ślad po nim zanika.
Fora są po to by prowadzić dyskusje, przedstawiać swoje argumenty za i przeciw a nie tylko po to by się zarejestować, zadać pytanie na "palący" problem i zamilknąć nic od siebie nie dając.

VWFan

Offline biboy

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Lipca - 2019 - 18:39:06 »
podałem tylko markę oleju bo nie jestem mechanikiem tylko zwykłym użytkownikiem. Wiem jaki olej wlewa mi mechanik i co ile go wymieniam.

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 29 - Lipca - 2019 - 00:11:15 »
podałem tylko markę oleju bo nie jestem mechanikiem tylko zwykłym użytkownikiem. Wiem jaki olej wlewa mi mechanik i co ile go wymieniam.
Pytanie zadane przez twórcę tematu dotyczyło lepkości oleju a nieszczególnie jego marki, jednakże pytanie zadane bardzo ogólnikowo.
"biboy" z pierwszej części Twojej ostatniej wypowiedzi wynika że nie orientujesz się w temacie oleju ale już w drugiej części wiesz jaki to olej wlewa ci mechanik i co jaki interwał. W jednej wypowiedzi ja odczytuję dwie sprzeczne informacje.
Aktualnie przy stosowaniu środków smarnych mniejsze znaczenie ma marka oleju od jego jakości, lepkości i spełnianiu norm.
Ja mam inny silnik bo 1,9 TDI (w starym aucie), dotychczas stosowałem 5W-40 ale ostatnio zalałem 10W-60 i mam wrażenie (przy obecnych upałach 38 st. C że silnik ciszej pracuje.

Offline biboy

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Sierpnia - 2019 - 17:30:04 »
w wyższych temperaturach chodzi ciszej silnik przez inną lepkość oleju??
Ciekawe jak będzie ten sam olej wpływał na silnik przy niższych temperaturach albo zimą.

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 05 - Września - 2019 - 18:48:05 »
Tak, przez inna lepkość oleju silnik może pracować ciszej bo w tym przypadku prawdopodobnie zwiększyła się grubość filmu olejowego a może zastosowane dodatki maja taki wpływ - tego nie wiem ale takie mam odczucia.

Jak ma się zachowywać przy niższych temperaturach ?
Przecież to olej wielosezonowy o lepkości zimowej 10W więc w czym problem ? On się jedynie mniej rozrzedza latem przy wyższych temperaturach.

VWFan

Tagi wątku: