Autor Wątek: ROZRZĄD - serwis, części, interwał wymiany  (Przeczytany 1454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline riddick7

• :: StartLine
  • VW: Lupo
  • Silnik: 1.4 16V
  • Kod: AKQ
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
ROZRZĄD - serwis, części, interwał wymiany
« dnia: 07 - Marca - 2020 - 10:11:03 »
Temat/wątek dla wszystkich silników modelu Lupo.

Witam.
Piszę w sprawie rozrządu, a w zasadzie o kosztach jego wymiany w Lupo 1.4 MPI 75 KM [AKQ] z 1998 roku.
Mechanik ostrzegł mnie, iż  niedługo czeka mnie wymiana rozrządu, i że nie będzie to tania sprawa, ponieważ wg niego w tym silniku trudno się go zmienia, a i sama cena rozrządu wynosi ok 800 zł.
Nie wiem co myśleć. W sklepach internetowych rozpiętość cen 400-1200 zł.
Nie wiem czy mechanik mnie nie naciąga.
Proszę o poradę.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: ROZRZĄD-WYMIANA - 1.4 16V [AKQ] - ceny części i robocizny
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Marca - 2020 - 11:52:02 »
Mechanik ostrzegł mnie, iż  niedługo czeka mnie wymiana rozrządu, i że nie będzie to tania sprawa, ponieważ wg niego w tym silniku trudno się go zmienia, a i sama cena rozrządu wynosi ok 800 zł.
Zmień mechanika a sam zerknij na film instruktażowy z wymiany rozrządu w takim samym silniku jak twój (kod APE).

Jeżeli wymiana rozrządu w tym silniku, jest dla tego mechanika tak "trudna", to znaczy że albo nie ma o tym zielonego pojęcia albo mysli że ma "barana" przed sobą i chce go zwyczajnie naciągnąć na kasę.

Wejdź na stronę: dobrymechanik.pl poszukaj w swojej okolicy, kilka polecanych warsztatów, zadzwoń i spytaj o ceny części i samej wymiany. Może się okazać, że zaoszczędzisz parę złoty a i wymianę zrobisz u profesjonalisty a nie amatora z parciem na wydojenie klienta. 

Podziękował: riddick7

Tagi wątku: