Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - pomoc w zakupie Golfa IV  (Przeczytany 2909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - pomoc w zakupie Golfa IV
« Odpowiedź #25 dnia: 10 - Sierpnia - 2016 - 22:03:34 »
Jeśli ta mazda jest zadbana to mogę polecić ten model. Kilku znajomych miało takie auta po kilka lat i nie było z nimi problemu. Nawet jeździłem kilka razy za kierownicą w 4 osoby z przyczepką załadowaną i ciągnęła ładnie. Spalanie w okolicach 10l /100km benzyny. Drzwi są bez ramek to znaczy po otwarciu drzwi stoperczy goła szyba więc trzeba sprawdzić uszczelki bo może fiukać.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #26 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 00:50:09 »
W mojej skromniej opinii w tej kwocie polecam :

Audi 80 B3
Audi 80 B4

W tej kwocie spokojnie znajdziesz B4 w miarę ładne.
Jeśli chodzi o silniki to fajny jest 2.0 115 KM lub 2.6 150KM ( chyba bo dokładnie nie pamiętam ).
B4 masz w ocynku więc przegnita nie będzie ( chyba, że była bita ). 
B3 też w ocynku więc miodzio.  W B3 dosyć dobre są 1.8S 90KM ( to samo co w golfie II i Passacie B3 ) - konstrukcja prosta jak budowa cepa

Ewentualnie jak nie będzie Ci przeszkadzał lekki brak mocy możesz szukać 2.0 90KM ( świetne do gazu ) lub poszukać zadbanego TDI

Silnik który omijaj to 2.3. Generalnie silnik nie polecany nawet przez posiadaczy audi.  ( problemem są klapy w kolektorze jeśli dobrze pamiętam - przynajmniej z instalacją LPG )

Do tych modeli też masz bardzo dużo części, i są dosyć tanie tak więc nie powinny zrujnować twojego portfela. 

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #27 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 08:11:24 »

Silnik który omijaj to 2.3. Generalnie silnik nie polecany nawet przez posiadaczy audi.  ( problemem są klapy w kolektorze jeśli dobrze pamiętam - przynajmniej z instalacją LPG )

W zasadzie to nie forum audi ale silnik 2,2 (jego pochodny to 2,3) występował w passacie b2.
Nie wiem od kogo słyszałeś negatywne opinie na temat tego silnika ale to w moim (i nie tylko) mniemaniu najlepsza jednostka napędowa jaką audi wkładało do swoich samochodów.
Rzędowa piątka ma moc, odpowiedni moment obrotowy i do tego ten dźwięk jak V8 jako ciekawostkę mogę dodać że 2,5 R5 TDI jest pochodną tego silnika i ten silnik ma bardzo dobre opinie.
Sam nie mam zbyt dużego doświadczenia z silnikami V6 2,6 i 2,8 ale mechanicy których znam (znam ich sporo) mają o nich raczej negatywne opinie.
Wracając do tematu to po prostu szukaj odpowiedniego dla siebie samochodu w przedziale cenowym jaki masz. Czasem lepiej kupić auto starsze ale zadbane i nie skorodowane niż nowsze.
Nie skreślaj golfa mk3 bo pomimo opinii zgniłka zdarzają się egzemplarze zdrowe.

red@tapatalk

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #28 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 08:54:16 »
Nie wiem jak o 2.6 ale o 2.8 słyszałem dobre wypowiedzi od użytkowników.

Małe sprostowanie :
A co do 2.3 to generalnie tam są problemy z mechanicznym wtryskiem. Do samego silnika nic nie mam.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #29 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 09:17:44 »
Chlopaka zje ubezpieczenie przy takim silniku, niech szuka czegos do 2.0 :D

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #30 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 13:59:06 »
Chyba czegoś nie kumam ale autor tego tematu sprecyzował że jest młodą osobą a wóz ma służyć z domu do szkoły i na jakieś krótkie wypady .Proponowanie wozu z silnikiem 2.0 lub większego to raczej nieporozumienie .Jak będzie jeździł tak krótkie kawałki o jakich wspomniał to taki silnik Pb będzie raczej praktycznie cały czas na ssaniu .I nawet taki o pojemności 1.6 -1.8 łyknie okolice 10 litrów ( szczególnie zimową porą ) .Nie wiem czy ma kogoś z rodziny na CPN bo zakup wozu z silnikiem Pb raczej będzie wymuszał częste wizyty na stacji .

Szukaj czegoś w ON o małej pojemności .Nie patrz na rocznik tylko stan techniczny .Czym nowszy wóz tym więcej w nim wodotrysków a co się z tym wiąże większa awaryjność ,krótsza żywotność . 

Offline janusz07

• Rej: OK
« Odpowiedź #31 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 20:46:07 »
Takich bzdur kolego to już dawno nie czytałem, na początek nabierz jakiegokolwiek doświadczenia w tej materii, bo pisanie o jednym z najlepszych benzynowych silników audi, że jest wadliwy to kpina z wszystkich którzy nim kiedykolwiek jeździli i go użytkowali.

Powiedz mi kolego ile ty masz lat i jakie doświadczenie z samochodami w swoim życiu ? Albo lepiej nie mów bo swoim wiekiem i doświadczeniem możesz mnie jeszcze zawstydzić. Na innych forach już dawno zostałbyś wysłany na urlop za te rewelacje które czasami tu pisujesz.

Bez urazy ale jak słyszę sadzącą się internetową młodzież, to czasami szlag mnie trafia na takich wszystko wiedzących a samemu nic nie robiących.

Do autora tematu: kupuj to co ci się najbardziej podoba a nie słuchaj rad o dużych silnikach, one są dla ludzi ale nie dla początkujących kierowców.
Pierwsze auto ma być tanie w zakupie, obsłudze i eksploatacji. Zakup Golfa 3 lub Ibizy to bardzo trafny wybór, wystrzegaj się raczej diesli (bo w tej cenie kupisz skarbonkę) a skup się na małych silnikach do 2 litrów pojemności. Koszty OC będą niższe (dla ciebie to chyba najważniejszy parametr po cenie zakupu) niż ponad tą pojemność a i eksploatacja też jest zdecydowanie tańsza. Stary diesel jest dobry dla mechanika ale nie dla młodego chłopaka.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #32 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 21:33:51 »
janusz07 a czy ja się gdziekolwiek sadzę? 

W następnym poście jak byś przeczytał to napisałem sprostowanie, że czasami dzieją się cuda z mechanicznym wtryskiem i z tego co piszą posiadacze audi to nie wielu jest mechaników którzy potrafią dobrze go ogarnąć. 

Co do samego silnika tak jak napisałem, nic nie mam. 

Co do Seata ibizy którą doradzasz powiem, że auta są super ( Ibiza II lub Ibiza II FL ).  Tylko uważaj bo czasami lubią z rudą zatańczyć.  Jak to seaty :D 

Co do starych TDI to się zgodzę ale tylko po części. Bo jeśli trafisz fajny egzemplarz, a raczej w aucie typu Ibiza czy Golf powinno być w miarę ok to nic się nie powinno strasznego dziać.   

Ewentualnie jeśli się nie boisz to Golf II z 1.8 Benz ( 90KM ) świetne do gazu lub 1.6 TD

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #33 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 22:19:25 »
Jako młody i z prawem od roku itp to OC za autko o pojemności 1.0 juz zapłaci minimum 1500 zł.  Za większą pojemność zapłaci jeszcze więcej.  Myślę że raczej musi rejestrować na kogoś z rodziny.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #34 dnia: 15 - Sierpnia - 2016 - 10:12:40 »
Kolego @Autko1234, szukaj auta starszego ale w jak najlepszym stanie.
Lepszy zadbany Golf II za 4-5 tyś. niż wypolerowany i wyplakowany Golf IV za te same pieniądze.
Pamiętaj że sam zakup do dopiero początek kosztów i tzw. "pakiet startowy" występuje w każdym aucie i w tym za 4-5 tyś. zł i w tym 10-20 czy nawet 40 tyś. zł. Pamiętaj że żaden sprzedający swoje auto, nie robi prezentu kupującemu a wręcz przeciwnie stara się wyrwać jak najwięcej.
Jak się ma do dyspozycji  6 tyś. zł to szuka się auta za maks 5 tyś. zł, a resztę kasy przeznacza się na "pakiet startowy" (przerejestrowanie auta, pasek rozrządu, oleje i filtry, klocki hamulcowe, opony). 

Co do ubezpieczenia OC, to poczytaj w tym temacie:  Nowy współwłaściciel auta. Jak najlepiej zarejestrować auto i opłacić OC ?
Jak przerejestrować zakupiony pojazd: Przerejestrowanie samochodu - kolejne kroki

Offline Ambiwalentny

• :: StartLine
« Odpowiedź #35 dnia: 17 - Sierpnia - 2016 - 16:33:21 »
Witam. Planuję kupić Golfa IV 2.3 VR5 Highline.
Jakie są najczęstsze usterki w tym aucie oraz o co należy w szczególności dbać ?

Offline danek

• :: StartLine
  • Silnik: 1.6
  • Rej: BI
« Odpowiedź #36 dnia: 11 - Sierpnia - 2019 - 11:05:01 »
Czołem,
Planuje kupić golfa IV w kombi silnik 1.6 w gazie, rocznik 2003 przebieg 284 tys. Cena 6600 do negocjacji. Nie chciałbym wpaść na minę dlatego przed ogledzinami chciałbym się poradzić ile takie silniki wytrzymają, czy to już koniec jego zywotu i temu ktoś sprzedaje czy jednak jeszcze trochę wytrzyma. Przebieg trochę mnie przeraża jednak zdaje sobie sprawę z tego, że taki rocznik nie będzie miał 150 tys. Auto z salonu Polskiego.

Pozdrawiam,
Miłej niedzieli.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 11 - Sierpnia - 2019 - 11:43:57 »
Ile ma przejechane na gazie lub rocznik instalacji gazowej ?

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #38 dnia: 11 - Sierpnia - 2019 - 23:24:55 »
@danek
Przebiegiem się nie przejmuj o ile nie trafisz na jakiegoś sknerusa co leje najtańszy olej, nigdy nie wymienia płynu hamulcowego, stosuje bardzo tanie zamienniki części i związuje uszkodzenia na trytki.
Oglądałem na YT Paseratti 1,9 TDI z przebiegiem 650 tys. km ale serwis zawsze na czas i jak się okazało na hamowni pokazało więcej KM niż fabryka deklaruje w tm modelu z tym silnikiem.
Przebieg nie jest ważny tylko regularny i uczciwy serwis.
Dzisiaj standardem jest olej pełny syntetyk bez względu na przebieg a w aucie z gazem szczególnie zalecanym ze względu na wyższą temp. spalania gazu względem benzyny.
Te silniki 1,6 l, 101 KM są bardzo wytrzymałe choć jazda na gazie żadnemu silnikowi nie służy.
Wywiad warto zacząć od pytania jak długo dany właściciel jest użytkownikiem tego auta, potem co w tym czasie wymieniał i czy może to jakoś potwierdzić (rachunki, paragony) ?
Znam takiego "złotówę" który z chytrości w życiu nie wymienił płynu hamulcowego.
W autach VW typu kombi często rdzewieją tylne klapy bo w zimę sól jest podrywana z jezdni i osiada na klapie bagażnika a jak ktoś mało płucze zimą auto to rdza szybko się pojawia i bądz na to przygotowany.
Jeśli części zamienne użyte w aucie będą marnej jakości to żle świadczy o serwisowaniu i właścicielu.

Ciężko wymagać aby takie auto miało prowadzoną książkę serwisową ale dobrze gdyby była chociaż sprzed paru lat to wiadomo z jakim przebiegiem trafiła do Polski, szybkie policzenie i jak wychodzi że po założeniu instalacji auto robiło rocznie np. 4 tys. km to coś tu nie gra z przebiegiem w Polsce.
Każdy kto bardzo dba o auto prowadzi, przynajmniej, swoje notatki co i kiedy było w aucie wymieniane, ja np. każdą wymianę czy przegląd i czyszczenie hamulców mam odnotowane do tego zapisuję jakie części użyłem do naprawy, staram sie zbierać rachunki, paragony a także takie części wymontowane jak np. sprzęgło, do tego robię dokumentację fotograficzną danej naprawy z datownikiem na fotce (ale ja to nie wszyscy, inni tak nie robią).
Warto zapytać i sprawdzić ile jeszcze ma ważności butla gazowa, jeśli się kończy ważność to nie jest to tragedia ale argument do negocjacji ceny. Trzeba też sprawdzić komplet dokumentów od instalacji gazowej by na kolejnym przeglądzie nie wyszły problemy, jakie to dokumenty to niech podpowiedzą ci co mają w aucie instalację gazową (ja nigdy nie miałem w aucie instalacji gazowej).

Napewno na samym początku warto sprawdzić wszystkie dokumenty włącznie z kartą pojazdu bo taksówkarze nagminnie przed sprzedażą wymieniają dowody rejestracyjne by usunąć z nich wpis TAXI, wtedy taki dowód rej. jest wtórnikiem ale nie ma pieczątki TAXI zaś ten wpis jest w Karcie Pojazdu, jednak jak znajomy nieuczciwy taksówkarz mi powiedział że w takim przypadku tłumaczą się że oryginalny dowód rej. zaginął lub się wyprał w pralce jednocześnie zagadują klienta by nie zajrzał do Karty Pojazdu a jak zajrzy w domu to przepadło chcoć ja jestem innego zdania.
Jeśli auto jest z ogłoszenia to warto zrobić sobie zrzuty ekranu tegoż ogłoszenia, wydrukować i z tym udać się do sprzedającego.
Piszę o tym bo często sprzedający zaznaczają wszystkie lub prawie wszystkie "kwadraciki" wyposażenia i nie jest to tylko domena polskich sprzedających ale i w Niemczech też to częsty przypadek handlarzy.
O ile np. ESP, Webasto nie jest widoczne na fotkach to często widzę podane w ogłoszeniu "wielofunkcyjna kierownica" która na zdjęciach auta "robi się" zwykłą, nawet nie w skórze.
Marne opony to też argument za negocjacją choć jak dobre są ale "nalewki" to według mnie właściciel auta dziad i sknerus.
Przed udaniem się na oględziny, o ile auto jest z ogłoszenia, należy bardzo dokładnie obejrzeć zdjęcia i telefonicznie zadać parę pytań tzw. weryfikacyjnych, trzeba sobie założyć pułap cenowy porównując w ogłoszeniach inne auta z tym silnikiem i wyposażeniem.
Oczywiście pułap cenowy należy zweryfikować na miejscu po dostrzeżeniu usterek lub doberego stanu auta bo to co na fotkach nie zawsze oddaje to co w rzeczywistości i to w dwie strony.
Tyle co na szybko byłem w stanie podać szczegółów odnoścnie zakupu auta.

Jeśli zadałeś pytanie o porade przed zakupem to nie zapomnij dać odpowiedzi czy coś wyszło z tego czy nie i z w miarę dobrym opisem.

VWFan

Offline Raf V5

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 2.3 V5
  • Moc: 150 KM
  • Rej: LU
Golf IV 2.3 V5 Gdańsk/Gdynia komis - zna ktos ??
« Odpowiedź #39 dnia: 26 - Czerwca - 2020 - 21:35:15 »
Hej
Jak w temacie, zna ktoś może losy ciemno granatowego Golfa 4 GTI z 2.3 pod maską
Numer rejestracyjny GA 2790M
Stoi w komisie Versus
Z góry dzięki za info

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: WITAM Pomorskie
« Odpowiedź #40 dnia: 27 - Czerwca - 2020 - 06:02:43 »
Raf V5--- trochę zaszyfrowałeś pytanie zamiast walnąć prosto z mostu. Wystarczyło napisać czy byłby ktoś w stanie z obecnych na forum podjechać do konkretnego komisu rzucić okiem na golfika.Podanie ulicy,numeru na której znajduje się komis też by mogło ułatwić sprawę.Bo nie każdy musi znać nazwy komisów w okolicy (tym bardziej że jest ich sporo). Ułatwieniem mogłoby być też podanie koloru i ewentualnych znaków szczególnych (jeśli takie ma golfik ).Dość często w komisach zakrywane są tablice rejestracyjne ( np. logo lub nazwą komisu)a może zdarzyć się również że na jednym będzie kilka z takim silnikiem. Jeśli dobrze sprecyzujesz pytanie będziesz miał większą szansę na konkretną odpowiedź czy pomoc.
Odpowiadając na twoje pytanie "Morze ktoś go zna ?"raczej uzyskasz odpowiedź że nie lub ciszę w postaci braku odpowiedzi.
Sprecyzuj pytanie a będzie większa szansa że ktoś z obecnych na forum podjedzie i obejrzy lub jak wolisz pozna golfa który cię interesuje i podzieli się spostrzeżeniami co do jego kondycji czy warto lecieć z Lublina po konkretnie ten egzemplarz.

Offline Raf V5

Odp: Odp: WITAM Pomorskie
« Odpowiedź #41 dnia: 27 - Czerwca - 2020 - 06:38:02 »
No fakt , mało to konkretne :)
Chciałem wkleić link ale coś Mi blokuje.
Auto stoi w komisie :
Oddział Gdynia
F.H.U Versus S.C.
ul. Morska 212A
81-006 Gdynia Chylonia
(Przynajmniej tak jest w ogłoszeniu)
Jest to ciemno granatowy Golf 4 GTI z 2.3 V5 za 5000 zł
Igły oczywiście nie szukam w tym przedziale cenowym

Będę wdzięczny jak by ktoś mógł by go zobaczyć czy warto robić wycieczkę do Trójmiasta :)

Dodano:  27 - Czerwca - 2020  -  06:38:48
https://sprzedajemy.pl/volkswagen-golf-2-3-v5-climatronic-3d-gwarancja-raty-zamiana-iv-1997-2003-gdynia-2-6bea9f-nr60587225

Dodano:  27 - Czerwca - 2020  -  08:53:57
Hej
Jest ktoś z trójmiasta aby obejrzeć Golfa 4 w komisie

https://sprzedajemy.pl/volkswagen-golf-2-3-v5-climatronic-3d-gwarancja-raty-zamiana-iv-1997-2003-gdynia-2-6bea9f-nr60587225

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
Odp: Golf 4 Gdynia 2.3 V5 Komis
« Odpowiedź #42 dnia: 27 - Czerwca - 2020 - 08:34:35 »
Hej
Jest ktoś z trójmiasta aby obejrzeć Golfa 4 w komisie

Cytuj (zaznaczone)
VERSUS, przy ul. Janka Wiśniewskiego 4 w Gdyni.
To ostatnie miejsce na ziemi, skąd kupowalbym jakikolwiek samochód. Z ręką na sercu odradzam. Chamskie podejście do klienta już na dzień dobry mówi samo za siebie, moja noga nigdy więcej tam nie stanie. W TVN Turbo był odcinek dot. oszukania klienta przy zakupie Citroena C4 Picasso. Mógłbym dużo tutaj napisać ale RODO ogranicza

https://spidersweb.pl/2016/09/tvn-turbo-kamera-handlarz-sprzedajemy-pl-opinie.html

Podziękował: Raf V5

Offline janusz07

« Odpowiedź #43 dnia: 27 - Czerwca - 2020 - 09:11:45 »
@Raf V5
Nie kupuj auta w tej cenie w komisie, bo właściciel dostanie za niego nie więcej jak 3 tyś. zł. A w polskich komisach, kupujący z taką gotówką w kieszeni, traktowany jest jak zwykły śmieć a nie jak klient.
Zakup tylko od osoby prywatnej a do tego blisko twojego miejsca zamieszkania.

Podziękował: doggie, Raf V5

Offline Raf V5

« Odpowiedź #44 dnia: 27 - Czerwca - 2020 - 13:08:24 »
Dzięki za dobre rady :)
Mam też na oku Bore (wrzuciłem link w odpowiednim dziale)
Choć stylistycznie bardziej Mi podchodzi Golf w 3 drzwiach

Tagi wątku: