Autor Wątek: OPONY WIELOSEZONOWE - dyskusja, opinie i wybór najlepszych  (Przeczytany 8142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łukasz F

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Wersja: Team
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Odp: OPONY WIELOSEZONOWE - dyskusja, opinie i wybór najlepszych
« Odpowiedź #25 dnia: 17 - Listopad - 2022 - 16:09:42 »
Ja zmieniłem, ale już miesiąc temu i na wielosezonowe (kupiłem Tygryska na letnich).
Z góry dziękuję za wszystkie czarnoproroctwa "znawców" - wcześniej na Passacie zjechałem dwa komplety, więc od wielu lat wiem, z czym to się je.

Offline riwersin

• VW: CC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
« Odpowiedź #26 dnia: 13 - Luty - 2024 - 11:22:28 »
Nie wiem ile nas tu jest z rejonu wielkopolskiego, ale czy dalej widzicie sens posiadania opon letnich / zimowych, zamiast całorocznych? Sniegu tu prawie tyle co nic, a jeśli juz to maksymalnie tydzień - dwa. Ja już zrezygnowałem z opon letnich / zimowych i od dwóch sezonów jezdze na całorocznych i jestem zadowolony

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I
  • Wersja: Team
  • Kod: CBBB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: EL
« Odpowiedź #27 dnia: 13 - Luty - 2024 - 15:22:48 »
Nie jestem co prawda z Wielkopolski ale widzę sens dwóch zestawów. Opona całoroczna nigdy nie poradzi sobie w zimowych warunkach tak jak zimówka i nigdy nie będzie tak dobra w gorący dzień jak letnia. Jeśli jeździ się tylko i wyłącznie po mieście czy wokół komina, gdzie warunki są z reguły bardzo podobne/drogi zimą są regularnie odśnieżane to całoroczna wystarczy. Ja robię ≥15 000km rocznie po różnych rodzajach dróg i nie wyobrażam sobie jazdy na całorocznej.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Wersja: Club&Lounge
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
« Odpowiedź #28 dnia: 13 - Luty - 2024 - 16:48:15 »
Też się  podpisze pod wypowiedzią  @shvmp00  na jazdę w koło komina i sporadycznie to jak najbardziej się sprawdzi opcją wielosezonowa.  A jak ktoś robi dużo kilometrów to tylko dwa zestawy. 
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: gosik_vw

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Model: Variant
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: N
« Odpowiedź #29 dnia: 13 - Luty - 2024 - 19:18:26 »
Ja się podłączę pod opinię kolegów: @shvmp00 i @tomnaj84 A nawet powiem że jeżdżę na takich z kolcami bo tu na nie zezwalają przepisy
https://www.byttdekk.com/dekk/nokian/nokian_nordman8
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Offline Adek99

• VW: Golf VII
  • Wersja: Alltrack
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #30 dnia: 14 - Luty - 2024 - 08:57:06 »
na jazdę w koło komina i sporadycznie to jak najbardziej się sprawdzi opcją wielosezonowa.  A jak ktoś robi dużo kilometrów to tylko dwa zestawy.
Dokładnie, również się pod tym podpisuje. W aucie do jazdy koło komina mam Goodyeary Vector 4season 3 i są naprawdę spoko, w zimie nie czuje za bardzo różnicy pomiędzy typową zimówką, na mokrym też super, jedynie w temperaturach powyżej 20 stopni C jest wyraźnie słabiej niż na letnich. Jak miałbym kupować dwa komplety opon "ekonomicznych", to wolałbym jeden porządny zestaw wielosezonowych.
W drugim aucie do jazdy na trasy mam 2 komplety opon z wyższej półki  ;).

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #31 dnia: 14 - Luty - 2024 - 09:24:26 »
Zawsze byłem przeciwnikiem opon allseasons po wcześniejszych z nimi doświadczeniach ale Cuprę kupiłem na rocznych wielosezonowych Pirelli Allseasons SP2, wcześniej miałem 2 letnie Falkeny zimowe, miałem okazję na tych Pirelli pojeździć na zaśnieżonych drogach i nie widzę różnicy, trzymają bardzo dobrze.

Offline gosik_vw

• :: ComfortLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TD
  • Kod: AAZ
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: RMI
« Odpowiedź #32 dnia: 14 - Luty - 2024 - 09:33:50 »
czy dalej widzicie sens posiadania opon letnich / zimowych, zamiast całorocznych?
Oczywiście, bo mało kto jeździ tylko po mieście i do tego tylko po mokrym asfalcie. Nawet w mieście przed przejściem dla pieszych czy skrzyżowaniem ze stopem, na oponach wielosezonowych, może ci zabraknąć metra czy nawet dwóch aby bezpiecznie wyhamować.

Dla mnie dwa komplety opon na dwie różne pory roku, to priorytet bezpieczeństwa mojego i innych użytkowników dróg.

Offline Adam204

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Model: Variant
  • Wersja: Comfortline
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KOL
« Odpowiedź #33 dnia: 14 - Luty - 2024 - 12:28:09 »
A prawda jest taka iż co użytkownik to swoja opinia i doświadczenie a bazowanie na czyimś nie do końca jest dobre ale jest ukierunkowniem w którą stronę iść tzn. letnie + zimówki czy wielosezonowe, z własnego doswiadczenia dodam iż wielosezonowe opony już dwa razy zaskoczyły mnie i to w negatywny sposób w trakcie hamowania a mokrej nawierzchni tak więc byłem i będę zwolennikiem letnich i zimowych opon.
- Passat B6 2.0 TDI [CBAB] 2010
- Tiguan I   2.0 TDI [CBBB] 2009

Offline awiator

• VW: Golf VI
  • Model: Hatchback
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: EPA
« Odpowiedź #34 dnia: 15 - Luty - 2024 - 22:54:30 »
Od 23 lat mam prawko. Przez dobre 15 lat jeździłem na wielosezonowych Dębicy (Nawigator 1 a potem 2). Potem zacząłem jeździć na Letnich (Passio) i Zimowych (Frigo) również tej marki. I o ile w warunkach zimowych nie dostrzegłem, żadnej różnicy. Za to w warunkach letnich jednak opony letnie wygrywają. Po pierwsze wielosezonowe generują o wiele wyższy hałas. Po drugie o wiele gorzej się na nich jeździ w deszczu. A po trzecie zużywają się w gigantycznym tępie. Tak byłem swojego zdania i oceny pewny, że nie dostrzegałem konieczności zmiany i już miałem wracać do wielosezonowych aż kupiłem samochód, z którym dostałem w prezencie od poprzedniego właściciela praktycznie nowe gumy Continental WinterContact TS850. Wtedy dopiero zobaczyłem co to znaczy dobra opona i od tamtej pory staram się być wierny koncernowi Continental przy wyborze opon, choć nie zawsze kupuje opony tej marki.

Tagi wątku: