Autor Wątek: CHECK ENGINE + EPC - falujące obroty  (Przeczytany 3396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał13

• :: TrendLine
  • VW: Scirocco III
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CAWB
  • Moc: 200 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
CHECK ENGINE + EPC - falujące obroty
« dnia: 23 - Grudnia - 2018 - 11:54:52 »
Witam.
Jestem posiadaczem VW Scirocco III 2.0 TSI 200 KM [CAWB].
Wczoraj podczas podrozy na swieta niestety dotknal mnie problem ktory musze jak najszybciej rozwiazac.
Podczas jazdy zapalila mi sie kontrolka epc, a wiec zjechalem na parking zeby odpoczal chwile silnik.
Po ponownym uruchomieniu silnika doszla do tego kontrolka check engine, silnik zaczal nierownomiernie pracowac (jak w traktorze). Po odczekaniu kolejnych 10 minut problem na chwile ustal. Jednak po przejechaniu kolejnych 10 km ponownie zapalilo sie epc (obroty max 3000) natomiast na biegu jalowym samoistnie roslo do 2500 i spadalo. Po przejechaniu nastepnych 5 km samochodowi znowu odcielo moc (max 1500-2000 obrotow), praktycznie nie reagowal na pedal gazu( max predkosc 60 km/h).
Dzisiaj z kolei samochod nie chcial odpalic. Odpalil dopiero z pedalem gazu i znowu nierownomierne obroty jakby sie dlawil.
Czy ktos spotkal sie z taka przypadloscia i jest w stanie powiedziec co to moze byc?

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
Odp: Check engine, EPC, nierownomierne obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Grudnia - 2018 - 14:18:55 »
Na samym początku polecam odczytać błędy. To może od razu dać werdykt bo takie objawy może powodować na przykład czujnik położenia wałka ale i wiele innych.

Offline Michał13

• :: TrendLine
  • VW: Scirocco III
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CAWB
  • Moc: 200 KM
Odp: Check engine, EPC, nierownomierne obroty
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Grudnia - 2018 - 14:28:40 »
Coo ciekawsze dzisiaj zostawilem samochod u mechanikow( rano jeszcze bylo to co opisywalem). Dostalem telefon ze wszystko w porzadku, komputer nie pokazuje bledow. Wiec zdziwiony wrocilem, odebralem. Mechanik powiedzial ze nic nie znalezli. Pytalem o ten czujnik polozenia walu i powiedzial ze jezeli to byloby to samochod by nawet nie odpalil. Wiec jestem w delikatnej kropce. Co wiecej sam jeszcze sprawdzilem czy nic sie nie zalaczy, przejechlem okolo 60 km przy roznych predkosciach i zueplnie nic.:/

Tagi wątku: