Autor Wątek: WYMIANA: pompy wody silnik 1.8 [Passat B3]  (Przeczytany 13215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
WYMIANA: pompy wody silnik 1.8 [Passat B3]
« dnia: 19 - Października - 2014 - 17:20:54 »
Wymiana pompy wody Passat B3 1.8

Stopień trudności: średni
Czas: ok. 1h
Narzędzia:
- Kluczyk 13 (zarówno zwykłe jak i nasadki)
- Kluczyk 10;
- Przedłużki
- Klucz tzw. grzechotka 

1. Luzujemy śruby trzymające alternator i spuszczamy go w dół po czym zdejmujemy pasek

2. Od pompy wody odpinamy nasze trzy węże i spuszczamy płyn chłodniczy ( jeśli z jakiegoś powodu macie problem z odpięciem ich od pompy wody, to odepnijcie je przy chłodnicy - ja tak zrobiłem )

3. Po zdjęciu paska podnosimy alternator maksymalnie do góry i odkręcamy śrubki  :big_grin:

4. Kiedy naszą pompę wody mamy już na wierzchu odkręcamy śrubki ( szt. 9 ) i wyjmujemy pompę wody z podstawy ( obudowy ) i wkładamy nową pompę i przykręcamy ją do podstawy ( obudowy ). Polecam przy tym lekkie przetarcie papierem ściernym łączenia między pompą wody a obudową )

5. Ze starej pompy wody demontujemy koło pasowe i zakładamy je na nową pompę.  Warto przy tym poprosić drugą osobę aby trzymała koło pasowe lub pompę wody wkładamy w imadło tak aby łapy imadła trzymały koło pasowe i je odkręcamy, przekładamy  na nową pompę i przykręcamy.

Montaż następuje w odwrotnej kolejności ;)

ODPOWIETRZENIE UKŁADU
Po tym zabiegu dojdzie do zapowietrzenia układu chłodzenia. 

Aby go odpowietrzyć wykonujemy następujące kroki:
1. Do zbiorniczka wyrównawczego wlewamy nowy płyn ( tyle ile wejdzie ).
2. Odpalamy auto i czekamy aż nagrzeje się ono do 90 stopni C, włączamy ogrzewanie na maxa i przez ok. 10 sekund trzymamy auto na obrotach 2000-2500 obr / min
3. Gasimy auto i bardzo ale to bardzo ostrożnie i powoli odkręcamy korek zbiorniczka wyrównawczego i jeśli są jakieś ubytki płynu to uzupełniamy jego poziom między MIN a MAX

Myślę, że poradnik wyjaśni wszystkie wasze wątpliwości.  Jeśli jednak nie to piszcie śmiało a wyjaśnię :) 

Jeśli zauważymy, że któryś wąż jest pęknięty / sparciały od razu go wymieniamy, gdyż może on się rozwalić w każdej chwili.

Tagi wątku: