Autor Wątek: POMPA WSPOMAGANIA - różne problemy  (Przeczytany 4314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adamoooo

• :: StartLine
  • VW: Passat B4
  • Silnik: 1.8 8V
  • Kod: ABS
  • Napęd: FWD
  • Rej: TPI
POMPA WSPOMAGANIA - różne problemy
« dnia: 20 - Lutego - 2018 - 23:40:31 »
Witam, posiadam Passat B4 1.8  (ABS) z 1994 roku w kombi.
Nawaliła mi pompa wspomagania niestety nie mam czasu nigdzie podjechać żeby sprawdzić jaki to rodzaj pompy wiem tylko tyle ze były dwa typy pomp ja mam auto z klimą jeśli ma to znaczenie czy jest jakiś numer pompy czy aluminiowa czy żeliwna proszę o odpowiedź z góry dzięki

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Passat B4 1.8 ABS Jaka pompa wspomagania
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 07:27:29 »
W pompach aluminiowych, były dwa rodzaje, różniące się ciśnienia wspomagania.
Dodatkowym drobiazgiem, są rurki wejściowe które występowały w trzech różnych rodzajach w zależności do jakiego pojazdu były montowane a także dwa rozstawy otworów w zależności od kółka. Niektóre kółka były dostosowane do dwóch rozstawów otworów.

Sprawdź jak wygląda króciec wejściowy (ten od grubego węża zasilającego biegnącego od zbiorniczka) i czy posiadasz kółko z 6-ma otworami, które da się zamontować do każdego typu.
Jeśli posiadasz kółko z trzema otworami mocującymi, to warto zmierzyć ich rozstaw lub zakupić drugą pompę z kółkiem by nie było problemu.

Podziękował: adamoooo

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.8 (ABS) - pompa wspomagania
« Odpowiedź #2 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 13:41:46 »
Dobrze byłoby napisać jaki przebieg ma to auto a także opisać objawy/skutki niesprawności pompy.

Podziękował: adamoooo

Offline adamoooo

« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 15:22:17 »
Auto przejechane ma 509 000 km z ta pompą od nowości, przez ten czas raz regenerowana.
Oglądałem pompę i ma koło pasowe na 3-śruby, udało mi się zrobić fotkę - pompa taka jak na zdjęciu w załączniku i podobno ma 90 bar.

Objawy:  pompa ''wyje'' ale kierownicą kręci się normalnie i niema problemu nawet ze skręcaniem kołami w miejscu. To są początki wycia pompy i wielkiej tragedii nie ma ale chcę to zrobić i mieć problem z głowy.

Okazało się, że klimatyzacji ma duże znaczenie, bo wersja z klima ma bardziej wysunięte koło pasowe by minąć koło pasowe klimy czy jakoś tak powiedział .

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi  :vwclubpolska:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 15:31:17 »
Miałem podobne objawy z moją pompą wspomagania i tylko sama wymiana płynu na nowy przyniosła pozytywny efekt.
Nie wiem na jakim płynie jeździsz ale podejrzewam, że płyn mógł nie być wymieniany od bardzo dawna a nawet jak były dolewki, to był to najtańszy Hipol ATF II D a nie jakiś z najwyższej półki.
Jeżeli chcesz, to możesz skorzystać z moich doświadczeń i na początek wymienić sam płyn na taki jak w temacie: Wymiana płynu wspomagania , zawsze to dużo tańsze rozwiązanie niż wymiana pompy wspomagania a bardzo często przynosi pozytywne efekty ;)

Offline adamoooo

« Odpowiedź #5 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 16:02:58 »
Witam płyn był wymieniany jakieś 6-7 lat temu właśnie po regeneracji pompy i wlany był czerwony STP Power Stering cały pełny układ.
Hipol ATF II D czerwony polecam moim klientom do ciągników, ale nie wleje tego do swojego auta ;)

@pretor, zrobię tak jak radzisz, wymienię najpierw sam płyn - dobry pomysł, zobaczymy czy to coś pomoże ::)
Mam jeszcze pytanie czy pompa gdy była wcześniej regenerowana mogła nie wytrzymać zbyt długo i po prostu szybko się zużyła w ciągu ostatnich 7 lat auto przejechało około 140 tyś. km i dopiero teraz jest problem.
Pozdrawiam :)

Dodano: 22 - Luty - 2018
Witam ponownie,
Pompa wspomagania już zdemontowana w warsztacie i będzie pełna reanimacja - była strasznie wymęczona  :curve:
Na pełnym jej obciążeniu wyła już bardzo głośno. 
Pompa jest aluminiowa z przewodem od góry, były montowane takie i żeliwne w tym silniku, więc można mieć różne

Dzięki za pomoc i poświęcony czas  :thumbup:
Pozdrowionka  :D

Tagi wątku: